Operasyon İstanbul Emniyeti'ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polis ekipleri banka hesaplarının hackerlerce ele geçirildiğini söyleyen banka müşterilerinin şikayeti üzerine harekete geçti. Yapılan başvurular üzerine çalışma başlatan siber polisi, önce şüphelilerin yöntemlerini tespit etti.

SAHTE BANKA SİTESİ


Polis ekipleri şüphelilerin olta (Phishing) yöntemi kullandığı belirledi. Bu yöntemle şüpheliler, önce banka sitelerinin benzerlerini üretti. Daha sonra hedeflenen kişilere "Hediye kazandınız" diyerek toplu mesaj ya da mail gönderildi.  Bu mesajlarla sahte banka sitelerine yönlendirme yapıldı. Hesaplarına giren müşterilerin bilgileri şebekelerin eline geçti. Kullanıcı bilgisi ve şifrelerle hesaplara giren şüpheliler paraları kendi adamlarına havale etti.

HELİKOPTER DESTEKLİ BASKIN


Şebekenin çalışma yöntemini ortaya koyan polis, şüphelileri belirlemek için çalışma başlattı. Yaklaşık 6 ay süren çalışmada şüpheliler tek tek belirlendi. Araştırmaların ardından İstanbul, Adana, Antalya, Kırklareli,  Muğla, Kocaeli,  Adıyaman, Kastamonu, Tokat ve Mersin'de özel hareket ve helikopter destekli operasyon düzenlendi.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


44 ŞÜPHELİ

Siber Polisi'nin gerçekleştirdiği eş zamanlı baskında, şebeke elebaşı Cihan Ş.'nin de aralarında yer aldığı 44 şüpheli gözaltına alındı. Aramalarda 6 bilgisayar, 31 cep telefonu ve çok sayıda dijital malzemeye el konuldu. Gözaltına alınan şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

1 MİLYON LİRALIK VURGUN

Emniyet'te sorgulanan şüpheliler hakkında 60 kişinin şikayetçi olduğu öğrenildi. Ancak şebeke mağdurlarının sayısının yüzlerce kişi olduğu öne sürüldü. Hacker şebekesinin olta yöntemiyle 1 milyon lira vurgun yaptığı belirtildi.

11'İ TUTUKLANDI

Emniyet'te işlemleri tamamlanan şebeke üyeleri adliyeye gönderildi.  Şüphelilerden 11'i tutuklandı. Diğer şüpheliler hakkında ise adli kontrol hükmü uygulandı.

mesaj-1BUNLARA DİKKAT

Yetkililer, banka müşterilerini bu tarz sosyal medya mesajlarına itibar etmemeleri konusunda uyanrdı.
Ayrıca müşterilerin, bilgisayardan banka sitesine giriş yaparken, internet çubuğundaki URL'ye bakmaları gerektiği dile getirildi.
Adres çubuğundaki "https" kısmının yeşil olması ve önünde "güvenli" yazması gerektiği belirtildi.
Cep telefonu kullanıcılarının ise banka hesaplarına aplikasyonlardan girilmesinin daha güvenli olduğu dile getirildi. Ayrıca ortak WİFİ üzerinden kesinlikle banka hesabına girilmemesi gerektiği vurgulandı.