İstanbul’da polis ekipleri bir atölyede silah imal ederek satan bir şebekeye yönelik operasyon düzenledi. Baskınlarda ele geçirilen ve çoğu kurısıkıdan bozma olan silahlar emniyette sergilendi. Kurusıkı silahları, 9 mm ve 7.65 mm çapında mermi ile bilye atar hale getirerek sattıkları anlaşılan 13 şüpheli yakalandı.

KURUSIKIDAN GERÇEK SİLAH

İstanbul Emniyeti’ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri silah satan şebekelere yönelik peş peşe operasyon düzenledi. Operasyonda, kurusıkı olarak adlandırılan silahları, 9mm ve 7.65 mm çapında mermi ile bilye atar hale getirerek sattıkları anlaşılan 13 şüpheli yakalandı. Baskında dönüştürülmesi tamamlanmış ve imalata hazır çok sayıda silah ele geçirildi.

KURUSIKI SİLAH SATIŞI

Yapılan operasyonda ele geçirilen silahlar, kurusıkı tabancaların satışını bir kez daha gündeme getirdi. Esasen kurusıkı tabancalar 5729 Sayılı Kanuna göre düzenlenmiş. Bu kanuna gaz fişeği ve ses özelliği olan silahlar, ruhsatlandırılmış av bayilerinden alınabiliyor. Ancak faturasıyla silahı satan bayinin mülki amirliğe 1 ay içerisinde bildirim yapması gerekiyor. Devir halinde ise tabancayı alan ve devreden kişi 1 aylık sürede bildirimde bulunmalı.

ÜZERİNDE TAŞIYAMAZ

Hakkında silah kanununa muhalefetten işlem yapılan, kasten işlediği bir suçtan ötürü 1 yıl ceza almış olan ve 18 yaşından küçüklere silahların satılması kanunen yasak. Ayrıca kanundan bu silahları satın alan kişilerin tabancaları üzerlerinde taşıyamayacakları hükmü bulunuyor. Kanuna göre, kurusıkı olarak adlandırılan silahlar kolay ulaşılamayacak bir yerde ve kutuda olması gerekiyor.

1500 LİRAYA SATILIYOR

Edinilen bilgiye göre kanuna rağmen bu silahlar bildirimsiz olarak üçüncü şahıslara geçebiliyor. Kolay ulaşılması sebebiyle birçok kişi bu silahlardan ediniyor. Ya da başkası için satın alıyor. Satış ruhsatı olmayan yerlerden de satın alınabiliyor. Bu nedenle bu silahlar 200 lira ile 400 lira arasındaki fiyatlarla şebekelerin eline geçiyor. Atölyelerde işlenen ve kapalı olan namlu ağzı açılan tabancalar gerçek mermi atabilir hale geliyor. Bu şekilde fiyatları ise en az 1500 liraya ulaşıyor.

ELİNDE PATLIYOR

Şebekelerin üreterek piyasaya sürdüğü tabancalar kullanıcıların da yaralanmasına sebep oluyor. Bazı silahların kullanıcıların elinde patladığı belirtiliyor. Birçok cinayet ve yaralama olayında kullanılan bu tür silahların bir kişinin üzerinde bulunması halinde, 6136 Sayılı Silah Kanunu’na muhalefetten işlem yapılıyor. Bu işlemle yakalanan kişi bir daha ruhsatlı silah alamazken aynı zamanda tutuklanabiliyor.