Kırgızistan’a düzenlediği resmi ziyaret kapsamında başkent Bişkek’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile birlikte, 4’üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından iki ülke arasında 11 adet işbirliği anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imza töreninin ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile birlikte basının karşısına çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi ziyaret kapsamında Kırgızistan’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Değerli mevkidaşım Ceenbekov ile daha sonra da heyetler arası görüşmelerimizi gerçekten farklı bir olgunluk içerisinde ve geleceğe yönelik ne gibi adımlar atabiliriz bunları siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel bütün bu alanlarda değerlendirme fırsatını bulduk” dedi.

"HER ALANDA YOĞUN ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ"

Programı kapsamında, 4’üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede Tükiye-Kırgızistan ilişkilerinin hak ettiği seviyeye ulaşması için önümüzdeki dönemde her alanda yoğun çalışmalar yapacağız” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Erdoğan İstanbul'da balık avı sezonunu açtı" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sarıyer'de balık av sezonu açılışında halka hitap etti. Balıkçılara uyarıda bulunan Erdoğan, 'Yasak dönemde avcılık sadece balıkçılarımızın değil topyekûn milletimizin geleceğinin de çalınması demektir. Hiçbir kanun sizlerin kendi arasında kuracağı otokontrol kadar etkili olamaz. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/erdogan-iha5_16_9_1535748745.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/erdogan-istanbulda-31-2602443/"]

Yapılan görüşmelerde ekonomi, kültür, ticaret ve eğitim dahil olmak üzere pek çok konuda değerlendirme yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yarın Çolpanata’da yapılacak 3. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış törenine katılacak olmaktan da ayrıca bahtiyarlık duyuyorum. Ortak kültürel ve tarihi değerlerimizin yaşatılmasına büyük katkı sağlayan bu oyunların 4’üncüsüne 2020 yılında ev sahipliği yapmayı planladığımızı ve bugün de bunu teyit ettiğimizi sayın başkan ile beraber burada ifade etmek istedim. İnşallah ev sahibi biz olacağız” şeklinde konuştu.

"ÖNEMLİ KARARLAR ALACAĞIZ"

Kırgızistan ile olan ilişkilerde büyük öneme sahip olan Türk Konseyi’ne değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Pazartesi günü Çolpanata’da yapılacak Türk Konseyi Zirvesi’ne diğer üye ülke devlet başkanları ile birlikte katılarak önemli kararlar alacağız. Bunun yanında gerek Kırgızistan ile gerek Konsey’e üye diğer ülkeler ile ticaretimizi geliştirmenin yollarını arayacağız. Türkiye ve Kırgızistan’ın ekonomik olarak da potansiyellerini hayat geçirmeleri şarttır. Zira ekonomik ilişkiler ile desteklenmeyen her işbirliği bir süre sonra zayıflamaya mahkumdur” dedi.

“BİZ DARBE YEDİK KAZAKİSTAN YEMESİN”

Yapılan görüşmelerde FETÖ’nün Kırgızistan yapılanması hakkında konuştuklarını da söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bildiğiniz üzere 15 Temmuz tarihinde bir darbe girişiminde bulunan FETÖ mevcut olduğu tüm ülkeler için büyük bir tehdit teşkil ediyor. Ülkemiz son dönemde attığı kararlı adımlar ile bu terör örgütünün belini kırmayı başarmıştır. Demokrasimize kasteden, meclisimizi ve Cumhurbaşkanlığı külliyemizi bombalayan, 251 vatandaşımızı şehit eden bu terör örgütünü ülkemiz ve kardeşlerimiz için de bir tehdit unsuru olmaktan çıkaracağız” şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan kredi derecelendirme kuruluşlarına sert tepki" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir'de Cuma namazı sonrası halka hitap etti. Erdoğan konuşmasında kredi derecelendirme kuruluşlarına sert sözlerle yüklenen Erdoğan, 'Yok kredi derecelendirme kuruluşları şöyle söylemiş böyle söylemiş. Bırakın o sahtekarları' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/988908978102_16_9_1535715320.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/erdogan-cuma-namazi-sonrasi-konusuyor-2601744/"]

Gerçekleşen görüşmelerde FETÖ ile mücadele meselesini de ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kapsamda bugünkü görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusunda atılabilecek müşterek adımları da değerlendirdik. Zira biz kardeşsek, biz, çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Çünkü biz ‘darbe’ yedik aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz. Bunlar askeriyeye sızarlar bunlar polis teşkilatına sızarlar, bunlar devletin bütün mekanizmalarının içine sızarlar ve oralardan da aynı darbeyi burada da yaparlar” ifadelerini kullandı.

"KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ"

FETÖ ile mücadelede iki tarafın da etkili bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki tarafın da bu terör örgütü ile mücadele bağlamında atılacak adımlarla FETÖ meselesini gündemimizden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmak konusunda ben inanıyorum ki Kırgızistan’ın kazanımları da artacaktır ve biz deneyimlerimiz ile Kırgızistan’ın ve tüm Kırgız kardeşlerimizin yanında olacağız ve bu bakımdan da Maarif Vakfı’nı çok önemsiyoruz” dedi. İHA