Onursal Adıgüzel, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, "amacımız oy kullanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tümümün, tek bir eksik bile olmadan, oylarının güvenliğini sağlamak. SAdece Adil Seçim Platformuna dahil olan siyasi partilerin değil, AKP gibi, MHP gibi bu platformda yer almayan partilere verilen oyları da biz koruyacağız" diye konuştu.

Adıgüzel, CHP olarak uzun zamandır seçim güvenliği ile ilgili çalışmalara ağırlık verdiklerini, 'baskın seçim' kararının ardından ise bu çalışmaların hızlandığını hatırlatarak, "Seçimlerde 21.yüzyılda teknolojinin getirdiği fırsatlardan, daha adil bir seçim için yararlanmak imkanı var. Ancak ne yazık ki mevcut iktidar bunu bir kenara itip, daha kapalı, hesap vermeyen, şaibeli bir seçim için hesap yaptı.Bunun somut sonucu da çıkarılan seçim yasası oldu. Seçim yasası, CHP'nin tüm itirazlarına rağmen TBMM'den geçince, sandık güvenliği için ne yapabiliriz diye çalışmaya başladık. Bunun sonucunda da, siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarını biraraya getiren Adil Seçim Platformunu oluşturduk." diye konuştu.

PLATFORMDA KİMLER YER ALIYOR?


Adıgüzel, Platformda Millet İttifakını oluşturan CHP, İyi Parti ve SP'nin dışında, seçimlere katılan siyasi partilerden HDP'nin de yer aldığını söyledi. Buna ek olarak, bu seçimlere katılmayan ancak önceki seçimlerden deneyimi olan Emek Partisi de platformda yer alacak. Sivil toplumdan ise, Kesk, Disk, Haziran Hareketi, Sandık gücü, Memleket biziz, Sensiz olmaz gibi hareket ve kuruluşlar platformda yer alacak.
Adıgüzel, AKP'yi ve seçimlere katılan Vatan Partisi'ni de davet ettiklerini ancak katılmamayı tercih ettiklerini, MHP'ye ise davet etmek isteyip de, ulaşamadıklarını da söyledi.

PLATFORM NASIL ÇALIŞACAK?


"Hepimiz farklı düşünebilir, seçimlerde farklı parti ya da adaylara oy verebiliriz. Ama hepimizin hedefi aynı; AKP ya da MHP dahil ,tek bir oyun çalınmaması" diyen Adıgüzel, platformun nasıl çalışacağını da şöyle anlattı; "Bütün partiler kendi operasyonlarını yapacaklar. CHP'nin seçim konusunda çok ciddi bir birikimi ve tecrübesi var. 2009'dan itibaren tüm seçim verilerini, oyları, sonuçları, adayları, sandıkları, dijital ortamda arşivliyoruz. Bunu platformun kullanımına da açacağız.  Tüm siyasi partilerin kendi operasyonları dışında, bu operasyonları biraraya getirip, 180 bin 67 sandığı adeta yan yana koyacağız. Tüm bu sandıklarda da en az iki görevlinin olmasını sağlayacağız. Siyasi partilerle birlikte, sivil toplum kuruluşlarının da sandık güvenliğinde yer alması için koordinasyon kuracağız."

YSK'nın "sandıkların taşınması" kararı aldığı 18 il için de özel çalışma yaptıklarını anlatan Onursal Adıgüzel, seçmenlerin taşınan sandıklara ulaşıp, oylarını kullanmalarını sağlamak için gerektiğinde ulaşım hizmeti de verileceğini anlattı.

"CUMHURBAŞKANI BEŞ YILLIĞINA SEÇİLİYOR, AMA İTİRAZ SÜRESİ 24 SAAT..."


Adıgüzel, seçimlerde sandıklarda görev yapan müşahitlerin kilit rol oynayacaklarını da vurgulayarak, "Cumhurbaşkanı'nı beş yıllık süre için seçeceğiz. Ancak buna rağmen, seçim sonuçlarına itiraz için YSK süreyi çok kısıtlı tuttu. Pazar günü hem Cumhurbaşkanlığı, hem milletvekilleri için oy kullanılacak. Düşünün; 81 il, 972 ilçede oy kullanacak, Türkiye'de ilk defa ittifak modeli ile seçmen oyunu kullanacak. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimi için en geç ertesi gün, yani Pazartesi akşamı beşe kadar itiraz süresi konuldu. Milletvekili seçimleri için bu süre yaklaşık iki gün, yani Salı günü 15'e kadar olarak belirlendi. Bu kadar kısıtlı sürede, gerekli itirazları yapabilmek için koordinasyonu iyi sağlamamız gerekiyor. Bu platformla bunu yapacağız." dedi.

VATANDAŞ DA AKILLI TELEFONLAR ARACILIĞIYLA PLATFORMA DESTEK VEREBİLECEK


CHP olarak geliştirdikleri sandık güvenliği uygulamasını App strore ve Google Play'e "adil seçim" adı altında koyduklarını, vatandaşların bunu akıllı telefonlarına indirebileceklerini de anlatan Adıgüzel, her seçmenin kendi sandığındaki oy sonuçlarını çekeceği tutanak fotoğrafı ile bu uygulamaya yükleyebileceğini de anlattı.

"MEDYA MANİPÜLASYONUNA KARŞI GÖNÜLLÜ MUHABİRLER GÖREV BAŞINDA..."


Seçimlerde iktidarın kullandığı bir başka taktiğin ise, seçim günü sonuçların ilk saatlerinde medya manipülasyonu yapmak olduğunu vurgulayan Adıgüzel, "Buna karşı da önlem alıyoruz. İktidarın yapabileceği medya manipülasyonuna karşı, sahada adil seçim platformu görevlileri ile birlikte çalışan çok sayıda gönüllü muhabir olacak. Bu gönüllü muhabirlerden gelen bilgiler, hala Türkiye'de objektif yayın yapan gazete ve televizyonlar aracılığıyla kamuoyuna anında duyurulacak." diye konuştu.

CHP'Lİ VEKİLLERE ÖZEL GÖREV


Adıgüzel, sıkıntı yaşanabilecek kritik sandıkların da belirlendiğini, CHP'li vekillerin özellikle 19 ilde belirlenen bu kritik sandıklara gönderileceğini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki görevlendirmelere onay verdiğini de söyledi.