Raporda, Halk TV’ye ceza verilmesine gerekçe gösterilen Metin Akpınar’ın sözleri için de “Toplumu kin ve düşmanlığa sevk ediyor” ifadesi kullanıldı. Müjdat Gezen’in ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözlerinin “Eleştiri sınırını aştığı” vurgusu yapıldı. Daire Başkanı Uğurlu’nun raporunda Halk TV’yle ilgili şu ifadelere yer verildi:

TOPLUMDA NEFRET


“(Metin Akpınar) Bu güzel bir ülke, necip Türk Milletidir, necip Türk Milletidir, bize kıymasınlar. Bizim demokrasi adına direnmemiz gerekli, bu direnci gösteriyor muyuz derseniz ben çok gösterdiğimiz kanaatinde değilim, Sandığa da sahip çıkmak lazım yani sandık esasında pek demokrat bir şey değildir yani her şey sandıkta çözülmez ama burada sandığa da sahip çıkmak zorundayız’ şeklindeki ifadeleriyle toplumda nefret duyguları oluşturmaya yönelik değerlendirmelerde bulunduğu ve ‘Onun dışında kim Rusya'ya döndüyse iktidardan gitti onu da söyleyeyim. Adnan Menderes bir ay sonraya randevu almıştı ihtilal oldu, Süleyman Demirel aynı şekilde kuzeye döndüğü zaman ihtilal oldu. Bakalım darısı kimin başına’ ifadelerinin de toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edebilecek nitelikte olduğu düşünülmektedir.”

“YILMAZ ÖZDİL” DEĞERLENDİRMESİ: “TOPLUMU KÖTÜ ALIŞKANLIĞA ÖZENDİRDİ”


Programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik olarak, “Bir tek bira içmiş olsaydı bugün çok daha iyi Türkiye olurdu” sözlerine ceza veren RTÜK’e göre Özdil, “Toplumu alkol gibi kötü alışkanlıklara özendirdi.” RTÜK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Yaşar Uğurlu’nun imzasını taşıyan ceza istemli raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Yılmaz Özdil, AK Partili Belediyecilik anlayışını ve Kayseri şehrindeki uygulamayı örnek göstererek, ‘Alt tarafı bir bira içmek için Erciyes Dağı'na çıkmanız lazım. Yasak... Yaa arkadaş bir bira. Arabaya binip Kapadokya'ya gitmen lazım veya Erciyes Dağı'na çıkman lazım. Sonra diyorlar ki biz şehir yaptık’ şeklindeki ifadelerle eleştirmiştir. Ardından da ‘Tayyip Erdoğan bir tek bira içmiş olsaydı bugün çok daha iyi bir Türkiye olurdu. Çünkü bunu kötü alışkanlık ya da alkol manasında söylemiyorum. Bunu yaptığında kötü bir şey olmadığını görmüş olurdu’ şeklinde alkolün kötü bir şey olmadığını ifade etmiştir. Bu ifadelerin alkolü özendirici nitelikte olduğu düşünülmektedir.”

Raporda, Halk TV’nin bu programdaki sözlerle, "Yayınlar, alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamaz” ilkesini ihlal ettiği iddia edildi. Raporu ele alan RTÜK üyeleri de Halk TV’ye oy çokluğu ile para ve yayın durdurma cezası verdi.

fatih-portakal-880

HALKI SOKAĞA DAVET


Raporun Fox TV ile ilgilin değerlendirme bölümünde ise şu ifadeler yer aldı:

“Fransa'da yaşanan protestolara yönelik yayınlanan haber sonucunda haber spikerinin ‘Hadi bakalım barışçıl bir eylem için protesto edelim, zamları protesto edelim. Doğalgaz zammını hadi bakalım. Yapalım, yapabilecek miyiz?’ sözlerinden izleyicileri, zamları protesto etmek amacıyla sokaklara davet ettiği görülmüştür. Buna ek olarak, ‘Türkiye'de protesto yani barışçıl protestoların dahi mümkün olamayacağı, barışçıl bir protesto yapmak için sokağa çıkanların karşısında polis memurlarının amirlerinden aldığı emirleri uygulamak zorunda olduğunu biliyorsunuz’ ifadeleriyle, haber sunucusu tarafından, toplumsal gösterilerde kaçınılmaz olarak görevinin başında bulunması gereken polis teşkilatının karar alma konumunda bulunan yetkililerini izleyiciler nezdinde, belli bir yere konumlandırdığı anlaşılmaktadır. Rapora konu haberle ilgili durumla, yurt dışında meydana gelen protesto ve gösterilerin, ülkemizdeki zamları protesto etmek amacıyla emsal teşkil etmesini vurgulamak için sarf edilen ifadeler mevzuat kapsamında incelendiğinde, haber aktarımı sırasında tarafsızlık ilkesinin ihlal edildiği değerlendirilmiştir.”