Oda mezarın da bulunduğu bölgeden çıkarılan lahitteki mumyalanmış cesetlerin Büyük İskender'in kumandanlarından General Lysimakhos ile eşi Nikaia ait olduğu sanılan mezarın Romalı bir aileye ait olduğu öğrenildi.

FOTO: SOZCU- 2300 yıllık mumyalanmış kadın ve erkek cesedi! FOTO: SOZCU- 2300 yıllık mumyalanmış kadın ve erkek cesedi!


İznik’te 3 yıl önce, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta kırsal Hisardere Mahallesi yolu üzerinde Kayaarkası mevkisindeki zeytinlikte, defineciler tarafından üst kapağı kırılmış lahit bulundu. İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan kazıda, Geç Roma Dönemi olarak adlandırılan 3’üncü yüzyıldan kalma lahit ortaya çıkarıldı.

FOTO: SOZCU FOTO: SOZCU


Daha sonra sürdürülen kazılarda 3 lahit daha bulundu. Bunun üzerine yaklaşık 10 dönüm zeytinlik alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1 milyon 200 bin lira bedel ile kamulaştırıldı. Alan, '1’inci derece arkeolojik sit alanı' ilan edilerek koruma altına alınmıştı. Bugün o lahit mezar açıldı. Dev lahit mezarın kapağı vinç yardımı ile kaldırıldı. İçerisinden bir kadın ve erkeğe ait iskelet çıktı. Kadına ait iskeletin mumyalanmış olduğu görüldü. Erkek iskeletin baş altın da da ağaç kütük olduğu ve çürümediği anlaşıldı.3

Kazılar, 9 Eylül Üniversitesin'den Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç ‘in bilimsel danışmanlığında yürütülüyor.