"40 DERECE ATEŞ ACİL VAKA DEĞİL Mİ?"


Çocuğunu 40 derece ateş ile Anadolu yakasında özel bir hastanenin acil servisine yetiştiren Mehmet Karataş çıkan fatura karşısında şoke oldu. Hem babası üzerinden SGK'sı hem de özel sağlık sigortası bulunan çocuğa ilk müdahale acil serviste yapıldı. Daha sonra iki gün boyunca poliklinikte tedavisine devam edildi. "Nasılsa özel sigortam var" diyen babası, hastane çıkışında 196 liralık fatura ile karşılaştı. "Acil servise geldiğimiz ilk günü devletin karşılaması lazım. Sonraki iki günü ise özel sigortamdan neden almıyorsunuz?" diyen Mehmet Karataş "bazı testleri sigortanız karşılamıyor" cevabını aldı. Karataş ayrıca çocuğunu acile getirir getirmez kendisine sayfalar dolusu evrak imzalatıldığını, panik halinde o evraklarda neler yazdığını bile okumadığını söyledi.

hastane-fatura-2

KALP KRİZİ BELİRTİSİ ACİL DURUM DEĞİL Mİ?


İstanbul Esenyurt'ta ikamet eden Özkan Uncu ise pazartesi gecesi kolunda uyuşma, boynunda uyuşma, baş dönmesi ve kalp sıkışıklığı şikayetiyle evinin yakınındaki özel bir hastanenin acil servisine gitti. Tansiyonu ölçüldü, dil altı hapı verildi, kan testi yapıldı. Yaşadıklarını "öbür dünyaya gittim geldim" diye özetleyen Özkan Uncu, tedavi sonrası çıkan fatura ile şoke oldu. Devlet hastanesi çok uzak olduğu için evine 300 metre uzaklıktaki özel hastaneye giden Uncu, tedavi sonrası 307 liralık faturayla karşılaştı.

hastane-fatura-1

"ACİL SERVİSTE ATILAN İMZA GEÇERSİZ"


Emsal teşkil eden bu iki durumu tıp hukuku üzerine yüksek lisans yapan avukat Merve Gürcan'a sorduk. Gürcan, acil servislerde imzalatılan belgelerin hukuki alanda bir anlam teşkil etmediğini, hastanelerin zor durumda kalmamak için böyle bir yöntem ile hasta ve yakınlarını suistimal ettiğini açıkladı. Çocuğunu hastaneye götüren Mehmet Karataş'a da, kalp krizi belirtisiyle acile gelen Özkan Uncu'ya da o panik halinde attırılan imzaların geçersiz olduğunu söyleyen Merve Gürcan, hem imza attırmaları yasal değil, hem de özel sağlık sigortasının kapsamadığı halleri hastanenin tedaviden önce hasta yakınına bildirmesi gerektiğini belirtti.

"ACİL GİDİP POLİKLİNİKTEN GİRİŞ YAPILIRSA PARA ÖDERSİNİZ"


Avukat Merve Gürcan, bazı özel hastanelerin hastalardan para alabilmek için hukuki olmayan yollara başvurduğunu da belirtiyor. Durumu acil statüsünde olup, acil servisten giriş yapan hasta yakınlarına o panik halinde imzalatılan bazı belgelerle kağıt üstünde hasta acilden değil poliklinikten girmiş gibi gösterildiğini belirten Gürcan "bu durumda hasta taburcu olurken ciddi bir fatura ile karşı karşıya kalıyor" diyor. Merve Gürcan bu gibi durumlarda da acil serviste atılan imzaların bir anlam ifade etmediğini, hastaların haklarını mahkeme yoluyla arayabileceğini belirtiyor.

[caption id="attachment_2234785" align="alignnone" width="954"]Avukat Merve Gürcan Avukat Merve Gürcan[/caption]

ACİL DURUM NEDİR?


Öncelikle acil halin tanımını incelemek gerekiyor çünkü sizin acil tanımınızla hastanelerin acil tanımı aynı olmayabilir. Sağlık Bakanlığı'nın Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması başlıklı genelgesine göre;

1) Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları,
2) Acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar,
3) Tıbbi müdahale uygulanan vakalar,
4) Müşahede altına alınan vakalar,
5) Başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar acildir.

DURUMUMUZ GERÇEKTEN ACİL Mİ?


Acile başvuran ve yukarıda sayılan haller dışında kalan olaylar acil değildir ve “Yeşil Alan” hastası sayılır.

Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması esastır. Ancak yapılan muayene sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği (acil olmadığı) belirlenen hastalar için muayene ücreti ile eczane ilaç ücretini eczaneye gittiğinizde ödemeniz gerekir. Özetle durumunuz acil olmadığı halde örneğin sadece randevu almadan kolayca doktora ulaşmak ya da ücretsiz muayene olmak amacıyla acil servise başvurduğunuzda ücret ödemeniz gerekir.

İLK MÜDAHALE ACİL SONRASI ÜCRETLİ


Acil halin sona ermesinden sonraki işlemlerin ise hastanenin SGK ile sözleşmesi varsa buna göre, hastanenin SGK ile sözleşmesi yoksa hastanenin kendi fiyatları üzerinden fatura edilmesi gerekir. Acil servise ilk kayıt anında sizden ücret istenirse SGK'ya (Alo 170), Sağlık Bakanlığı'na (Alo 184), faturasız-belgesiz para tahsil edilirse Maliye'ye (Alo 189) durumu bildirebilirsiniz.

WhatsApp İHBAR HATTINA YAZIN

Benzer durum sizin için de geçerliyse Acil Serviste ödediğiniz faturanın fotoğrafını 0549 807 27 99 numaralı Sözcü Gazetesi WhatsApp İhbar Hattı'na yollayın yayınlayalım.



[old_news_related_template title="Acil servis hizmetleri ücretli mi? Sağlık güvencesi olmayan hastalar acilde hizmet alabilir mi?" desc="Sağlık Bakanlığı, acil servisleri, durumu 'acil olmayan' hastaların yoğunluğundan kurtarmak için yeni düzenlemelere gitti. Peki hangi durumlar acil? Özel hastanelerde acil servis hizmeti ücretsiz mi? Sağlık güvencesi olmayan hastalar da acil servis hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler mi? Her vatandaşın bilmesi gereken bu konuları Avukat Merve Gürcan cevapladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/880-136.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/acil-servis-hizmetleri-ucretli-mi-saglik-guvencesi-olmayan-hastalar-acilde-hizmet-alabilir-mi-2198614/"]