Uğur ENÇ/Deniz AYHAN

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) uzun süredir süregelen bir uygulama var. Fakülte dekanlığı için akademisyenler kendi aralarında seçim yapıyor ve seçim sonucu rektörlüğe bildiriliyor. Rektörlük de seçim sonuçlarını geçerli veri olarak kabul ederek YÖK’e bildiriyor.

HARVARD’DA DERS VERİYOR

ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanlık seçimleri sonuçlandı. Seçimlerde Prof. Ayşe Güneş Ayata 53, Prof. Ramazan Sarı 20,  Prof. Semra Aşcıgil ise 2 oy aldı. YÖK, İİBF dekanlığına 20 oy alan İşletme Bölümü Başkanı Sarı’yı seçti. Prof. Ayata, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Benim ismim ODTÜ rektörü tarafından YÖK’e gönderilen adaylar arasındaydı” dedi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da “Ayata,
Harvard’da ders veriyor ama Türkiye’de dekan olamıyor’’ dedi. CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise “Ayata değerli bir bilim insanımız. Üniversitelerde hakim kılınmak istenen antidemokratik uygulamaları kabul etmeyeceğiz’’ dedi. ADI ‘PAROLA’ OLMUŞTU Dışişleri eski Bakanı Turan Güneş’in kızı olan Ayşe Güneş Ayata, 44 yıl önceki Kıbrıs Barış Harekatı’nın da parolası olmuştu. 20 Temmuz’da yapılan ilk çıkarmanın ardından ağustos ayında yapılan 2. harekat, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile Dışişleri Bakanı Turan Güneş arasında kararlaştırılan “Ayşe tatile çıksın” parolası ile başlamıştı. CHP’li eski Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Sencar Ayata’nın da eşi olan Ayşe Güneş Ayata ODTÜ Sosyoloji Bölümü mezunu. Doktorasını İngiltere’de kent üniversitesinde yapan Ayata, doçentlik ve profesörlük unvanlarını mezun olduğu ODTÜ’de tamamladı. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı olan Ayata, 1994-2000 yılları arasında İİBF’nin dekan yardımcısıydı.

ayse-gunes-ayata


Türk siyasetine damga vurmuştu

AYŞE Güneş Ayata’nın babası tarihimizde iz bırakan siyasetçilerimizden Turan Güneş…   Güneş, 1947’de Demokrat Parti (DP) Kandıra örgütünün kurucuları arasında yer alarak siyasete atıldı, 1954’te DP’den Kocaeli milletvekili seçildi. Hürriyet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı, partinin genel sekreterliğini üstlendi. 1974’te Bülent Ecevit başkanlığında
kurulan koalisyon hükümetinde (6 Şubat 1974- 18 Eylül 1974) Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. 20 Temmuz 1974’teki Kıbrıs Harekatı’ndan sonra Cenevre görüşmelerinde Türkiye’yi temsil etti. Turan Güneş, değişik dönemlerde Avrupa Konseyi Danışma Meclisi üyeliği yaptı ve konseyde Siyasi İşler Komisyonu başkanlığında bulundu. 9 Nisan 1982’de hayatını kaybetti.