Son günlerde özellikle İzmit ve Kartepe ilçelerinde çoğalan sivrisineklerin ısırdığı bazı kişiler hastanelere başvurdu. Sivrisineklerin ısırdığı yerlerde aşırı kaşıntı ve ödem oluştuğu belirtildi.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri sivrisineklerin ürediği bölgelerde ilaçlama yaptı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 66 kişiden oluşan 21 ekibi, sineklerin üreme alanları olan kanal, kanalet, göl, gölet, dere, rögar, foseptik gibi yerlerde ilaçlama çalışmaları gerçekleştiriyor.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Kartepe Belediyesi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, rahatsızlıklara neden olan sivrisineğin türünün 'Asya kaplanı sivrisineği' olduğunu belirterek, vatandaşları uyardı. Açıklamada, Güneydoğu Asya'da birçok tropikal hastalığın kaynağı olarak gösterilen 'Asya kaplan sivrisineği'nin iklim değişikliği ile birlikte Avrupa'dan sonra Türkiye'de de görülmeye başlandığı belirtildi. Kartepe'de bazı bölgelerde söz konusu sivrisineğin görülmesi sonrasında ekiplerin harekete geçerek, ilaçlama yaptığı ve vatandaşlara uyarılarda bulunduğu belirtildi. Yetkililer, vatandaşlara da uyarıda bulunarak, sivrisineklerin üremesine olanak sağlayan her türlü su birikintisi ile kova, bidon, saksı altı, atık lastik gibi malzemelerde su birikmesinin önlenmesi, üstlerinin kapatılması veya biriken suların sık sık değiştirilmesi gerektiğini bildirdi. Hayvan su yalaklarının ve çeşmelerin çevresindeki su birikintilerinin giderilmesi ve bunların akar hale getirilerek kokunun önüne geçilmesi istendi.

FOTO:DHA FOTO:DHA

ÇİFTÇİLERE UYARI


Kartepe Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri, ilçe genelinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların 'Asya kaplan sivrisineği' konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.



FOTO:SÖZCÜ


FOTO:SÖZCÜ




Söz konusu sineğin ısırmasıyla vücutta ödeme neden olduğu kaydedilirken, her türlü şartta üremeye yatkın olmasından dolayı da çok dikkatli olunması istendi. Özellikle ahırların kireçlenmesi gerektiği belirtildi.

FOTO:DHA FOTO:DHA

TABİP ODASI BAŞKANI ELEŞTİRMİŞTİ


Kocaeli Tabip Odası Başkanı Zeki Hamşioğlu sinek vakalarındaki artışla ilgili dün Sözcü'ye konuşmuş “Yeteri kadar ilaçlama yapılıyor mu bilmiyoruz. Son zamanlarda biliyorsunuz her gün yağmur yağdığı için her tarafta su birikintileri oluştu. Bu su birikintileri de sivrisineklere yol açtı. Sivrisinekle mücadele de iki temel unsur var; ilaçlama ve üreme alanlarının yani su birikintilerinin kurutulması. Bu yıl karşımıza çıkan sivrisinek türü alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Ölümcül bir etkisi yok. Söz konusu reaksiyonlar ilaçlarla tedavi edilebiliyor. İlaçla tedavi tabii son aşama. Öncelik olarak yeterli ilaçlama ve su birikintilerindeki yumurtlama alanlarına müdahale gerekiyor” demişti. (Sözcü, Ajanslar)