Odunpazarı Belediyesi ve Odunpazarı Kent Konseyi’nin davetlisi olarak Eskişehir’e gelen Tarihçi ve Yazar Sinan Meydan, okurları ile buluştu.

eskisehirde-sinan-meydan-heyecani-2Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nde gerçekleşen buluşmada Meydan, “Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyete” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Atatürk ile Bir Gün Galerisi’ni gezen Meydan, galeride yer alan objeleri tek tek inceledi. Meydan, arttırılmış gerçeklik uygulaması ile Atatürk ile fotoğraf çektirdi. Meydan, Odunpazarı Belediyesinin hayata geçirdiği projelerin çok özel örnekler olduğunu ifade ederken Başkan Kurt’un Eskişehir’in kültür ve tarih sürecine yaptığı katkıların sıra dışı olduğunu dile getirdi.

Bu gezinin ardından Sinan Meydan okuyucuları ile buluştu. Eskişehirliler “Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyete” konulu söyleşiye büyük ilgi gösterdi. Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nin önünde gerçekleşen söyleşiye Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Hüseyin Gözütok, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ile çok sayıda Eskişehirli katıldı.

eskisehirde-sinan-meydan-heyecani-1Kurtuluş Savaşı’nda Eskişehir’de yaşananları anlatan Meydan, Eskişehir’in işgalden nasıl kurtulduğuna değindi. İşgalden kurtulan Eskişehir’in yeniden vatan yapıldığını kaydeden Meydan, Eskişehir’in Anadolu’nun rönesansı olduğunu dile getirdi. Milli Mücadele Yıllarında yaşananları da anlatan Sinan Meydan, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının o dönemde yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

eskisehirde-sinan-meydan-heyecani-7FARKLI DÜŞÜNCELER BİR ARAYA GELİP KONUŞALIM


Türkiye’nin geçirdiği bu zor günlerden Atatürk’ün yöntemiyle kurtulabileceğini kaydeden Sinan Meydan, Türkiye’nin ortak akla ihtiyacı olduğunu belirtti. Meydan, “Bizim gibi düşünmeyen insanlar da o mecliste olsun. Kavga edelim, tartışalım. 1’nci Mecliste silah çekilmesine rağmen Mustafa Kemal o meclisi dağıtmamış, ölüm kalım meselesini o mecliste yürütmüş. Biz neden bugün bir araya gelip, gerekirse kavga etme pahasına, ülkenin sorunlarını çözmüyoruz. Başka yolu yok. Türkiye’nin kurtuluşu Atatürk’ün yönteminin hayata geçirilmesi ile mümkündür. Milli Mücadele’nin bize anlattığı budur, çok sesli milli birlik, tek sesli değil. Farklı düşünelim, ama o farklı düşünceler bir araya gelip konuşalım. Atatürk bunu başardı. O nedenle büyük adam” diye konuştu.

eskisehirde-sinan-meydan-heyecani-6BİZİM YAŞAM BİÇİMİMİZ TAM BAĞIMSIZLIKTAN YANA, EMPERYALİZME KARŞI BİR DURUŞTUR

Sinan Meydan’a Odunpazarı’na gelerek böyle bir söyleşi gerçekleştirdiği için teşekkür eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Meydan’a lületaşından bir pipo hediye etti. Burada yaptığı konuşmada, Sinan Meydan’ın nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda bir pencere açtığını söyledi. “Bizim yaşam biçimimiz tam bağımsızlıktan yana, emperyalizme karşı bir duruştur. Bu noktada Sinan Meydan önemli bir iş yapıyor. Ben teşekkür ediyorum, eline emeğine sağlık. Her zaman yanında olacağız” diyen Başkan Kazım Kurt, Eskişehir’e yapılmak istenen Kömürlü Termik Santrale de değindi. Bu termik santral ile Eskişehir taşı olarak bilinen lületaşının yok edilmek istendiğini ifade eden Başkan Kurt, “Kendisine Eskişehir taşından bir pipo hediye ettik. O taş, umarım son olmaz. Bu emperyalist güçler şimdi o taşın çıktığı yere bir termik santral kurmak istiyorlar. Atatürk’ün çocukları, torunları olarak bize düşen görev bu termik santrali buraya yaptırmamaktır. Her türlü mücadeleyi yapacak ortak noktamız vardır. Buradan çıkış ancak halkın zaferi ile olur. Bu da geçmişte olan ve bugün bizim önümüzde duran örneklerle ilgilidir. Biz bunu sürdüreceğiz. Aydınlık Türkiye’yi kurmak için birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sinan Meydan, söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.