Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde TRT’nin Harbiye binası ve Taksim Meydanı’nın işgal edilmesine ilişkin 31’i tutuklu 123 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Karar, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı tarafından yaklaşık 2 saatte açıklandı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi büyük salonda görülen davaya tutuklu sanıklar cezaevinden getirilirken 1 tutuksuz sanık da salonda hazır bulundu. Davaya, şehit ve gazi yakınları ile sanık erlerin yakınları ve taraf avukatları da katıldı.

16 SANIĞA ‘ANAYASAYI İHLAL’DEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanıklar Hamza Mermer, Ramazan Argunşah, Duran Keskin, Ufuk Kenan Konuk, Erdoğan Çelik, Günay Kaya, Birhan Şahan, Mustafa Karademir,  İsa Gözetici, Nurullah Yıldırım, Mustafa Kemal Kütahya, Emrah Altunkalem, Yavuz Sarıoğlu, Ali Kazanpınar, Asım Özdemir ve Nuh Çetiner’i “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı. Sanıklar Abdullah Badur, Ahmet Ergün, Aykut Keklik, Ener Bilecek, Eshed Öksün, Haşem Ülker, İbrahim Gör, Mehmet Uysal, Mücahit Özcan, Müjdat Bozkaya, Ömür Mazlum, Sinan Ertepe, Sinan Mişe, Yasin Mapavrelioğlu ve Yener Dertli hakkında “anayasayı ihlal” suçundan müebbet hapis cezası verildi.

Mahkeme, sanıklar Erdoğan Çelik, Günay Kaya, Birhan Şahan, Mustafa Karademir, İsa Gözeteci ve Nurullah Yıldırım hakkında 39 kişiye yönelik “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 624’er yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanıklar Hamza Mermer, Ramazan Argunşah, Duran Keskin, Ufuk Kenan Konuk ve Yavuz Sarıoğlu’nu 49 kişiye yönelik “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçundan 784’er yıl hapse çarptıran mahkeme,  “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 42’şer yıl hapis cezası verdi.

Sanıklar Hamza Mermer, Ramazan Argunşah, Duran Keskin, Ufuk Kenan Konuk, Yavuz 3 kişinin şehit edilmesi eylemlerine yönelik 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Sanıklar Abdullah Badur, Ahmet Ergün, Aykut Keklik, Ener Bilecek, Eshed Öksün, Haşem Ülker, İbrahim Gör, Mehmet Uysal, Mücahit Özcan, Müjdat Bozkaya, Ömür Mazlum, Sinan Ertepe, Sinan Mişe, Yasin Mapavrelioğlu ve Yener Dertli ise 3 kişinin şehit olmasına ilişkin 3’er kez müebbet hapse çarptırıldı.

Sanıklar Abdullah Badur, Ahmet Ergün, Aykut Keklik, Ener Bilecek, Eshed Öksün, Haşem Ülker, İbrahim Gör, Mehmet Uysal, Mücahit Özcan, Müjdat Bozkaya, Ömür Mazlum, Sinan Ertepe, Sinan Mişe, Yasin Mapavrelioğlu ve Yener Dertli’yi, 49 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle 653’er yıl hapse çarptırılmasına karar verdi.

Sanıklar Günay Kaya, Erdoğan Çelik ve Yavuz Sarıoğlu hakkında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 42’şer kez hapis cezası verildi.

92 SANIĞA BERAAT

Mahkeme heyeti, 52’si er olmak üzere 92 sanığın üzerine atılı tüm suçlardan beraatine karar verdi.

KARAR OKUNURKEN SANIKTAN TEPKİ

Karar okunurken bir sanık, “Başkanım çıkabilir miyim? Anayasayı ihlal eden bu çocuklar değil. Şu çocuklara yazık sayın başkan, yapmayın lütfen” diye tepki gösterdi. Sanık mahkeme başkanının talimatıyla duruşma salonundan çıkarıldı

.Ardından “Daha ne kadar ceza alabiliriz?” diye bağıran bir sanık ile birlikte 7 sanık daha dışarı çıkarıldı. Bir sanık ise mahkeme heyetine dönerek “Er ya da geç çıkacağım, hayatınızı yakacağım” şeklinde bağırdı. Sanık jandarmalar tarafından salondan çıkarıldı.