Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Türkiye'den Venezuela'ya 19 yıl aradan sonra dışişleri bakanı düzeyindeki ilk ziyareti gerçekleştiren Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile başkent Caracas'taki Sarı Saray'da bir araya geldi.

Heyetler arası görüşmeler ve iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından Arreaza ve Çavuşoğlu'nun katılımlarıyla basın toplantısı düzenlendi.

"HİÇBİR ÜLKENİN PARA BİRİMİNE KARŞI DEĞİLİZ AMA..."

Konuşmasında ABD yönetiminin doları bir saldırı aracı olarak kullandığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sadece Venezuela ile değil, diğer ülkelerle de ikili ticari ilişkilerimizde yerel para birimlerini kullanmak istiyoruz. ABD yönetimi doları bir saldırı aracı olarak kullandığı için diğer ülkeler aralarındaki ticarette yerel paraları kullanmak istiyor. Hiçbir ülkenin para birimine karşı değiliz ancak para birimleri, diğer ülke ekonomilerine saldırı aracı olarak kullanılmamalıdır. Türkiye de kısa zaman önce hedef oldu ancak çok güçlü durdu ve ekonomiyi daha istikrarlı kılmak için gerekli tüm ekonomik tedbirleri aldı" dedi.

[old_news_related_template title="Venezuela lideri Maduro, Nusr-Et'te yemek yedi" desc="Yaptığı tuzlama hareketiyle bir anda dünya çapında bir fenomen haline gelen etçi Nusr-Et mekanında birbirinden ünlü isimleri ağırlamaya devam ediyor. Nusret'in son ziyaretçisi Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/nusret-sli-1_16_9_1537244537.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/venezuela-lideri-maduro-nusr-ette-yemek-yedi/"]

"DEVLET BAŞKANLARIMIZ ARTIK KARDEŞ"

Çavuşoğlu'nun ziyaretine büyük önem verdiklerini dile getiren Arreaza, "Bizim devlet başkanlarımız artık kardeş oldu. Biz kardeşiz. Türkiye ve Venezuela arasında artık kardeşlik var. Türkiye ekonomik kuşatma olduğu zaman Venezuela'ya destek verdi, bize dostluk ve kardeşlik elini uzattı" ifadelerini kullandı.

Bakan Arreaza, iki ülkenin resmi yetkilileri tarafından yoğun çalışmalarla bazı anlaşmaları hazırladıklarını aktardı.

[caption id="attachment_2639847" align="alignnone" width="880"]Fotoğraf: AA Fotoğraf: AA[/caption]

Ülkesi ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Arreaza, turizm, balıkçılık ve tarım gibi önemli alanlarda anlaşmalar imzalandığını duyurdu.

Arreaza ayrıca, bu üç alanın, kendileri için önemli olan Bolivarcı ekonomik ajandanın 15 ilkesi arasında olduğuna dikkati çekti.

"VENEZUELA ERDOĞAN'I BEKLİYOR"

Ülkesinin ve Türkiye'nin bütün uluslararası platformlarda birbirini desteklediğine değinen Arreaza, "Uluslararası ilişkilerde ve politikada aynı davaları paylaşıyoruz." diye konuştu.

Konuşmasının sonunda, Çavuşoğlu'na "kardeşim" diye seslenen Arreaza, bu ziyaretin sadece girizgah olduğunu ve Venezuelalıların, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeye yapacağı ziyareti beklediğini ifade etti.

[caption id="attachment_2639848" align="alignnone" width="880"]Fotoğraf: AA Fotoğraf: AA[/caption]

MADURO, ÇAVUŞOĞLU'NU KABUL ETTİ

Bakan Çavuşoğlu ve beraberindeki Türk heyeti, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından başkent Caracas'taki devlet başkanlığı sarayı Miraflores'te kabul edildi. Çavuşoğlu, "Bugünkü toplantılarda gördüm ki iki ülke arasında kardeşlik ilişkileri var ve içinden geçtiğimiz zor günlerde dayanışmamızı daha da artıracağız. Biz her şartta Venezuela devletinin ve halkının yanında olacağız." diye konuştu.

Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez de konuşmasında, iki ülke arasında altın ve enerji alanında gelişmekle olan ilişkiler bulunduğuna işaret ederek bu bağı daha da derinleştirmek ve genişletmek için bir araya geldiklerini anlattı. Venezuela ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri daha da sağlamlaştırmak ve genişletmek amacında olduklarını kaydeden Rodriguez, özellikle son dönemde "iki kardeş millet ve iki bağımsız devlet" arasında oluşan bağlara dikkati çekti. AA