Polis memuru Mert Altıntaş tarafından beylik silahı ile sırtından vurularak öldürülen Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov cinayetine ilişkin, 28 sanık hakkında dava açıldı. İddianamede Karlov’u vuran ve polisle girdiği çatışmada ölü ele geçirilen Altıntaş için, ‘’İstihbarat ve casusluk örgütü olan FETÖ mensubu terörist’’ denildi. Eylem onayını Fetullah Gülen’in verdiği, amacın ise Türk-Rus savaşı çıkarmak olduğu vurgulandı.

İddianamede polis memuru Altıntaş’ın sergi salonunda 9 el ateş ederek Büyükelçiyi öldürdüğü ve eylemden sonra ‘’Allahuekber, Mahmullezine mahlehu muhammeden alel cihadi mahahi rızzaagat, allahuekber, Halep'i  Suriye'yi unutmayın, Gazzelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız, beni burdan ancak ölüm alır" diye bağırıp yerde yatan Büyükelçinin nabzını kontrol ederek bir el daha ateş ettiği belirtildi.

karlov-mmGÜLEN DE SANIK

Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı tarafından hazırlanan 607 sayfalık iddianamede, Fethullah Gülen, Emre Uslu, Şerif Ali Tekalan ile Altıntaş’ın örgüt abisi Şahin Söğüt, eski MİT’çi Vehbi Kürşat Akalın, FETÖ imamları Hüseyin Kötüce, Cengiz Özkan ve Cemal Karaata ile serginin organizatörü Timur Özkan’ın arasında bulunduğu sanıklar hakkında ‘’Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, terör amaçlı tasarlayarak öldürme ve öldürmeye teşebbüs, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme” suçlarından ceza istendi.

AMAÇ TÜRK-RUS SAVAŞIYDI

İddianamede, FETÖ’nün yaptığı örgütsel toplantılarda ve istihbarat örgütleri tarafından Rus jetinin düşürülmesi olayından sonra Rusya ve Türkiye arasındaki siyasal  ilişkileri koparmak, her iki ülkeyi olası savaş durumuna getirmek, Suriye’de yaşanan iç karışıklığı çözümsüz hale sokmak, Türk devletinin Büyükelçileri dahi korunamadığı güvensiz bir ülke olduğu yönünde izlenim yaratmak amacıyla Rus Büyükelçi Karlov’un öldürülmesi için karar alındığı anlatıldı. Eylem için Fetullah Gülen’in de onay verdiği belirtildi.

saldirganMİT HÜCRESİ VE İSTİHBARİ EYLEM

İddianamede, “Saldırı İstihbaratı” başlıklı bölümde çarpıcı tespitlere yer verildi. Cinayeti işleyen Mert Altıntaş'ın polis memuru olmasına rağmen eylemin istihbaratçı bakış açısıyla hazırlanan, istihbari açıdan sonuç almaya odaklı bir terör eylemi olduğu ifade edildi şöyle denildi:

‘’MİT mahrem yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında MİT içerisinde faaliyet gösteren  FETÖ/PDY silahlı  terör örgütüne ait bir örgüt hücresi tespit edilmiştir. Bu örgüt hücresi üzerinde Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yapılan çalışmalar neticesinde bu hücrenin 19/12/2016 tarihinde gerçekleştirilen eylemin istihbaratını sağladığı belirlenmiştir. Büyükelçi Karlov’un koruma kullanıp kullanmadığı hakkında da MİT içerisindeki FETÖ mensuplarınca istihbarat toplanmış, MİT mensubu olan ve FETÖ üyeliği nedeniyle kurumdan ihraç edilen Vedat kod adlı Vehbi Kürşad Akalın'ın istihbarat topladıktan sonra bu bilgileri abisi konumundaki BTK çalışanı Yusuf kod adlı isimli Hüseyin Kötüce’ye ilettiği belirlenmiştir’’

SAMANYOLU TV’DE PROVA

İddianamenin “Saldırı Planı” başlıklı bölümünde, FETÖ örgütünün yayın organı Samanyolu TV isimli televizyon kanalında yayınlanan ‘’Nizama Adanmış Ruhlar’’ isimli dizinin 89. bölümünde soruşturma konusu olayın canlandırıldığı, sergi salonunda bir Büyükelçinin öldürülmesi planına burada açıkça yer verildiği vurgulandı.