Turkuaz rengiyle dünyayı kendisine hayran bırakan plajdaki çalışmanın bir kanalizasyon kazısı olduğunu savunan Kaş Belediye başkanı kendini savundu.

 

Kaputaş plajına giren belediye ekipleri gece 'C Tipi Mesire Yeri' olarak bilinen yerde çalışmaya başladı. Alana foseptik tankı yerleştirildi ancak bu işlem sırasında birinci derece doğal SİT alanı olan plajda içende iş makinesini gören vatandaşlar ise duruma tepki gösterdi.

Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun kararıyla mesire yeri olarak tescil edilerek yaklaşık üç yıl önce 187 merdiven kullanılarak inilebilen plajda, Kaş Belediyesi bir büfe, tuvalet ve soyunma kabini inşa etti. Belediyenin bu projesine tepki gösteren Kaşlı bazı vatandaşlar ile Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, 1'inci derece SİT alanı olan Kaputaş Plajı'nın mesire yeri olarak tescilini sağlayan Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararının kamu yararına aykırılık taşıdığı gerekçesiyle dava açtı. Mahkeme, komisyonun aldığı kararlarda herhangi bir isabetsizlik bulunmadığına, kararların yürürlükteki kıyı mevzuatına uygun olduğuna, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığına hükmetti.

'PLAJA BETON DÖKÜLÜYOR' İDDİASI

Son olarak plajdaki tuvaletler için kullanılan foseptik tankının yetersiz kalması üzerine Kaş Belediyesi plaja iş makinelerini indirdi. Foseptik tankı için kazı yapıldı. Burada yürütülen çalışma şekli, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ve Kaşlı bazı vatandaşların tepkisine yol açtı. Sosyal medyada da 'plaja beton dökülüyor' iddiaları yer aldı.

Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer tepki gösterdi. "Kaputaş Plajı'na ve Kaş'a gözümüz gibi bakıyoruz" diyen Başkan Kocaer, sosyal medyada yer alan 'plaja beton dökülüyor' iddialarının asılsız olarak niteledi. Başkan, "Plajdaki her şey ahşap. Hiç beton dökmüyoruz, çivi bile çakmıyoruz. Hatta dere yatağına begonvil dikip daha yeşil hale getiriyoruz." diye konuştu.

Kaputaş insaat Fotoğraf: DHA


'ALANIN TOPOGRAFYASI DEĞİŞTİRİLDİ' İDDİASI

Sivil toplum kuruluşlarının avukatı Tuncay Koç ise foseptik tankı yerleştirmek için kazı yapılan yerin, alanın topografyasına uygun olmayan kumla kapatıldığını kaydetti. Yapılan işlemin Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'ndan izinli olduğunun açıklandığını aktaran Koç, "İzin alınsa bile topografyayı değiştiren bir işlem yapamazlar ve iş makineleriyle SİT alanında çalışamazlar. Üç yıl önce yaptıkları mesire yeri işletmesiyle de zaten Kaputaş'ın doğal dokusunu bozmuşlardı. Burada bilirkişi raporuyla sabittir. Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun acilen Kaputaş Plajı için peyzaj onarımı planı yapması ve uygulaması gerekir. Ayrıca Kaş Belediyesi'nin üç yıl önce yaptığı işler de, yeni yaptığı işler de suçtur, suç duyurusunda bulunulması gerekir. Kaşlı vatandaşlar adına suç duyurusunda bulunacağız. Alanın tahribatı sözkonusu" diye konuştu.

DHA