Kira bedelinin belirlenmesinden bebek sütünden ÖTV alınmamasına, varlık finansman fonlarından işsizlik ödeneği ve yaşlılık aylığına kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren teklifte öne çıkan düzenlemeler şöyle:

Kışla arazilerinin imar uygulamasından belediye adına oluşan hisselerin Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bütçesine ilave yük getirmeden kamulaştırma zorunluluğu olmaksızın Hazine adına tescili sağlanacak.

EGM mensuplarının tamamı Polis Bakım ve Yardım Sandığı’na (POLSAN) zorunlu üye olacak.

Fiyat İstikrarı Kanunu, Finansal İstikrar Kanunu olarak değiştirilecek.

Büyük projelerin sözleşmelerinin imalat girdilerinde meydana gelen büyük artışlar nedeniyle, yüklenicilere idarenin onayına bağlı olarak fesih ya da devir hakkı getirilecek.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışından ve satın alınan sütün satın alma bedeli üzerinden alınan binde 1’lik pay kaldırılacak.

Şalgam suyu, içme sütü, bebek sütü özel tüketim vergisi (ÖTV) dışına çıkarılacak.

EN AZ BİN LİRA OLACAK

Emeklilik ve yaşlılık maaşlarında alt sınır bin lira olacak. Ülkemizde bin liranın altında maaş alan yaklaşık 2 milyon kişi bulunuyor.

Kira bedelinin belirlenmesinde üretici fiyat endeksi (ÜFE) yerine tüketici fiyat endeksi (TÜFE) baz alınacak.

İşsizlik ödeneğinden yararlanmada devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılacak.

ÖSYM sınavlarında kopya çeken kişiye verilen “2 yıl hiçbir sınava ve yerleştirmeye başvurmama” cezası, başkasının yerine sınava giren kişiyi de kapsayacak.

Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin ortaklık ilişkisi içinde bulundukları tüzel kişiliklere “ödünç para vermesinin” önü açılacak.

20 bin lira olan, konut edinenlere devletin verdiği destek 25 bin liraya çıkarılacak. Sadece bir defa ödenecek konut desteği, toplam tutarın yüzde 25’ini geçmeyecek.