Seçimlerin 3 Kasım 2019'dan 24 Haziran 2018'e çekilmesi, gözleri cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıklayan isimlere çevirdi. İşte 5 isme dair önemli bilgiler ve seçime dair söyledikleri...

MHP genel başkanı Bahçeli, 3 Kasım 2019'da yapılacak seçimlerin, "Olumsuz gelişmeler olabilir" uyarısıyla 26 Ağustos 2018'e çekilmesini önermişti. Önce değerlendirme yapmaktan kaçınan Erdoğan, ertesi gün (18 Nisan 2018) Bahçeli ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından teklifi kabul ettiklerini açıklamıştı.

Gelen açıklamanın ardından İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçime katılmalarında herhangi bir engel olmadığını, 10 Haziran'dan sonra yapılacak her seçime katılabildiklerini duyurmuştu. Akşener, bunun dışında 100 bin imza ile cumhurbaşkanı adayı olacağını tekrarlamıştı.

YSK Başkanı Sadi Güven, "Seçim için hazırlıklar tamam" derken İyi Parti'nin seçime katılıp katılmayacağı hakkında "İyi Parti seçimlere girebiliyor mu, giremez mi bunu ben de bilmiyorum. İyi Parti'nin durumu incelenir" sözleri ile durumu değerlendirmişti.

İŞTE ERDOĞAN VE AKŞENERLE BİRLİKTE ADAY ADAYI İSİMLER...
cumhurbaşkanı tayyip sözcü ile ilgili görsel sonucu

RECEP TAYYİP ERDOĞAN:

İlk aday olan Erdoğan için ilk yorum Bahçeli'den gelmişti. MHP Genel Merkezi'nde 8 Ocak 2018'de medya temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Bahçeli, cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceklerini belirterek şöyle konuşmuştu:

"MHP ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Yenikapı  ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alır. Bu kadar nettir."

RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN KISA ÖZ GEÇMİŞİ

Recep Tayyip Erdoğan 26 Şubat 1954'te Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. Türk siyasetçi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) genel başkanı, Türkiye'nin 12. ve günümüzdeki cumhurbaşkanıdır. 2003-2014 yılları arasında 11 yıl Türkiye başbakanlığı yapan Erdoğan, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini onaylayan anayasa değişikliği referandumu sonrasında 2014 yılında gerçekleştirilen seçimle doğrudan halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştur. 1994 ve 1998 yılları arasında Refah Partisi'nden İstanbul büyükşehir belediyesi başkanlığı görevini yürütmüştür. Kurucuları arasında yer aldığı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 12 yıl boyunca genel başkanlığı görevini sürdürmüş, 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu sonrası tekrar AK Parti genel başkanı olmuştur. Genel  başkanlığı sırasında 2002, 2007 ve 2011 genel seçimlerinde partisi, birinci parti olmuştur.

1976 yılında Millî Selamet Partisi Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına ve aynı yıl İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığına seçilen Erdoğan, Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu'ndan 1981 yılında mezun oldu. Millî Selamet Partisi'nin 1981'de kapatılması sonrasında, 1983'te kurulan Refah Partisi ile siyasi hayatına devam etti. 1986 milletvekili ara seçimlerinde milletvekili, 1989 yerel seçimlerinde ise Beyoğlu belediye başkanı adayı olarak seçimlere girse de her iki seçimde de seçilemedi. Milletvekili adayı olduğu 1991 genel seçimlerinde ise milletvekili olmasına rağmen tercihli oy sistemi sebebiyle Yüksek Seçim Kurulu milletvekilliğini iptal etti. 1994 yerel seçimlerinde elde ettiği %25,19'luk oy oranı ile İstanbul Büyükşehir belediye başkanı seçildi. 6 Aralık 1997'de Siirt'te düzenlenen bir açıkhava toplantısı sırasında topluluğa yaptığı konuşmada kullandığı ifadeler sebebiyle "halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle kendisine açılan dava sonucunda 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Belediye başkanlığı görevinden ayrılarak 26 Mart 1999'da girdiği cezaevinde dört ay on gün kaldıktan sonra 24 Temmuz 1999'da tahliye edildi.

14 Ağustos 2001'de kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı ve partinin genel başkanlığına seçildi. Parti, girdiği ilk seçimler olan 2002 genel seçimlerinde %34,43'lük oy oranı ile Abdullah Gül'ün başbakanlığında 59. hükûmeti kurarken, siyasi yasağı süren Erdoğan seçimlere girememişti. Siyasi yasağının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan yasa değişikliği talebinin uygulamaya girmesiyle siyasi yasağı kalktı. 9 Mart 2003'te gerçekleştirilen ara seçimlerinde Siirt milletvekili olarak meclise girdi. Başbakan Gül'ün istifasını sunmasıyla, 14 Mart 2003'te başbakanlık görevine geldi. Genel başkanlığını yürüttüğü Adalet ve Kalkınma Partisi, 2007 genel seçimlerinde oyların %46,58, 2011 genel seçimlerinde ise oyların %49,83'ünü alarak Erdoğan'ın başbakanlığında sırasıyla 60. ve 61. hükûmetlerini kurdu. Parti ayrıca, oyların %41,67'sini aldığı 2004 yerel seçimleri, oyların %38,39'unu aldığı 2009 yerel seçimleri ve oyların %43,40'ını aldığı 2014 yerel seçimlerinde de en çok oy toplamayı başaran parti konumundaydı. 2007 anayasa değişikliği referandumu sonrasında anayasada yapılan değişiklikle birlikte cumhurbaşkanının ilk defa doğrudan halk oyuyla seçilmesinin önü açılırken, adaylığını koyduğu 2014'te yapılan seçimlerde aldığı %51,79'luk oy oranıyla Cumhurbaşkanı seçildi ve başbakanlık ile partisindeki görevinden ayrılarak cumhurbaşkanlığı görevine 28 Ağustos 2014'te başladı.


Akşener Sözcü Gazetesi çalışanlarının gözaltına alınmasını kınadı

MERAL AKŞENER

Erdoğan'ın Bahçeli'yle görüşmesi sonrası açıkladığı erken seçim tarihi, İyi Parti'nin seçime girip giremeyeceği konusunda tartışma yarattı. Öyleki YSK Başkanı Sadi Güven bile, "İyi Parti seçimlere girebiliyor mu, giremez mi bunu ben de bilmiyorum. İyi Parti'nin durumu incelenir" ifadesini kullandı.

Akşener ise "İyi Parti seçime girecek. Bu konuda herkesi ayağını denk almaya davet ediyorum" dedi. Akşener, 100 bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı olacağını da açıkladı.

MERAL AKŞENER'İN KISA ÖZ GEÇMİŞİ

Meral Akşener 18 Temmuz 1956'da Gündoğdu, İzmit'te dünyaya geldi, Türk tarihçi ve siyasetçisidir. 1995 ve 1999 Türkiye genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi (DYP) milletvekili olarak meclise giren Akşener, 1996 ve 1997 yılları arasında Necmettin Erbakan tarafından kurulan koalisyon hükümeti'nde İçişleri Bakanlığı görevini sürdürmüştür.

2007, 2011 ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekili olarak meclise girmiştir. Kasım 2015 genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmemiştir. 25 Ekim 2017 tarihinden itibaren kendisinin liderliğinde kurulan İYİ Parti'nin genel başkanıdır.


Doğu Perinçek kimdir? Perinçek nereli ve kaç yaşında? Eserleri nelerdir?

DOĞU PERİNÇEK

Vatan Partisi'nin Cumhurbaşkanı adayı partinin genel başkanı Doğu Perinçek oldu. Genel Sekreter Utku Reyhan konuşmasında, "Partimiz tüm sistem partilerinden farklıdır. Biz kapalı kapılar ardında değil, bütün parti örgütünün aşağıdan yukarıya fikirlerini alarak, danışarak ve demokratik bir biçimde oylayarak belirleyeceğiz. Bu Partimizin demokrasi kültürüne bir armağanıdır.” dedi. Reyhan, Parlamentonun dışında kalan partilerin, cumhurbaşkanı adayı gösterebilmesi için yüz bin seçmenin imzasına ihtiyaç olduğunu anımsatmıştı.

DOĞU PERİNÇEK'İN KISA ÖZ GEÇMİŞİ

Doğu Perinçek 17 Haziran 1942'DE Gaziantep't doğmuşur. Türk siyasetçi, hukuk doktoru ve yazardır. 15 Şubat 2015 tarihinden beri Vatan Partisi genel başkanlığı görevini sürdürmektedir. 1978–1980 yılları arasında Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP), 1991–1992 yılları arasında Sosyalist Parti (SP) ve 1992–2015 yılları arasında İşçi Partisi (İP) genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Yargıtay Başsavcı Yardımcılığı görevinde bulunan ve dört dönem Adalet Partisi'nden Erzincan milletvekili seçilen, Erzincan Kemaliyeli Sadık Perinçek ve Malatya Darendeli Lebibe Perinçek'in oğlu olan Doğu Perinçek, babası yedek subaylık görevini yaptığı sırada Gaziantep'te doğdu.

İlk ve orta öğrenimini Ankara Sarar İlkokulu, Atatürk Lisesi ve Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde yaptı. Ardından yüksek öğrenimini yapmak üzere Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine giren Perinçek, üniversite yıllarında bir süre Almanya'ya giderek çalıştı. 1962 ve 1963'te toplam 10 ay bulunduğu Almanya'da işçilik yapan Doğu Perinçek ve burada kaldığı dönemde Almanca öğrendi. Haziran 1964'te lisans öğrenimini tamamlayan Perinçek, aynı fakültenin Kamu Hukuku (Devlet Teorisi ve Kamu Hürriyetleri) kürsüsüne asistan olarak girdi. Aynı yıl siyasi görüş olarak bilimsel sosyalizmi benimsedi. Dört yıl Siyasi İlimler Derneği Türkiye Bölümü yöneticiliği, dört yıl Türk Hukuk Kurumu yöneticiliği yaptı.

İyi derecede Almanca ve orta derecede İngilizce bilen Doğu Perinçek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, gazeteci Şule Perinçek ile evlidir. Zeynep Perinçek (ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunu, 1970 doğumlu), Kiraz Perinçek (Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu, 1976 doğumlu), Mehmet Perinçek (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, öğretim üyesi, 1978 doğumlu) ve Sadık Can Perinçek (Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi, 1994 doğumlu) adlı dört çocuğu bulunmaktadır.

Gazeteci Levent Gültekin: Bu sistem Tayyip Bey’e kurulmuş bir tuzaktır

LEVENT GÜLTEKİN

Gazeteci Levent Gültekin cumhurbaşkanlığı aday adaylığını sosyal medya hesabından bir video paylaşarak duyurdu. Gültekin videoda, "İktidar erken seçim kararı aldı. Bu bir seçim değil bu bir gasptır. İktidar ülkeyi gasp ediyor. 24 Haziran'da seçim demek 'Ben seçimleri dün yaptım' demek, 'Benden başka ülkeyi kimse yönetemez' demek. Bunu kabul edemeyiz, biz bu ülkenin evladıyız. Hepimizin seçme , seçilme ve özgürce yaşama hakkı vardır. Bu hakkımızdan vazgeçemeyiz. İnsan gibi ağız tadıyla dostça, kardeşçe,
özgürce yaşamak için aday oluyorum" diye konuştu.

LEVENT GÜLTEKİN'İN KISA ÖZ GEÇMİŞİ

Levent Gültekin, 1972 yılında Ardahan'ın Göle ilçesinde doğdu. Üniversite yıllarına kadar eğitimine bu ilçede devam etti. Anadolu Üniversitesi'nin Kamu Yönetimi Bölümü'nden lisans, Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Yeni Şafak gazetesinde çalışmaya başlamasıyla gazetecilik mesleğine de girmiş oldu. Yaklaşık beş yıl farklı görevler aldı ve bir süre Yeni Şafak'ın haber müdürü oldu. 2000 yılında Yeni Şafak'tan ayrılan Gültekin, Gerçek Hayat dergisini çıkartmaya başladı ve derginin genel yayın yönetmenliği görevini de üstlendi.

İnternet haber sitelerinde Cenk Açık takma adıyla yazılar yazdı. 2007 senesinde Star Medya Grubu'nda İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, 2009'da TMSF idaresi altındaki Cine5'te yönetici olarak çalıştı. Günümüzde Diken İnternet gazetesinde köşe yazıları yazmakta ve Medyascope yorum ve haber platformunda Ruşen Çakır ile gündemi değerlendirmektedir.

Gündeme ilişkin yazılarının yanında bir de kitap yazmıştır. Kitabı Şatafatlı Mağlubiyet (İslamcıların İktidarla İmtihanı) çok satanlar listesine girmeyi başarmıştır.


Eski AKP’li, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladı

TUNA BEKLEVİÇ

2011 Genel Seçimleri’nde Edirne'den AKP milletvekili adaylığı bulunan bir dönem bazı AKP'li vekillere danışmanlık da yapan, anayasa değişikliği referandumunda Hayır Partisi kurarak ‘hayır’ kampanyasını yürüten Tuna Bekleviç, 2019 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığına adaylığını 26 Eylül 2017'de açıklamıştı. Bekleviç, Erdoğan ve AKP'ye yönelik olarak sık sık eleştirilerde bulunurken, 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa referandumunun birinci yıl dönümünde (16 Nisan 2018) Ankara’dan Diyarbakır’a yürüyüş başlattı. Bekleviç'in yürüyüşü devam ediyor.

TUNA BEKLEVİÇ'iN KISA ÖZ GEÇMİŞİ

Tuna Bekleviç, 1977 yılında Edirne'de dünyaya gelmiştir. Türk siyasetçisidir. İstanbul Bilgi Üniversitesi eski Mütevelli Heyeti Üyesi, Türkiye Cumhuriyeti Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı'dır. Tuna Bekleviç 2007 yılında Elif Bekleviç ile evlenmiş; Melek (8) ve Kerem (5) isimli iki çocuk babasıdır.

1977 yılında Edirne’den doğan Tuna Bekleviç 2002 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümü mezunudur. 2000 yılında mesleki bir sivil toplum kuruluşu olan Ekonomistler Platformu’nu kuran Bekleviç derneğin kısa sürede 21 bin üyeye ulaşmasını sağlamıştır. Dönemin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından birisi olan platform üyeleri arasından dört ekonomiden sorumlu devlet bakanı çıktı.

2005 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunlar cemiyetini kurarak derneğin ilk dönem başkanlığını gerçekleştirdi. 2014 yılında da aynı üniversitenin Mütevelli Heyetine seçilen ilk mezunu oldu. 2006 yılı sonunda “daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi” talebi ile Güçlü Türkiye Partisi’ni (GTP) kurdu. Partisi 33 şehirde teşkilatlanmasını tamamlamasına rağmen erken seçim kararı alınınca seçimlere giremedi.

2007 yılında 32 ülkeden 52 siyasi partinin dahil olduğu “Uluslararası Barış ve Demokrasi Forumu”nun (International Forum for Democracy and Peace) başkanlığına seçildi. Bekleviç forumun 2013 yılı faaliyetlerini Birleşik Krallık Parlamentosu'nda gerçekleştirdiği konuşmada ilan etti. 2011 Milletvekili genel seçimlerinde AK Parti Edirne 2. Sıra Milletvekili adayı oldu. Aynı yıl üçlü kararname ile
Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı danışmanlığına atandı. 2014 yılından bu yana Edirne Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı, Uluslararası Barış ve Demokrasi Forumu (IFDP) Yönetim Kurulu Başkanlığı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Küresel Sorunlar Platformu İcra Kurulu Üyeliği ve İstanbul Kültür Kenti Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.


CHP’li Öztürk Yılmaz: Reza Zarrab ballı vatandaşmış!


Öztürk Yımaz'ın Adaylık açıklaması

Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

Cumhurbaşkanı Aday Adaylığımı açıklamamın ardından panikleyerek beni fütursuzca ve ciddiyetsiz bir şekilde eleştiren marjinal çevrelerin bu kararım üzerinde hiç bir kıymeti harbiyesi yok.

Zira bu insanları tanıyorum ve ne sinsi planlar peşinde olduklarını çok iyi biliyorum. Eleştirilerden anlayın. Korktular ve planları bozuldu.

Bu parti de bu ülke de bizim. Erdoğan’ın bütün planlarını akıl, sabır ve bir stratejiyle boşa çıkarıp seçimi alacağıma inancım sonsuz. Bu defa bizim adayımızla bunu başarmak zorundayız. Yeter ki Sayın Genel Başkanımız ve partimiz bana bu şerefli görevi tevdi etsin.


ÖZTÜRK YILMAZIN KISA ÖZ GEÇMİŞİ

Öztürk Yılmaz 19 Eylül 1970, Ardahan'da doğdu. Ardahan Lisesi ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olduktan sonra 1996 yılında girdiği Dışişleri Bakanlığı'nda sırasıyla Balkanlar, AGİT, Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkasya Daireleri'nde Daire Başkanı, daha sonra da Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanlığı'nda Daire Başkanı olarak görev yaptı.

Avrupa Birliği'nin kalkınma ve entegrasyonu konusunda (VUB-Brüksel) master yaptı. Yurtdışında ise sırasıyla Kırgızistan Büyükelçiliği, Brezilya Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği'nde Müsteşar olarak görev yaptı. 15 Temmuz 2013 tarihinde Türkiye'nin Musul Başkonsolosu olarak atandı. 11 Haziran 2014 tarihinde IŞİD tarafından Musul Başkonsolosluğu'na yapılan baskın sonrası 43 kişiyle birlikte 101 gün boyunca alıkonuldu.

20 Eylül 2014 tarihinde 43 personeli ile birlikte serbest bırakıldı. 2 Temmuz 2015 tarihinde Büyükelçiler Kararnamesi ile Türkiye'nin Tacikistan Büyükelçisi olarak atandı. 3 Eylül 2015 tarihinde bu görevinden istifa ederek 26. dönem TBMM seçimleri için Cumhuriyet Halk Partisi'nden Ardahan 1. sıra milletvekili adayı oldu. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan erken genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nden 26. Dönem Ardahan milletvekili seçildi. 24 Ocak 2016 tarihi itibarıyla CHP Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısıdır. Evli ve 3 çocuk babası olup İngilizce ve Rusça bilmektedir.


CHP’li Engin: Emeklilikte yaşa takılanların talepleri reddediliyor


Didem Engin'in Adaylık Açıklaması

“Ülkemiz iki ay sonra tarihinin en önemli seçimini yapacaktır. 16 yıldır ülkemizi tek başına yöneten iktidar partisi, Meclis çoğunluğuna rağmen ülkemizi artık yönetemez duruma düştüğünü, OHAL’den medet umarak, baskın bir seçim kararıyla itiraf etmiştir. Bizleri birbirimizden ayrıştırarak, ötekileştirerek, kamplaştırarak yıllardır oy peşinde koşan, kapalı kapılar ardında koltuk pazarlıklarıyla ittifak yapan siyaset anlayışına, kadınlarımızla, gençlerimizle, işçilerimizle, emeklilerimizle, esnaflarımızla, memurlarımızla, dar gelirli vatandaşlarımızla, çiftçilerimizle, işsizlerimizle, emekçilerimizle, engelli bireylerimizle, kısacası toplumumuzun tüm kesimleriyle halkın ittifakını oluşturarak bir arada ve el ele sandıkta DUR diyeceğiz.”

Engin şöyle devam etti: “Ekonomide, dış politikada, eğitimde, tarımda, teknolojide ülkemizin içinde bulunduğu karanlık tabloya ışık tutacak bir yol haritasıyla Cumhuriyet Halk Partisi’nden Cumhurbaşkanlığı aday adaylığımı basın toplantısıyla açıklayacağım. Hazreti Mevlana’nın dediği gibi, ‘Dünle beraber gitti, cancağızım; ne kadar söz varsa düne ait; şimdi yeni şeyler söylemek lazım.’ İşte şimdi güzel ülkemizin vatansever evlatları olarak yeni şeyler söylememizin zamanı.”


DİDEM ENGİN'İN KISA ÖZ GEÇMİŞİ


CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, 13 Haziran 1977 tarihinde Ankara'da doğdu. 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Cumhurbaşkanlığı adayı olacağını duyuran Didem Engin, üniversite eğitimini Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden tamamlayarak mezun oldu.

Orta düzeyde İspanyolca ve Latince, çok iyi derecede Fransızca ve İngilizce dil bilgisi bulunan Didem Engin yüksek lisans eğitimini Belçika Bruges'deki College of Europe'da Avrupa Birliği ve Ekonomi bölümünde tamamladı. Annesinin ismi Meral, babasının ismi Fazıl Mümtaz olan Didem Engin, Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Biriminin kurulmasında görevde bulundu.

Türk-Çin, Türk-Hint, DEİK Türk-Fransız, ve Türk-Hong Kong İş Konseylerinde Başkan Yardımcılığı, Türk-İngiliz ve Türk-Alman İş Konseylerinde ise Yürütme Kurulu Üyeliğine seçildi. Girişimci olan Didem Engin 26 yaşındayken kurduğu danışmanlık şirketiyle ihracat geliştirme ve yatırım danışmanlığı hizmetleri sağladı.