Danıştay'ın okullarda Andımız'ın tekrar okutulması yönündeki kararına Milli Eğitim Bakanlığı itiraz etmiş, itiraz dilekçesinde; Türkler için "Türkler kendi çağdaşı unsurlara göre ulus bilincine en geç ulaşan topluluktur" Andımız için de "Gerek faşizm gerekse komünizm bu ve benzeri uygulamaları sıkça kullanmıştır" ifadeleri yer almıştı.

Dilekçede Andımızı okuyan öğrenciler de papağana benzetilmiş ve “Öğrencilerin her gün ‘papağan gibi' tekrarlayacakları sözler yerine, konuşup tartışarak ve yaşayarak edinecekleri özellikler günümüz eğitiminin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Her sabah öğrencilerin sıraya sokulup tekrarlatılarak bir takım değerlerin kazandırılmaya çalışılması hem Türk Milli Eğitimi'nin benimsediği eğitim anlayışına hem de dünyada genel kabul gören eğitimbilim anlayışına uygun değildir” ifadelerine yer verilmişti.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan

TÜRK EĞİTİM-SEN'DEN TEPKİ GELDİ


MEB'in bu 'savunmasına' Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan'dan sert tepki geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Danıştay'ın 'andımız' kararına ilişkin yorumunu hatırlatan Talip Geylan "Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu metnini Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamadan sonra zevahiri kurtarma olarak görüyorum." dedi. 2009 yılında bir vatandaşın mahkemeye başvurarak "Ben ırkçı söylemler ifade ettiği için çocuğumun öğrenci andı okumasını istemiyorum" diyerek mahkemeye başvurduğunu hatırlatan Geylani

"Danıştay o zaman Milli Eğitim Bakanlığı'ndan savunma istediğinde, o zamanın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise buna karşılık 'Vatandaşımızın iddia ettiği gibi andımız ırkçı söylemler ifade etmemektedir. Öğrenci andında ifade edilen Türk ve Türklük kavramları bir vatandaşlık, bir milli kimlik ifadesidir. Anayasamızın 66.maddesinde ifade edildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür.' demişti. Yine 2013 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin hala iktidarda olduğu yıl andımız kaldırıldı. Çünkü çözüm süreci vardı. Şimdi de Sayın Cumhurbaşkanı'nın ortaya koyduğu tavırdan sonra Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhurbaşkanı'nın tavrının altını doldurma amacıyla bir cevap yazıyor. Bunu yazarken çok talihsiz ifadeler kullanmış." diye konuştu.

"ŞİDDETLE KINIYOR, ÖZÜR BEKLİYORUZ"

MEB'in 'savunma' metninde yer alan "Papağan gibi tekrar etmek" cümlesine değinen Başkan Geylan "Böyle bir şey olabilir mi? Eğitimde aslolan sürekli tekrardır zaten. Bu ifadeyi şiddetle kınıyorum. Bir takım değerleri biz çocuklarımıza ne kadar çok tekrar ettirirsek kalıcılığı o kadar artar. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu ifadelerinden dolayı bir özür borçlu olduğunu düşünüyorum. Andımızdaki değerleri benimseyen milyonlarca insan var bu memlekette. Artık eğitimin üzerinden siyasetin gölgesi kalkmalıdır. Öğrenci andı içeriği itibariyle bize göre eğitimin bir parçasıdır ve bir takım değerleri ifade etmektedir. Lütfen andımızı siyasetin bir parçası haline getirmekten vazgeçsinler." diye konuştu.