Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede 16 şubat 2017 tarihin de gerçekleşen olay günü şöyle aktarıldı:''Ömer Barış Topkara ile arkadaşının Esenyurt'ta bir alışveriş merkezinde bulunan mağazadan hırsızlık yaptığı ihbarı üzerine gözaltına alındılar. İki çocuk elleri kelepçeli olarak sağlık kontrolüne götürülürken kaçmaya çalışınca polis memuru H.D.S. hastane kapısından havaya doğru bir el ateş etti. Kovalamanın ardından iki çocuğu yakalayan polis, tabancanın kabzasıyla  Ömer Barış Topkara'nın omuz hizasına doğru vurunca ateşlenen silahtan çıkan kurşun ile Topkara olay yerinde hayatını kaybetti. Hakkında hazırlanan iddianamede polis memuru H.D.S. için '' çocuğu veya beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi olası kast ile öldürme '' suçundan müebbet hapis istemiyle dava açılmıştı.

Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan polis memuru H.D.S. için  '' kasten öldürme'' suçundan suçun işleniş şekli ve failin güttüğü amacı nazara alınarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. sanık H.D.S. fiili olası kast ile işlediğinin anlaşıldığı belirtilerek cezası müebbet hapis cezasına indirildi. Sanığın eylemi haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddetin etkisi altında haksız tahrik ile işlediğinin anlaşıldığını kaydederek cezayı 14 yıl hapis cezasına indiren mahkeme heyeti duruşmalardaki davranışları da lehine indirim nedeniyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına karar vermişti.

omer-faruk-topkara4''GÖREVİMİ YAPTIM OLAY TAMAMEN KAZADIR''


Ömer Barış Topkara'nın ailesi karara itiraz etti. İstanbul Bölge Adliyesi Ceza dairesi dosyayı ele aldı. 1 Ceza Dairesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık ve Topkara'nın ailesi katıldı.Duruşmada sanık H.D.S.,'' Önceki savunmalarımı tekrar ediyorum. Olayda kastım yoktur, öldürmek için hareket etmedim. Görevimi yaptım olay tamamen bir kazadır. Çok üzgünüm'' dedi.
Topkara'nın aile avukatı ise ,'' Sanık lehine tahrik oluşturacak herhangi bir haksız hareket mevcut değildir. Sanığın 'kasten çocuğu öldürme' suçundan cezalandırılmasın istiyoruz'' dedi.

İstanbul Bölge Adliyesi 1.Ceza Dairesi sanık H.D.S. için '' Çocuğu yada beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan bir kişiyi kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Eylemin olası kast ile işlendiğini belirterek cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi. Mahkeme haksız tahrik ve iyi hal indirimiyle de 15 yıl hapis cezasına karar verdi.

''GÖNLÜMÜZ ŞİMDİ BİRAZ FERAHLADI ADALET YERİNİ BULUYOR''


Ömer Barış Topkara'nın acılı babası Seyfettin Topkara karara ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Gönlümüz şimdi biraz ferahladı adalet yerini buluyor. Tabi bizim çocuğumuz geri gelmez.Onlar çocuklarını haftada bir görüyorlar ona sarılıp kokluyorlar. Biz ne yapıyoruz toprağını sevip okşuyoruz 5-10 sene sonra çıkacak, evlenecek belki çocukları olacak peki bizim hayalimiz nerede? Neden öfke ile vurdun neden silahla kafasına vurmaya çalıştın vicdanen uyuyabiliyor musun? 15 yaşındaki bir çocuğa mı gücün
yetebildi bunu sormak istiyorum" dedi.