İYİ Parti’nin önerisi üzerinde söz alan CHP, MHP ve HDP’li sözcüler destek açıklaması yaptı. Oylama sırasında muhalefetin salonda çoğunlukta bulunması önerinin gündeme alınmasını sağladı. Oylama sonucu muhalefet milletvekilleri arasında büyük sevinç yaşandı. 4 muhalefet partisine mensup milletvekilleri birbirlerine ‘çak’ yapıp, sonucu kutladı. İktidar tarafında ise sessizlik ve moral bozukluğu hakim oldu.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak


Öneriye destek veren MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Toplumun geniş bir kesimini ilgilendiriyor. Bizim seçim beyannamemizde emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetinin çözülmesine ilişkin milletimize verdiğimiz bir taahhüdümüz var’’ dedi. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da EYT’nin devlete getireceği maliyet konusunda yanlış bilgiler verildiğini söyledi ve “Cumhurbaşkanını maalesef yanıltıyorlar. Bu durumda 700 bin kişi var. 750 milyar yük söz konusu değil, 10 milyarı geçmez. Suriyelilere 40 milyar dolar harcandı. Yani 200 milyar lira’’ dedi.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak


MHP ÇEKİMSER KALDI, REDDEDİLDİ

Önergenin gündeme alınması siyasi kulisleri hareketlendirdi. MHP, araştırma komisyonu kurulması oylamasında görüş değiştirdi. Kürsüyü gelen Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “EYT bazı siyasi partilerin istismar aracı haline getirilmiştir. Bu konu gündeme getirilmek suretiyle kutuplaşma başlamıştır. EYT’nin polemik konusu yapılmasına aracı olmayacağımızı belirtmek istiyorum. Devlet bütçesine yük getirecek uygulamalarda bir süre kaçınmak gerekir. Siyasi rant peşinde değiliz. EYT’nin çözümü için iktidarla uzlaşma sağlanmadan yürümenin doğru olmadığı kanaatindeyiz. Çözüm için ekonomik şartların ve bütçenin yönetimiyle görevli iktidarla uzlaşma sağlanmasının gereği olduğunu düşünüyoruz” dedi. Oylamada İYİ Parti, CHP ve HDP önergeye destek oyu verirken, AKP’liler ret oyu kullandı. MHP’li az sayıda milletvekili ise çekimser kaldı ve oy kullanmadı.