Milletvekili Genel Seçimi'nde AKP'de adaylık başvurusunda bulunmayan 22 vekille birlikte mevcut vekillerden üçte ikisinin yenilenmesi öngörülüyor.

Listelerde Erdoğan'ın belirleyeceği isimlerin kendi şehirlerinde güçlü isimler olması gerektiği üzerinde duruluyor.

Hükümete yakın kalemlerden olan Abdülkadir Selvi de bugünkü yazısında bu konuya değinerek, "Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir’den liste başı olacağı konuşuluyor. Bu durum Yıldırım için cumhurbaşkanı yardımcılığı düşünülmediği anlamına mı geliyor? AK Parti kulislerinde Binali Yıldırım için yeni dönemde Meclis Başkanlığı konuşuluyor. Biliyorsunuz Meclis Başkanı İsmail Kahraman bu dönem aday olmadı" dedi.

Binali Yıldırım, Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı görevine Mayıs 2016'da başladı. Başbakanlık görevinden önce 2002–2013 ve 2015–2016 yılları arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görevlendirildi. Ayrıca 2014 ve 2015 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı.

MİLLETVEKİLLİĞİ DÖNEMİ


İDO genel müdürlüğü döneminde Yıldırım, 1994 Türkiye Yerel Seçimleri'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen ve görevini 1998 yılına kadar sürdüren Recep Tayyip Erdoğan ile yakın bir ilişki kurdu.

14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan AKP'ye katılarak kurucu üyeler arasında yer aldı.

Sadece iki partinin seçim barajını aşabildiği 2002 Türkiye genel seçimleri'nde AKP İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı oldu ve partisiyle meclise girdi.

2007 Türkiye Genel Seçimleri'nde memleketi Erzincan'dan AKP Milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 2011 Türkiye Genel Seçimleri'nde İzmir 1. Bölge Milletvekili olarak meclise girdi ve 3. kez milletvekili seçildi.

Üç dönem kuralına takıldığı için Haziran 2015 Seçimlerine katılamadı. 1 Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimleri'nde AKP İzmir 1. Bölge Milletvekili olarak meclise girdi.