MHP Genel Başkan Yardımcısı  ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ve Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, AKP ve MHP arasındaki ittifak tartışmalarını değerlendirdi.

FOTO:İHA - MHP Konya milletvekili Mustafa Kalaycı FOTO:İHA - MHP Konya milletvekili Mustafa Kalaycı

"İSTANBUL'DA DAHİL KENDİ ADAYIMIZI ÇIKARACAĞIZ"


Cumhur İttifakının ortaklarından MHP'nin Genel Başkan Yardımcısı ve Konya  Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Cumhur İttifakı ruhu MHP'de var. Ancak İstanbul'da dahil kendi adayımızı çıkaracağız" dedi.

Kalaycı, "Mahalli idareler seçimi ile ilgili bir ittifak yok. Her seçim çevresinde, İstanbul dahil kendi adaylarımızı çıkaracağız. Bu kesin ve net. Bu anlamda da ülke düzeyinde önemli sayıda belediye başkanlığını alacağız. Bugünlerde, MHP genel merkezine gelen herkes görür ki, yoğun bir başvuru var. 31 Mart Mahalli İdareler Seçiminde MHP, çok büyük bir başarıya imza atacak. Diğer taraftan, Cumhur İttifakı var biliyorsunuz. Bu konuda, bizim duruşumuzda bir değişiklik yok. Biz, yine bir anlamda mimarı veya önemli bir katkı sağlayan bir parti olarak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kökleşmesi, kalıcı hale gelmesi, istikrar sağlayıcı bir yapıya kavuşması için üzerimize düşeni yapacağız. Bu ittifakın 2023, 2071 hedefleri var. Bu anlamda, Cumhur İttifakı ruhu bizde MHP'de devam ediyor. Terörle mücadele konusunda, dış politikada devletimizin elinin güçlenmesi konusunda yine devletimizin yanında duracağız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili gerekli katkıyı vereceğiz. Ama yerel seçimlerde ittifak söz konusu değil. MHP, her seçim çevresinde kendi adayları ile seçime katılacak" dedi.

CHP Konya milletvekili Abdüllatif Şener CHP Konya milletvekili Abdüllatif Şener

"ERDOĞAN'IN BİR TAKTİĞİ VAR, BAHÇELİ BUNU GÖRDÜ"


Eski Başbakan Yardımcısı ve Maliye Eski Bakanı, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ise "Önümüzdeki süreçte ittifak gibi bir tablo görünmüyor" dedi. Şener, "Aslında Sayın Erdoğan'ın bir taktiği var. Hiç kimse ile uzun süreli bir ittifak yapmıyor. Belli seçimlerde ittifak yaptığı partilerle yolunu ayırıyor. 24 Haziran şunu gösterdi ki, Sayın Erdoğan, partinin söylemlerini Türk Milliyetçiliğine dayalı bir söyleme çevirdi. Fakat bu gidiş, 24 Haziran'da MHP'ye oy kaybetmesine yol açtı. Büyük bir oy kaybına uğradı. Bunu analiz ettiğini düşünüyorum. Seçimlerden sonra, biz o kadarda birbirimize yakın değiliz, mesajını vermek için ayrışmaya gitti. İşte andımız ve af meselesinde de bunu bilerek yaptığını düşünüyorum. Oy kaybının devam etmemesi için bunu bilerek yaptığını düşünüyorum. Sayın Bahçeli'de Kaşıkçı ve Brunson olayında kendisinin bilgilendirilmediğini söyledi. Sn. Bahçeli'de bunu gördü ve karşı bir kart gösterdi. İttifak bozuldu mu bilmiyoruz. Biliyorsunuz, belediye seçimlerinde kurumsal bir ittifak zor görünüyor. Yani yerel seçimler ittifaka elverişli değildir. Bu çatlak şunu gösteriyor, önümüzdeki süreçte MHP ve AKP ittifakı diye bir tabloyla karşılacak gibi görünmüyor." diye konuştu.

İYİ Parti Konya milletvekili Fahrettin Yokuş İYİ Parti Konya milletvekili Fahrettin Yokuş


"GEÇİCİ BİR KAYIKÇI KAVGASI"

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise yaptığı değerlendirmede, kan uyuşmazlığının olduğunu ve kayıkçı kavgasının yapıldığını söyledi.
Yokuş, "İttifakın bozulduğu yönünde bir duyum yayıldı. Sadece seçim ittifakı olduğu söyleniyor. Daha seçimlere epeyce bir zaman var. Ama görünen o ki, MHP ile AKP'nin uzun süre birlikte gidemeyeceği anlaşılıyor. Şuanda sadece seçim ittifakını bozduk demeleri, zaten olmayan bir ittifakı. Görüşmeleri devam ediyordu. Son birkaç konuda MHP ve AKP'nin kan uyuşmazlığı olduğu görüldü, çok ciddi konularda. Af ve emeklilikte yaşa takılanlar konusu gibi. Artık MHP'nin, AKP ile şimdiye kadar teslimiyetçi olduğu görünen yaklaşımına biraz ara vereceği görülüyor. Ancak bu geçici bir kayıkçı kavgası olabilir. Cumhur ittifakını bozmadık dediklerine göre, biz devam edeceğiz diye bir anlayışları var. Mahalli seçimler resmi ittifaka zaten müsade vermiyor. Ancak siyasi partilerin aday çalışmalarında ne olacağı belli değil. Zaten Türkiye'de bir yönetim boşluğu vardı. Her ne kadar, MHP hükümete destek veriyor görülse de, şuana kadar meclise gelen yasalarda, tasarılarda MHP'nin görüşlerinin AKP tarafından hiç ciddiye alınmadığını gördük. Mecliste AKP, hükümet tarafından ne gönderiliyorsa, o kanun tasarılarını noktasına virgülune dokundurmadan geçirmeye çalışıyor ve MHP'de buna tam destek veriyor. Bu ittifakın kazananını kaybedenini seçimlerde göreceğiz. Seçim sonrası gelişmelerde göreceğiz. Türkiye, sıkıntılı bir döneme giriyor" dedi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman


"KİRLİ PAZARLIKLAR İLELEBET DEVAM ETMEYECEKTİR"

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ise "Kirli pazarlıklar ve zulüm üzere kurulan ittifaklar ilelebet süremez" dedi.

Karaduman, şunları kaydetti "İnsanların, siyasi partilerin bir araya gelmesinde bir sebep vardır. Kendi partisinin menfaatini düşünmek için mi, AK Parti ve MHP bu ittifakı oluşturdu. Yoksa, Türkiye'deki 81 milyon insanın geleceğini düşünerek mi, bu ittifak kuruldu? Bu sorunun cevabı, bence bugünü anlamak için önemli bir mesele. Özellikle, 16 Nisan refarandumunundan bu yana Türkiye'de, olağanüstü hal süreci şuanda bile resmen olmasa bile fiilen devam etmekte. Hak, hukuk ve adalet rafa kaldırıldı bu süreçte. Bu ülkede tek adam yönetimi ekonomik krizle duvara toslamıştır Tek bir kişinin ülkeyi yönetmesinin, bu ülkenin yararına olacağı düşüncesi de bu krizle duvara toslamıştır. Hukuksuzluk arttı. Haklının ve hakikatin sesini duyuran gazeteciler cezaevinde tutulmaktadır. Böylesi bir süreci, AK Parti ve MHP birlikte inşa ettiler. Yola çıkış sebepleri de bize şunu gösteriyor ki, bu milletin yararına değil,  sadece AK Parti ve MHP'nin kendi parti çıkarlarını gözettiğinin en büyük göstergesidir. Kirli pazarlıklar ilelebet devam etmeyecektir. Hakkın, adaletin yanında olmanın kaybı olmayacağı gibi, haksızlığın, hukuksuzluğun, adaletsizliğin yanında olmanın da kazancı olmayacaktır. Zulüm üzerine yapılan ittifaklar devam etmeyecektir. Bu ittifak, bu ülkenin kaybına sebep olmuştur. İttifaka, medyanın tekelleşmesine, KHK'lara, baskıya, tahakküme rağmen AK Parti 70 kadar yerde, Cumhurbaşkanı 30 kadar yerde oy kaybetmiştir. Mahalli idarelerde de çok ciddi bir hezimet yaşayacaktır. Bu anlamda da bu ittifakın zorunlu görülmesinin sebebi buydu. Ama korkunun ecele bir faydası yok. Eceli geciktirebilir ama bu eceli ortadan kaldıramaz. Bundan sonraki süreçte tavırlar önemli. Meclisteyiz, bir parti yolsuzluklar araştırılsın diye önerge veriyor, bu önergenin reddedilmesi için AK Parti ve MHP birlikte oy veriyor. Bu birliktelik, bu milletin hayrına mıdır değil midir? Mecliste, ülkenin sorunları gündeme gelmesin, hamasi konuşmalar yapılsın diye bir ittifak yapıldı. Netice itibarıyla ülke bu konuma geldi. Umuyoruz ki, yapmış oldukları yanlıştan dönerler, eğer bu ittifak bir pazarlık değilse, eğer partilerini, kendilerini bir yere getirmek anlamını taşımıyorsa, yapmış oldukları hatalardan dönerler. Ülkenin problemlerini çözmek için 81 milyonla ittifak yapmış olurlar, diye ümit ediyorum."