İslam alemi bir cuma gününe daha erişti ve cuma namazı vakitleri merak konusu oldu. Cuma namazına gidecek olan vatandaşlar 2 Mart cuma günü ezan vakitlerini araştırıyor. Cuma namazı saat kaçta? Birçok kişi hazırlıklarını yapacak ve cuma namazına gidecek. Bu mübarek günde ibadetlerini gerçekleştirecek olanlar cuma ezanı saat kaçta sorusunun cevabını arıyor. İşte cuma namazı vakitleri...

CUMA NAMAZI VAKİTLERİ

Cuma ibadetlerini yerine getirecek milyonlar il il namaz vakitlerini ve cuma gününün önemini haberimizden öğrenebilir. Bugün İslam alemi için büyük önem taşıyan cuma günü. Dini görevlerini yerine getirecek vatandaşlar cuma gününü gelmesi ile cuma namazı ibadetlerini de namaz vakti geldiğinde namaz ibadetini gerçekleştirecek. Cuma namaz saatini bekleyen İslam alem cami ve mescitleri dolduracak. İbadetlerini gerçekleştirecek olanlar cuma ezanı saat kaçta okunuyor sorusunun yanıtını arıyor. Haberimizden Ankara, İzmir, İstanbul ve tüm illerin cuma namaz ve ezan saatlerini öğrenebilirsiniz.

İstanbul: 13:22
Ankara: 13:07
İzmir: 13:30
Bursa: 13:22
Edirne: 13:32
Eskişehir: 13:16

Diğer iller için namaz vakitlerini ve cuma ezan saatini aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

İL İL  NAMAZ VAKİTLERİ

cuma-namazi_15-eylul_16_9_1518761948

CUMA NAMAZI KILMAK İÇİN GEREKLİ KİŞİ SAYISI NEDİR?

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir. Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebu Hanife ve İmam Muhammed'e göre, imamın dışında en az üç, Ebu Yusuf'a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü'l-Hümam, Fethu'l-Kadir, II/31).
Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevi, el-Mecmu', IV, 353; İbn Kudame, Muğni, II, 171, 217).
Maliki mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Huraşi, Şerhu Muhtasari Halil, II, 76-77).
Hz. Peygamber (s.a.s.)'in Medine'ye hicretinden önce Nakiu'l-Hadamat'ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mace, Salat, 78). Ancak daha az kişi ile de cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.)'in emri ile Mus'ab b. Umeyr Medine'de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra, III, 255).

CUMA NAMAZI KİMLERE FARZDIR?

Şu şartları taşıyan kişiye Cuma namazı kılmak farz olur:

1. Müslüman olmak,
2. Akıllı olmalı,
3. Ergenlik çağına gelmiş olmak,
4. Erkek olmak,
5. Hür ve serbest olmak,
6. Mukim olmak (misafir olmamak),
7. Sağlıklı olmak,
8. Kör olmamak,
9. Ayakları sağlam olmak.

CUMA NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve icma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah'ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cuma 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber de, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman erkeğe farzdır” (Ebu Davud, Salat, 216; Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra, III/246) buyurmuştur. Cuma namazı, Hz. Peygamber döneminden günümüze kadar kılına gelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.

CUMA GÜNÜ YOĞUN İLGİ GÖREN BAZI TARİHİ CAMİLER

HİSAR CAMİSİ – İZMİR



NURUOSMANİYE CAMİSİ-İSTANBUL



HACI BAYRAM CAMİİ – ANKARA