24 Haziran Seçimleri’nde Cumhur İttifakı’na yüzde 63 oy çıkan AKP’nin Kazdağları’ndaki kalesi Yenice’ye seçim ertesi büyük şok geldi. Çanakkale’nin Yenice İlçesi Çırpılar Köyü’nde özel bir firma tarafından yapılması planlanan termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 24 Haziran seçimlerinin üzerinden 5 gün geçtikten sonra ÇED olumlu raporu verdi. Çanakkaleli çevre gönüllülerinin ve köy halkının yapılmasını istemediği eylemlerle protesto ettiği, 65 muhtarın imzalarıyla üç kez ret edilen santral için bakanlıktan ÇED olumlu kararı çıkması şok etkisi yarattı. Kararla Kazdağları’nın doğal yapısı ve turizmi büyük zarar görecek.

BAKANLIK DUYURDU

Karar, bakanlık tarafından da açıklandı ve “Çanakkale İli, Yenice İlçesi, Çırpılar Köyü mevkiindeki Taşzemin İnş. Madencilik Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali (200MWe/203MWm/570MWt) Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği’nin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiştir” denildi. Aylarca inceleme ve değerlendirmeyi tamamlayamayan komisyonun 24 Haziran seçimlerinden sadece 5 gün sonra ‘ÇED olumlu raporu’ vermesi tepkiyle karşılandı.

90 FUTBOL SAHASI

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, bakanlıklara sunulan resmi belgelere göre kurulacak termik santralin yılda 3,5 milyon kömür tüketeceğini ve proje kapsamında 90 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın 465 bin ton külün depolanması için kullanılacağını söyledi.

Doğan, inşa edilecek Yenice termik santralinin Edremit, Gönen ve Bandırma’nın içme sularını sağlayan baraj koruma alanına çok yakın olduğunu ve ayrıca bölgedeki tarım arazilerini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Projenin inşa edildiği alanın 1 ile 3 km yakınlarında çok sayıda köy olduğunu belirten Doğan, “Proje Edremit Körfezi’ne 20 km uzaklıkta. Bu santralden yayılacak küller rüzgarın etkisiyle körfeze kadar ulaşabilecek. Kazdağları ve Edremit Körfezi ciddi şekilde etkilenecek” dedi.

[caption id="attachment_2509888" align="alignnone" width="880"]Süheyla Doğan Süheyla Doğan[/caption]

Kazdağları ve Edremit Körfezi ciddi şekilde etkilenecek!


Köy halkının yapılmasını istemediği eylemlerle protesto ettiği termik santral projesine ÇED onayı çıkması tepkilere neden oldu. Bu kararla Kazdağları’nın doğal yapısı ve turizmi büyük zarar görecek. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Bu santralden yayılacak küller rüzgarın etkisiyle körfeze kadar ulaşabilecek. Kazdağları ve Edremit Körfezi ciddi şekilde etkilenecek” diye konuştu.