Kılıçdaroğlu, Çorum’da Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile buluştu. ‘’Türkiye’nin geleceğini planlarken önümüzde iki gerçek var. Biri beton ekonomisi, diğeri üretim ekonomisi. Bu ülkenin tasarruflarını betona mı, üretime mi yönlendireceğiz. Betona yönlendirirseniz, işsizlik kronik hale gelir ve Türkiye bilgi çağını kaçırır’’ dedi ve şu mesajları verdi:

FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİ: Her yıl bir mali af çıkıyor. Eğer siz vergi ve sigorta primini zamanında ödeyen bir iş insanına bir yıl süreli faizsiz kredi vereceğim derseniz, vergisini zamanında yatırır. İşini büyütür, istihdam yaratır. Devlet de kazanacak. Çünkü alamadığı vergi kadar gidiyor Londra borsalarına, oradaki lobilere ‘ne olursunuz bize borç verin’ deniyor. Dünyanın faizini ödüyor. Ufku dar olan bir siyaset anlayışının Türkiye’yi yönetmesi bizi çıkmaz noktaya getirdi. Hep beraber bir otobüsün içindeyiz. Nereye gittiğimiz belli değil. Freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyoruz. Türkiye büyük değişimler ve dönüşümleri gerçekleştiremezse bunların tamamını kaybeder, çağın gerisine itilmiş olur.

FAİZ LOBİSİNİN OYUNU: ’Faiz lobisi bize bir şey yapamaz’ diyorlar. Yaptı, oyun da oynadı. Yükselt faizi dedi üç puan birden yükselttik. Dünyanın en yüksek faiziyle borçlanan ülkesiyiz. Bu ülkenin fakir fukarasının birikimlerini yurt dışına transfer etmektir. Kaynak yok diyorlar. Son 15 yılda Londra’daki faiz lobicisine 151 milyar 54 milyon dolar ödedik. Demek ki tefeciye gelince kaynak var. İçerde devlet tahvili, Hazine bonosu satarak borç para alan hükümet, 687 milyar 124 milyon lira faiz ödedi. Tefecilere bu parayı, yeni doğan çocuktan başlayarak bizler ödüyoruz.

NE KADAR HARCADILAR: 1923-2002 arasında bütün hükümetler, 79 yılda 713 milyar dolar para harcadı. Keban barajını, Atatürk barajını, Karakaya’yı yaptı,Telekom’u kurdu. Depremler yaşandı, Amerikan ambargosu, Kıbrıs çıkarması oldu. 2003-2017 arasındaki 14 yılda harcanan para ise 2 trilyon 94 milyar dolar. Ne yapıldı? ‘Yol yaptık köprü yaptık’ diyorlar. Köprünün maliyeti ne? Bu harcanan paranın hesabı verilmiş mi bugüne kadar. Bununla fabrika yapılsa, Türkiye’de fabrika yapacak yer kalmazdı. Çiftçi, emekli, işadamı, esnaf memnun değil, dünya kadar işsizimiz var, 17 milyon yoksulumuz var, nereye gitti bu para.

NAMUSLU SİYASET: Eksik olan namuslu siyaset…Türkiye zengin bir ülke ama yönetilmiyor. Sorunu ‘24 Haziran’dan sonra çözeceğiz’ diyorlar. Elinden, kolundan tutan mı var. Bir şeyi yapacaksan, süratle gerçekleştirirsin. Namuslu siyaset ve Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Ben size bunun sözünü veriyorum. Ayrıca bu ülkede hiç kimsenin can ve mal güvenliği yok. Bir işadamının bir KHK’lık canı var. Avukatınız dahi sizin niye tutuklandığını öğrenemez. Anadolu’nun içi boşalıyor. Herkes büyükşehirlerin varoşlarına gidiyor. Bir duvara geldik o duvarın önünde duruyoruz.