Kurban Bayramı'nda bu sene 9 gün tatil yapacağız. Yurttaşlar Kurban Bayramı ne zaman sorusunun cevabını Google'da araştırmaya başladı. Diğer taraftan 2018 kurbanlık fiyatları da merak ediliyor. İşte 2018 Kurban Bayramı ve kurbanlık fiyatları hakkında merak edilen soruların yanıtları...

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı bu sene 20 Ağustos Pazartesi (Arefe günü) başlayacak 24 Ağustos Cuma sona erecek. Kurban Bayramı'nın 9 gün olması için idari izin gerekiyor. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu'nun açıklama yapması bekleniyor. Öte yandan hafta sonları da eklenince tam 9 gün tatil yapılması öngörülüyor.

2018 KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Kars Hayvan Pazarı’nda satışı sunulan hayvanların fiyatlarının 7 bin ile 12 bin lira arasında değiştiğini belirten Resul Morkoç, “Kurbanlık satışları şuanda iyi gidiyor. Hayvan fiyatları da geçen seneye göre normaldir. Aşırı ne pahalıdır, ne de ucuzdur. İl olarak malımızda kurbanlığı müsaittir. 81 ile yetecek kurbanlık hayvanlarımız var. Sevkiyata hazırdır. Fiyatlar boğa olarak 7 ile 12 bin lira arası, tosun olarak 7 ile 10 bin lira arasında şuanda satılıyor” dedi.

kurban bayramı ne zaman sözcüğ ile ilgili görsel sonucu

İnsanlarda alım gücü olmadığına dikkat çeken üretici Kadir Dağ, “Kurban satışları başladı, insanlarda alım gücü yok. Hayvanlar pahalıdır ama satılmıyor. Saman var ama girdisi fazla olduğu için, maliyeti pahalı olduğu için hayvanlar pahalıdır. İnsanlarda da alım gücü yok. Mazot 6 lira, buradan bir hayvanın İstanbul’a götürülmesi hayvan başı bin 500, 2 bin lira masraf biniyor. Nakliye pahalı insanlar ş yapamıyor. Ondan dolayı insanlarda alım gücü yok. Kars hayvancılık bölgesi Kars’ta et 50 lira, düşünün bir insan asgari ücret ile 40 liraya çalışıyor. Bir insan nasıl 1 kilo et alabilir. Alamaz, yani bunun diğer girdilerini düşünün, insanlarda alım gücü yok” diye konuştu.

Öte yandan Kars Hayvan Pazarı’na sabah erken saatlerde getirilen kurbanlıklar, satış olmadığı için tekrar geriye götürüldü. Normalde sabah 07.00’de başlayan ve saat 10.00’da kapanan Hayvan Pazarı alış-veriş olmadığından saat 08.00’de kapandı. Küçükbaş hayvanların bin liradan satışı sunulduğu, büyükbaş hayvanların fiyatlarının 7 ile 12 bin lira arasında değiştiği Kars’ta üreticiler Kurban Bayramı’na 1-2 gün kala işlerinin daha iyi olacağına inanıyor.

2018 YILINDA YAPILACAK RESMİ TATİLLER LİSTESİ

– 20 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Pazartesi günü) resmi tatil

– 21 Ağustos Kurban Bayramı 1.gün (Salı günü) resmi tatil

– 22 Ağustos Kurban Bayramı 2.gün (Çarşamba günü) resmi tatil

– 23 Ağustos Kurban Bayramı 3.gün (Perşembe günü) resmi tatil

– 24 Ağustos Kurban Bayramı 4.gün (Cuma günü) resmi tatil

– 30 Ağustos Zafer Bayramı (Perşembe günü) resmi tatil

– 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazartesi günü)

DİNİ GÜNLER LİSTESİ 2018

dini-gunler-2018-1
dini-gunler-2018-2


KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ


Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

İŞTE DİYANET İŞLERİ’NİN AÇIKLADIĞI KURBAN FİYATLARI


Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2018 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Yurt içi kesim bedeli bu yıl değişmezken yurt dışı kesim bedeli 25 TL arttı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Merkezi'nde düzenlenen “2018 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” tanıtım toplantısında, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın, vatandaşın keseceği kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak amacıyla 1993'den beri vekaletle kurban kesim programını gerçekleştirdiğini söyledi.

“Emanetleriniz emanetimizdir.” düsturuyla yola çıkan TDV'nin, kurban faaliyetlerini büyük bir hassasiyet, itina ve sorumluluk duygusuyla yürüttüğünü belirten Erbaş, vakfın, “dini esaslara uygun ve güven veren” bir yapılanmayla bu yıl da gönül coğrafyasına hizmet etmeye hazır olduğunu vurguladı.

Erbaş, “Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” temasıyla düzenlenen program kapsamında, yurt içinde 280 kesim bölgesinde, yurt dışında ise 145 ülkenin 436 bölgesinde Başkanlığın, TDV görevli ve gönüllüleri nezaretinde kesim ve dağıtım gerçekleştirileceğini anlattı.


kurban bayramı ne zaman sözcü ile ilgili görsel sonucu


 

“KURBANLAR, MAZLUM KARDEŞLERİMİZE DAĞITILIYOR”

Vekaletle kurban kesim programının, Türkiye'de müftülükler, yurt dışında da büyükelçilikler, müşavirlikler, ataşelikler, koordinatörlükler ve ilgili ülkelerdeki dini idareler ve yerel kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütüldüğüne işaret eden Erbaş, şöyle konuştu:

“Yeryüzünde iyilik hakim olana kadar durmaksızın çalışmayı şiar edinen vakfımız, kestiği kurbanları yurt içinde ihtiyaç sahiplerine, sığınmacılara, Kur'an kurslarına ve öğrenci yurtlarına ulaştırmaktadır. Yurt dışında ise öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu Afrika'dan başlamak üzere, Orta Asya'dan Balkanlar'a, Kafkasya'dan Uzak Doğu ve Latin Amerika'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada mazlum kardeşlerimize kurban dağıtımı yapılmaktadır.”

Ali Erbaş, TDV'nin 25 yıllık tecrübesi, deneyimli kadrosu, üstlendiği ulvi emanetin bilinci ve asla suistimale müsaade etmeyen disipliniyle vekaletle kurban kesimi konusunda öncü ve örnek olduğunu ifade ederek, “Bugüne kadar 1 milyon 364 bin 158 hisse kurbanın kesim ve dağıtımı vakfımız tarafından gerçekleştirilmiştir. Vekaleti alınan kurbanlar, vekalet sahiplerinin isimleri tek tek okunmak suretiyle bizzat Başkanlığımız ve Vakfımız görevli ve gönüllüleri nezaretinde kesilmektedir.” diye konuştu.

Vatandaşları kurban vekaleti konusunda iyi niyetli, güvenilir, şeffaf ve profesyonel çalışmalara yönelmeye, istismara karşı uyanık ve hassas olmaya davet eden Erbaş, şunları kaydetti:

“Din istismarıyla mücadele amacıyla bugüne kadar 41 ilimizde gerçekleştirilen bilinçlendirme seminerlerinin, 13-15 Temmuz arasında da kalan 40 ilimizde yapılacağını bu vesileyle ilan etmek istiyorum. Başkanlığımızın birim amirleri, uzmanları, müftü ve vaizleri tarafından verilen seminer ve bilgilendirme ziyaretleri, illerde vali ve rektörlerimizden il idari kadrolarına, yazılı ve görsel basın organlarından sivil toplum kuruluşlarına, din görevlilerimizden halkımıza uzanan geniş bir yelpazede muhataplarına ulaşmaktadır.

Kurbanlarımız kardeşlerimize umut olsun diyor, TDV tarafından bu yıl belirlenen vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini açıklıyoruz. Yurt içi kurban bedeli 850 lira, yurt dışı kurban bedeli ise 625 lira olarak belirlenmiştir. Vatandaşlarımız, ‘www.diyanetvakfi.org.tr' ve ‘bagis.diyanetvakfi.org.tr' adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp, kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilir. Vatandaşlarımız ayrıca ‘0312 416 90 00' numaralı çağrı merkezini arayarak kurban vekaleti hakkında detaylı bilgi alabilir.”

Ali Erbaş, yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşların da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve Din Hizmetleri Ataşelikleri ile bu ülkelerdeki dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışlarını yapabileceğini sözlerine ekledi.

AA