AKP'nin TBMM'ye son anda getirdiği yasa, Nisan 2016 referandumuyla yapılan Anayasa değişikliklerine yönelik uyum yasaları çıkartılmasını içeriyor. Ancak CHP'li Emir'e göre hükümete seçim döneminde KHK çıkarma yetkisi veren yasanın hem "yürürlük tarihi", hem de içeriği büyük bir Anayasal tartışma çıkartacak nitelikte.

Emir, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, yeni çıkan yasayı hem "içerik", hem de "yürürlük tarihi" açısından şöyle yorumladı;

İÇERİK AÇISINDAN; "ANAYASA İLE MECLİS'E VERİLEN EGEMENLİK HAKKI GASPEDİLİYOR"


Murat Emir, 2017 Nisan ayında gerçekleştirilen Anayasa değişiklik referandumunun ardından hükümetin bu değişikliklere ilişkin uyum yasalarını iki hafta içinde TBMM'ye sunmasının gerekli olduğunu, ancak bunun yapılmadığını vurguladı. Hükümeti bu açıdan "görevini ihmal etmekle" suçlayan Emir, şöyle konuştu;

"Anayasa'nın gereği olarak Anayasa değişikliklerine ilişkin uyum yasalarının iki hafta içinde TBMM'ye getirilmesi gerekiyordu. Ancak hükümet bu görevini ihmal etti. Böylece Anayasa'ya aykırı davrandı.
Şimdi ise, Anayasal görevini yerine getirmeyen AKP hükümeti, TBMM'ye getirdiği çok geniş yetkiler içeren bu yasayla, Meclis'in yetkilerini yetkilerini tek adama ve onun yönettiği oligarşik bürokrasiye devretmiş oluyor. Bu yasanın, seçime günler kala çıkarılması olması da, bunun hem Anayasa yargısından, hem TBMM denetiminden kaçırılmasını amaçlıyor. AKP bu yasayla, fiili tek adam rejiminin yasal altyapısını oluşturmak üzere, yine tek adam ve denetimindeki bürokrasi Meclis'in elindeki egemenlik yetkisini gasp ediyor."

YÜRÜRLÜK TARİHİ AÇISINDAN: "AKP'Yİ 24 HAZİRAN'DA MECLİS ÇOĞUNLUĞUNU KAYBETME KORKUSU SARDI. BUNA ÖNLEM ALIYOR"


Emir, dün Meclis'ten çıkarılan "KHK çıkarma yetki yasasının", yürürlük tarihinin de kritik olduğuna dikkat çekti. Yasanın yürürlük tarihi olarak, 24 Haziran seçimleri değil, "Cumhurbaşkanı'nın göreve başladığı tarih" koyulmuş durumda.

CHP'li Emir'e göre AKP, yasanın yürürlük tarihini özellikle Cumhurbaşkanı'nın göreve başlayacağı tarihe koyarak, "seçimlerde Meclis'teki çoğunluğunu kaybetme olasılığına karşı önlem alıyor".
AKP'nin, 24 Haziran seçimlerinde, seçime girdikleri MHP ile birlikte Meclis'te çoğunluğu sağlayamayacağını anladığını vurgulayan Emir, "AKP ve ortağı MHP, Meclis çoğunluğunu alamayacaklarını fark ettiler. 24 Haziran seçimleri sonrasında oluşacak olan ve çoğunluğu muhalefetin eline geçecek olan Meclis'in, egemenlik yetkisini tekrar eline almasından çekindiler. Bu nedenle, Meclis'in göreve başlayacağı tarihi değil, Cumhurbaşkanı'nın göreve başlayacağı tarihi seçtiler. Bu bile, AKP'nin seçimleri kaybedeceğine emin olduğunu gösteren bir işaret. Ama korkunun ecele faydası yok" diye konuştu.

PROF KABOĞLU: MEŞRU DEĞİL


Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu ise, AKP hükümetinin Meclis'ten son anda çıkardığı KHK yasasının, yeni sisteme geçişi "meşru olmayan tarzda" yapmayı amaçladığını kaydetti.

Kaboğlu, son çıkan kanun konusunda kendi sitesinde yayınladığı yazıda, AKP hükümetinin uyum yasalarını TBMM'den geçirmek yerine, KHK ile gerçekleştirmesini" Uyum yasalarının çıkarılmaması ve bu görevin Anayasa dışı yol ve yöntemle, yetkili olmayan organlara bırakılması, “meşru olmayan” bir geçiş tarzı." ifadesiyle yorumladı.

Kaboğlu, bu yöntemle kurulacak yönetimin de "tek kişi yönetimi" olacağını vurgulayarak, "OHAL ortam ve koşullarında dayatma yöntemiyle değiştirdiği Anayasa’ya kendilerinin koyduğu bir kurala bile uymayan bir yönetim, meşru olabilir mi? Hele bu, “gerçek iktidarın Devlet başkanının iradesine dayandığı yönetim” (monokrasi) ise!" ifadesini kullandı.