Rahmeh adlı gemi Türkiye’nin gündemine geçtiğimiz hafta Hayvan Hakları Federasyonu’nun (HAYTAP) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla geldi.

HAYTAP, “İçinde yüzlerce şarbonlu hayvancağızın olduğu, Rahmeh adlı Panama bandıralı gemi şu an itibarıyla halen İstanbul Ahırkapı açıklarındadır. Telef olan hayvancıkların çoğunun öğütülerek denize atıldığına dair tarafımıza haberler gelmektedir.

Mersin, İzmir ve Bandırma üzerinden yüklerini dağıtarak İstanbul 'a kadar geldiğini tahmin ediyoruz. Şarbon hastalığı göz yumularak yayılmakta, hiçbir yetkili için de soruşturma açılmamaktadır" duyurusunu yaptı.

İstanbul’da Ahırkapı açıklarında 20 gün kadar bekledikten sonra şarbon hastalığı iddialarıyla gündeme gelen Panama bandıralı M/V Rahmeh adlı gemi 6 Eylül 2018’de Marmara’ya açıldı.

FOTO:SÖZCÜ - Yunus Emre Çınar - Gemi, Çiftlikköy mevkii açıklarında demirledi. FOTO:SÖZCÜ - Yunus Emre Çınar - Gemi, Çiftlikköy mevkii açıklarında demirledi.

BAKANLIK: İSPANYA’YA GİDECEK


Aynı gün Tarım ve Orman Bakanlığı: Rahmeh’le ilgili haberlerin ‘asılsız ve yalan’ olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı: “Haberlere konu edinilen gemi, daha önce hayvan taşımacılığında kullanılmış olup, 20 Ağustos 2018 tarihinde boşaltılmıştır. Hayvan taşımacılığında kullanılan her araçta olduğu gibi, bahse konu olan gemide de koku vakası görülmüştür. Yayılan koku ve sineklenme gibi rahatsızlıklar için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ekipleri tarafından ilaçlama ve temizlik gibi rutin işlemler gerçekleştirilmiştir. Söz konusu gemi bugün sefer talimatının hazırlanmasının ardından Marmara Denizini terk ederek İspanya’ya doğru hareket edecektir.”

rahmeh

AKDENİZ’DE DOLAŞTI, ÇEŞME’YE GELDİ


SÖZCÜ’nün edindiği bilgiye göre, 6 Eylül’de İstanbul’dan ayrılıp Akdeniz açılan hayvan taşımacılığında kullanılan Rahmeh adlı gemi, Doğu Akdeniz’de dört gün boyunca hiçbir limana yanaşmadan hareket ettikten sonra tekrar Ege’ye dümen kırdı. Sabah saatlerinde Çeşme açıklarında demirleyen geminin tek bir personeli almak için geldiği bildirildi. Gemiye ilk olarak Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nden bir doktorun çıkacağı ve vereceği rapora göre de Çeşme Liman Başkanlığı'nın geminin personel ve yedek parça talebini değerlendireceği bildirildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: ARIZALANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, konuyla ilgili akşam saatlerinde yapılan açıklamada  geminin Çeşme civarında uluslararası sularda motor arızası sebebiyle Çeşme Liman Başkanlığından makine parçası temini için izin istediği ifade edildi.

Boş olan gemi için rutin prosedürler gereği Liman Başkanlığınca Çeşme Sahil Sağlık Denetleme Merkezinden sağlık kontrolü yapılması istendiği kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Sağlık personeli tarafından bugün uluslararası sularda gemiye çıkılacak ve gemi personelinin sağlık yönünden kontrolü yapılacaktır. Sağlık personelinin uygun raporu vermesi doğrultusunda yine geminin uluslararası sularda ikmali ve arızası giderilecektir" denildi.