Devlet Su İşleri (DSİ) ile Orman Kanunu ve bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan torba tasarı komisyondan geçerek Meclis Genel Kurulu’na sevk edildi. Tasarıya göre, bugüne kadar çiftçilerin oylarıyla seçilen sulama birliklerinin yönetimi DSİ’nin atayacağı yöneticiler tarafından yürütülecek. Sulama birliklerinin tamamı DSİ’ye devredilecek.

[old_news_related_template title="Ormanı imara açma yetkisi" desc="Özellikle büyükşehirlerde Türkiye'nin hazinesi olarak değerlendirilen ormanlar hazineye devredilecek. Hükümet, orman alanlarının sınırlarını değiştirip imara ve ranta açma yetkisi aldı. Bakanlar Kurulu imara açmak istediği ormanlık alanları Hazine’ye devredecek... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/07-orman_16_9_1522618081.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ormani-imara-acma-yetkisi-2324422/"]

Su kaynakları ve su havzalarının özelleştirilmesinin önünü açan madde tasarıdan tamamen çıkarıldı. Ancak tarımsal sulamanın işletme ve bakımı, yani suyun dağıtımı özelleştirilebilecek. Çiftçiden suyun parasını da bu şirketler toplayacak. Sulama parasını ödemeyen çiftçilerin tarımsal destek alacakları, DSİ veya işletme ve bakım sorumluluğu devredilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından bankadan tahsil edilebilecek.

[old_news_related_template title="Dikili ağacı da satacaklar" desc="Yeni yasa tasarısıyla birlikte ormanlardaki canlı ağaçlar ihale yoluyla satılabilecek. Ayrıca, parasını veren izin almadan orman içinde ağaçla ilgili tesis kurabilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/7-manset-yeni_16_9_1521061097.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/dikili-agaci-da-satacaklar-2288038/"]

AĞAÇLAR ÖZEL SEKTÖRE SATILABİLECEK

Tasarıya göre, ormanlardaki dikili ağaçlar özel sektöre satılabilecek. Hatta ormanlar, dikili ağaçları satın alacak şirketlere uzun yıllar boyunca tahsis edilebilecek. CHP ormanların özelleştirilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle bu maddeyi Anayasa Mahkemesine götüreceğini açıklamıştı. Ayrıca kabul edilen maddelere göre orman alanları Hazine’ye takas yoluyla devredilip her türlü imara açılabilecek. Orman içlerine, göl ve baraj göletlerine balık üretme çiftlikleri, ormanlarla deniz ve göl kıyılarına balık tesisleri kurulabilecek. Ormanlardaki ağaçların altı 6-7 metre oyulup sebze ve meyve saklamak üzere depo haline dönüştürülebilecek.