Türkiye’de bugün üretim ekonomisine geçiş yöntemleri tartışılırken, Silivri’de 2009’dan bu yana tarım arazilerinin verimli değerlendirilmesi üzerine projeler üretiliyor. CHP’li Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın başlattığı sürdürülebilir tarım projesi örnek gösterilen projelerden. Işıklar hedefinin çok daha büyük olduğunu anlattı. “Gıdanın silikon vadisini kuracak alt yapıyı hazırladık” diyen Özcan Işıklar’la geçen yıl açtıkları tarım lisesinde bir araya geldik. İşte ‘Arazileri ranta değil tarıma açan başkan’ olarak anılan Işıklar’ın anlattıkları:

YAĞMALAMAYI ÖNLEMEK


Silivri tarımla konuşuluyor. Proje nasıl ilerliyor?

Aslında başlarken bunun Türkiye’nin sorunu olduğunu biliyorduk. İstanbul’un büyük bir metropol oluşu ve kontrolsüz nüfusla genişleme talebi bizi de çok endişendirdi. Çünkü büyük bir arazi alanına ve ekilebilir toprağa sahibiz. En büyük endişemiz kontrolsüz büyümenin buralara sıçramasıydı. İstanbul’da yaşanan hormonlu büyüme buralara da gelecekti. Biz de yağmalamayı nasıl önleyebiliriz endişesiyle yola çıktık. ‘En büyük zenginliğimiz toprak’ deyip tarım hikayemiz başladı. Korumayı sağlamak için topraklarımızı aktif hale getirip üretmemiz gerekti.

Tarım arazilerinin değerini nasıl gösterdiniz?

Tarım Üretim Araştırma Merkezi’ni (TÜRAM) kurduk, toprakların hafızasında olan binlerce ürünün florasını çıkardık. Bir ekonomik sistem oluşturuyor tarım. 200’e yakın sektörü beslediğini görüyorsunuz. Dünya bunu fark etti. Bir karış toprağı olmayan İsrail bile tohum teknolojisini arttırdı. 1980’den bu yana tarım dışına çıkarılan bir ülke haline geldik. Üzerinize sel gibi akan bir beton rant anlayışı var. Tarım alanı olarak 464 kilometrekare araziye sahip bir ilçeyiz. Hollanda Konya’dan ufak ama yılda 140 milyar dolar gıda satıyor. Sadece Marmara bölgesi Hollanda’dan büyük ve 4 mevsimde üretebilen ürünlerin tamamını üretilebilen bir flora zenginliği var. Atatürk Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’ni neden kurmuş? Kent ve kent çevresini, tarımını dünyada ilk keşfeden liderlerden birisi Atatürk’tür. Biz de bu yolla ilerledik. Rezidastan daha pahalı ürün üretebilecek araştırmalar yaptık.

SURLARIN YANINA BİNA


Yapılaşma tehdidiyle de mücadele ediyorsunuz...

Silivri 7 bin yıllık bir şehir. Açık hava müzesi gibi. Nereyi kazsanız tarih çıkıyor. TOKİ gelip Anastasia Surları’nın yanına dünyanın en büyük ikinci surunun 250 metre yanına 18 katlı binayı dikmek istiyorsa en büyük ihaneti yaparız bu şehre. Cumhurbaşkanı ‘Biz binaları diktik ama vicdanları yaraladık’ diyor. Biz bu kente ihanet etmek istemiyoruz. Devam eden projelerimizi sürdürmek için adayım. İki dönemde yetiştiririm diye düşünmüştüm ama büyükşehir nedeniyle olmadı. KİPTAŞ’ın yeni etaplarını yapmak istiyorlar. 300 bin Suriyeli’nin buraya gelme gibi bir riski var. Bunları önlemek gibi bir görevim var.

Nasıl bir direnç göstereceksiniz?

Bir kere yüz binlik planda bu yapılaşmalar yok. Tarım sit alanı ilan ettirdik ama buna rağmen kaçak ifrazlar var. Arazi mafyalaşması var. Hisseli bir arsayı kaçak ifrazlarla kendi kafalarına göre verdikleri parsel numaralarıyla vatandaşı kandırıp satıyorlar. Gelip üstüne konteyner koyuyor. İmar barışı yanlış anlaşılıyor. Genelde orman ve hazine arazilerinde yaşanıyor bunlar. Bedeli ne olursa olsun bu toprakları korumak boyunumun borcu. Bizim ilçemizde kent rantı adaletlidir. Benim ilçemde en pahalı bina ile en ucuz bina arasındaki fark 3 ya da 5 katı geçmez.

Tarım lisesi öğrencileri staja İtalya’ya gidecek


Silivri Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl açtığı TÜRAM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 100 öğrenci yüzde yüz burslu okuyor. Türkiye’nin ilk tarım lisesi olma özelliğini taşıyan okulda öğrencilere uygulamalı tarım eğitimleri veriliyor.
silivri-foto-sozcu-2

10. sınıf öğrencileri “Avrupayı Çiçeklerle Sarıyoruz” projesiyle staj için İtalya’ya giderek çiftliklerden kurulu bir tarım kooperatifinde eğitim alacaklar. Kurduğu lisenin sınıfında sohbet etiğimiz Işıklar “Tarımın artık babadan kalma usullerle olmadığını anlatmak istedik. Dünya nasıl yaptıysa öyle yapabiliriz. Katma değer yükseltemiyoruz. Değerinde üretip satamıyoruz. Burada bir üniversiteyi kurmak da en büyük hayallerimden. Bir kentte kırmızı çizgileriniz olmalı. Benim kırmızı çizgim de tarım alanlarıydı” dedi.

CHP’li başkan tarım konusunda Silivri halkını teşvik ediyor. CHP’li başkan tarım konusunda Silivri halkını
teşvik ediyor.

Halk tohumu alırken, devlet desteği şart


Vatandaşa tohum ve arazi teşviği de yapmıştınız...

Bizim iki ucu 55 kilometre ilçemiz var. 5’er dönüm yerler verdik hemşerilerimize. 5 bin kişi kurs aldı. Katma değeri yüksek olan aromatik bitkilerin yetiştirilmesi kursları veriyoruz. Şimdi bizim tohumunu vermemiz lazım. Devlet bu insanlara tohum alırken destek verdiğinde bu ürünler patlayacaktır. Katma değeri çok yüksek ürünleri belirledik. Bunları keşfedip bölgenin zenginliğini açığa çıkaracağız. Fakat bir noktada tıkanıyoruz. Bir finansman gerekiyor, bunun için de devlet desteği şart. Finansman zor değil aslında. Üretici kooperatiflerimiz var ama 1980’den bu yana kapatıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri etkisizleştirildi. Ev alanlara nasıl uzun vadeli düşük faizli kredi tanıyan bir anlayış varsa burada tohumlarımıza da destek verse her yer lavanta, adaçayı olurdu. Her şeyimiz hazır sadece destek bekliyoruz.

Silivri’nin gelecekte üretim ekonomisine nasıl bir katkısı olacak?

Avrupa ülkeleri tarım ülkesi oldu. Dünya bunun önemini çözmüş durumda. Türkiye bunu çözerse kalkınacak. Toprağın altında üstünde ne üreteceğimizi biliyoruz. Ne ekersek ne alırız biliyoruz. Akıllı tarım yapacak öğrenciler yetiştiriyoruz. En önemlisi bu bölgede iki kanuna ilham verdik. Tarım Sit Alanı anlayışıyla Silivri’de imar yağması durmuş oldu. Bu toprakların korunması gerektiği anlayışı oluştu. Organize Tarım Bölgeleri Kanun teklifine vesile olduk ve çıktı. Tarım arsası tabiri yeni girdi sözlüğümüze. Silikon vadisini kuracağız Silivri’de. Bunun bütün alt yapısı hazırlandı. Silivri İstanbul’u besleyecek gıda üretecek.