CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alevilerin inanç merkezi olan Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Tekke Mahallesi'nde 13'üncü Uluslararası 34'üncü Ulusal Abdal Musa Sultanı Anma etkinliğine katıldı. Tekke Mahallesi'ndeki Abdal Musa Türbesi'ni ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, ardından şenlik alanında etkinliğe katılan vatandaşlara seslendi.

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu Srebrenitsa katliamı anma törenine katıldı" desc="Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kartal'da bulunan 'Srebrenitsa Boşnak Soykırım Anıtı'nın önünde, Srebrenitsa katliamının 23. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programına katıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/manset-43_16_9_1531336877.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/kilicdaroglu-srebrenitsa-katliami-anma-torenine-katildi-2516509/"]

Sevgi gösterileri ve 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla sahneye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Abdallar bizim kültürümüzün en önemli unsurlarıdır. İran-Türkmenistan Havzası'nda bulunan ve Ahmet Yesevi ocağında yetişen Abdallar 13'üncü yüzyılda Anadolu'ya geldiler, Balkanlar'a, Nil Havzası'na, Dicle-Fırat Havzası'na yerleştiler. Anadolu'nun Türkleşmesine, Müslümanlaşmasına büyük katkıda bulundular" dedi.

"ÂLİMİN ÖLÜMÜ ALEMİN ÖLÜMÜ GİBİDİR"

[caption id="attachment_2533892" align="alignnone" width="880"]Foto: İHA Foto: İHA[/caption]

Hacı Bektaş-ı Veli'nin bizzat Ahmet Yesevi tarafından Anadolu'ya gönderildiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Abdalların özelliği nedir?. Birinci özelliği Abdallar önemli düşünürlerdir. İyiyi, kötüyü ayırt ederler ve toplumun aydınlanmasında büyük katkıda bulunurlar. Düşünür olmalarının gereği olarak da hayatı sorgularlar. Abdalların düşünür olması onların bugüne kadar yaşamalarına büyük bir ortam hazırlamıştır. Onlar aynı zamanda birer şair ve ozandırlar. Halka düşüncelerini şiirleriyle, deyişleriyle anlatmışlardır. Halkın diliyle konuşmuş ve bugüne kadar güzel Türkçemizi yaşatmışlardır. Abdalların bir başka özelliği bilime ve bilimin ışığına inanmalarıdır. Yunus Emre bunun en güzel düşünceleriyle bize aktarmıştır. 'İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir, sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır' der. Aynı zamanda bilime değeri veren sadece Abdallar değil peygamberimiz Hz. Muhammed de bilime olağanüstü önem vermiştir. 'Alimin ölümü alemin ölümü gibidir' demiştir. Hz. Ali, 'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' demiştir. Abdalların bir başka özelliği tasavvuf erbabıdırlar ve inancın derinliklerine inmeleridir. Abdallar hoşgörünün, güzelliğin, iyiliğin önemi bilir ve bütün topluma öğretirler."

[old_news_related_template title="Trump'tan NATO'da Erdoğan'a 'yumruk çakma'" desc="Geçen hafta Brüksel'de gerçekleşen NATO Zirvesi'nin yankıları devam ediyor... ABD'de yayın yapan CBS News kanalının kıdemli isimlerinden ve Eurasia Group'un Başkanı olarak da görev yapan Ian Bremmer, NATO Zirvesi'nin arka planında yaşananları aktardı. Bremmer, 'Trump, liderlerin taleplerini hemen karşılamadığını fakat Erdoğan'ın hemen yaptığını söyledikten sonra yumruk çakma hareketi yaptılar' dedi. Bremmer'ın bahsettiği yumruk çakma hareketi iki kişinin yumruklarını hafifçe birbirlerine vurma anlamına geliyor. Özellikle ABD'nin eski başkanı Barack Obama bu hareketi çok sık yaptığı için basının gündemine geliyordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/trump-epa_16_9_1531806603.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/trumptan-natoda-erdogana-yumruk-cakma-2524465/"]

ELİNE, DİLİNE, BELİNE SAHİP OLMAK

Abdalların aynı zamanda dilimizi kuşaktan kuşağa yaşattıklarını da belirten Kılıçdaroğlu, “Sarayın diliyle halkın dili arasına önemli mesafeler olduğunu bütün topluma göstermişlerdir. Bugün sarayın dili konuşulmaz ama halkın dili Abdallar aracılığıyla yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa bize gelmiştir. Aynı şekilde onlar zulme karşı direnmişlerdir. Sürekli hakkın, haklının yanında durmuşlardır. Pir Sultan Abdal, Köroğlu, Dadaloğlu, Abdal Musa bunların örnekleridir. Abdalların en önemli özelliklerinden birisi de ahlakı toplumun her kesimine yaymalarıdır. Eline, diline, beline sahip olmak bu düşüncenin temel özlerindendir. Onlar aynı zamanda adaleti savundular. O kadarki 'Düşmanınız bile olsa insan olduğunu unutmayın' der Hacı Bektaş-ı Veli. Adil davranmak, adaletle hükmetmek yine Abdallığın temel görevlerinden birisidir. İnsanı Allah'ın yarattığı en değerli varlık olarak görürler ve kendi gönül Kâbe'sini insan olarak kabul ederler. Kadın erkek ayrımı asla yapmadılar, insanı önemli bir değer olarak gördüler. Abdal Musa'nın bu topraklar için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Bu kültür yok edilmek istendi ama asla yok edemediler. Çünkü bu kültürün kökeninde insan sevgisi, adalet, beraberlik, kardeşlik var. Bu tür yaşamak zorundadır ve yaşayacaktır. Abdal Musa'yı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi, Mevlana'yı, Erzurumlu Emrah'ı bunun için anıyoruz" dedi.

[caption id="attachment_2533898" align="alignnone" width="880"]Foto: DHA Foto: DHA[/caption]

BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU

Asla kin tutmayacakları ve kinden yana olmayacaklarını dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, insandan, sevgiden, hoşgörüden yana olacaklarını kaydetti. İnsan dışındaki bütün canlıları da bu dünyanın kabul gördüğünün bilinmesi gerektiğini aktaran Kılıçdaroğlu, yüreğinde kin tutan insanın sadece insan düşmanı değil bütün doğanın da düşmanı olduğunu söyledi. Huzura, birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hepimizin gönül rahatlığıyla bu ülkenin sokaklarında, caddelerinde gezmeye ihtiyacımız var. Hep birlikte dostluğu egemen kılmaya ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı özellikle bugün Abdal Musa törenlerinde sizlerle paylaştığım için ayrıca çok mutluyum, huzurluyum" diye konuştu. DHA