AYM, 2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencisi olan Elif Aydın Dost'un başvurusunu değerlendirdi. Dost, KTÜ'de okurken üniversite harçlarına yapılan zammı protesto etmek ve üniversite rektörü ile görüşmek üzere arkadaşlarıyla birlikte rektörlük binası önüne gitti. Bu sırada KTÜ Jandarma Karakolu Komutanlığı emrindeki erler, bölgeye gelerek gruba karşı güç kullandı. Dost'un bu arbede sırasında parmağı kırıldı. Dost Adli Tıp'tan aldığı raporla Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme kolluk görevlisine kasten yaralama suçundan 11 ay 20 gün hapis cezası verdi ancak Yargıtay kararı bozdu.

Dost da bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Anayasa Mahkemesi ise insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar vererek, Dost'a 20 bin TL manevi tazminat ödenmesini hükmetti.

AYM önceki gün de Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Pınar Durko’nun 2007 yılında Adana’da katıldığı bir gösteri sırasında, polisin attığı boyalı topun gözüne isabet etmesi ve yüzde 20 görme kaybına uğraması üzerine yaptığı başvuruyu kabul etmiş ve ‘’İnsan haysiyeti ile bağdaşmayan tutum’’ gerekçesiyle Durko’ya, 20 bin lira tazminat ödenmesine hükmetmişti.