Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfaya imza atmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicri takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicri takvimin başlangıcı olarak kabul görülmüştür. İslam alemi için bir milat olan hicret; Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, ve medeniyete yapılan yolculuktur.

Hicret, Allah'ın rızası için; anadan, babadan, evlattan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsüdür. İslam dinin birlik bütünlük mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu yolculuğun adıdır.

MUHARREM AYI NEDEN ÖNEMLİ?

1.HİCRİ YILBAŞI

Muharrem ayı, 12 ay ve 355 gün olan kameri yılın ilk ayıdır. Adından da anlaşılacağı üzere, kameri yılda, güneş değil ayın hareketleri esas alınır. Hicri tarih, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Mekke’den Medine’ye göç edişi ile başlar. Hicretin takvim başlangıcı olarak kabul edilmesi, Hz. Ömer devrinde olmuştur. Hz. Peygamber’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl (Miladi 622), İslâmî takvimin başlangıç yılı (Hicri 1) olarak, Muharrem ayı da bu takvimin ilk ayı olarak kabul edildi.

2. AŞURE GÜNÜ

İbni Abbas’ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin Aşure günü oruç tuttuklarını gördü. “Bu nedir?” diye sordu. “Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür” dediler.
Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ben Musa’ya sizden daha lâyığım.” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.” (Buhârî,Savm, 69; II, 251; Müslim, Savm, 127; I, 795)
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı.” (Bakara, 183) âyeti inince, Aşûre orucu isteğe bağlı hâle geldi.

 

[old_news_related_template title="2018 Aşure günü ne zaman? Kolay aşure tarifi: Aşure nasıl yapılır?" desc="Kolay aşure tarifi haberimizde! Yarın Muharrem ayının onuncu günü yani aşure günü... Muharrrem ayı Hicri yılbaşının başlangıcıdır ,bu ay kutsal kabul edilir, bu ayda birçok önemli hadise meydana gelmiştir. Dünyada birçok kültür peygamber Nuh'un tufandan kaçarken gemisine aldığı yiyeceklerden aşure tatlısı yaptığına inanıyor ve bu geleneği her yıl yerine getiriyor. İşte kolay aşure tarifi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/asure-aa_16_9_1537368430.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/asure-nasil-yapilir-iste-kolay-asure-tarifi/"]

AŞURE GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?

– Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61′de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir,
– Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
– Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
– Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
– Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
– Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
– Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi,
– Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
– Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması,
– Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.

[old_news_related_template title="Muharrem orucu nedir? Aşure Günü neden oruç tutulur? " desc="Muharrem ayının 10. günü geldi. Muharrem ayı, dört haram aydan biri olup bu ayda yapılan ibadetler daha faziletli olarak ifade edilmiştir. Muharrem ayının 10. günü ise Aşure günü olup, İslam alemi açısında birçok önemli olayların gerçekleştiği bir gündür. Muharrem ayı orucu ne zaman tutulmalı, kaç gün tutulmalı merak ediliyor. İşte detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/iftar-sahur-4-shutterstock-1_16_9_1537417706.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/muharrem-orucu-nedir-asure-gunu-neden-oruc-tutulur-merak-edilenler-2635841/"]

KERBELA OLAYI

Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbela katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir.

Muhammed'in kızı Fatıma'nın Muhammed’in kuzeni Ali'den olma oğlu İmam Hüseyin'in ölümü, Şiilerce her sene Aşûre Günü'nde yâd edilir. Sünnîler ise İslam'da matem yapılmaması kaidesine uyarak bu günleri ibadet yaparak ve Mevlid okutarak geçirirler.