Ankara Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekipleri, değerlendirilen bir ihbar sonucu önceden takibe aldıkları bir gruba yönelik operasyon düzenledi.

Pursaklar ilçesinde durdurulan bir araçta yapılan aramada, değeri yaklaşık 70 milyon doların üzerinde olduğu belirtilen "kaliforniyum" maddesi ele geçirildi.

Operasyonda 4 kişi gözaltına alındı. Sorgusu devam eden şebeke üyelerinin, maddenin satışıyla ilgili 72 milyon dolara anlaştıkları öğrenildi. Maddenin nereden, nasıl getirildiği ve satış için kimle anlaşıldığına yönelik araştırmalar devam ediyor.

KALİFORNİYUM NEDİR?


Dünyanın en pahalı maddelerinden biri olan kaliforniyum maddesi, nükleer silah başlıklarında ve atom enerjisi santrallerinde kullanılan nadir bir nükleer madde. Gramı 4 milyon dolar olduğu belirtilen madde, sadece ABD ve Rusya'da üretiliyor.

ADI KALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ'NDEN


Kaliforniyum adını 9 Şubat 1950’de Amerikalı kimyagerler Gleen T. Seaborg, Albert Ghiorso, Stanley G. Thompson ve Kenneth Street tarafından sentezlendiği Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’nden alıyor.
1950'de geliştirilen kaliforniyum çok kuvvetli bir nötron emici. Taşınabilir metal dedektörlerinde, altın ve gümüş külçeleri ayırt etmek ve petrol kuyularında su ile petrolü tanımlayabilmek gibi bir çok alanda kullanılıyor. Uçaklardaki metal yorgunluğu ve gerilimi tespit etmekte de kullanılan kaliforniyum radyoaktif olduğu için zehirli bir madde.

Kaynak: İHA/NTV