KHK ile ihraç edildikten sonra açlık grevine başlayan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevinin 149’uncu gününde Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan eylemlere destek veren 20’si tutuklu olmak üzere 33 kişinin yargılandığı davanın ilk celsesi, Anadolu Adliyesi 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan 20 sanık ve avukatları katıldı. Başka suçtan tutuklu sanıklar Berkin Timtik, Emine Cansever ve Tolga Akyıldız duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS sistemi ile katıldılar.

 

Tüm sanıkların beraatine karar verildi


Sanıklar, anayasal haklarını kullanarak, basın açıklamasına katıldıklarını belirterek, beraat kararı verilmesini istediler. Sanık avukatları da müvekkillerinin anayasal haklarını kullandığını belirterek, beraat kararı verilmesini talep etti. Mahkeme, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

 “Mahkeme haklarımızı bir kez daha teslim etti”


Duruşma sonrası açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil, “Nuriye ve Semih’in açlık grevlerinin 149’uncu ve 150’inci günlerine denk gelen basın açıklamalarında saldırı ve gözaltılar olmuştu. Hak savunucuları, Nuriye ve Semih’in dostları, Nuriye ve Semih demekten vazgeçmediler. İki kamu emekçisinin nezdinde mücadele eden kamu emekçilerinin sesi olmaya devam ettiler. Bugün bu eylem yargılanmaya çalışıldı. Ancak yargılamayı yapan mahkeme bu hakkı Nuriye ve Semih’in dostlarına bir kez daha teslim etti ve bu hakkı kullanabileceklerini teyit etti. Müvekkillerimiz ilk celsede beraat etmiş bulundular” dedi.