“Öteki kadın” ya da “Sevgili tazminatı” adıyla yıllardır tartışılan konu, içtihat kararı ile noktalandı. Bu karar bütün mahkemeleri bağlayacak ve artık evli kadın ya da erkekle birlikte olan sevgiliye, tazminat cezası verilemeyecek. Devam eden tazminat davalarında da ret kararına hükmedilecek. Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararında ‘’Evlilik birliği devam ederken eşlerden biri ile evli olduğunu bilerek birlikte olan üçüncü kişiye karşı, diğer eş manevi tazminat isteminde bulunamaz’’ denildi.

YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOK


Kararda, ‘Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda para ödenmesini isteyebilir’ şeklinde olup bu maddeye göre tazminat sadece kusurlu olan diğer eşten ve ancak boşanma davası ile birlikte istenebilir’’ denilerek, şu görüşlere de yer verildi:

‘’Bir kimsenin eşi tarafından aldatılmamayı isteme hakkı şeklinde herkese karşı ileri sürebileceği mutlak bir kişilik hakkı yasalarda yer almadığından, aldatma eylemine katılan üçüncü kişinin aldatılan eşin mutlak hakkını ihlal etmesi söz konu değildir. Evlilik birliğinin tarafı olmayan ve sadakat yükümlülüğü bulunmayan üçüncü kişinin, eşler arasındaki evlilik sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklere uyma zorunluluğu da bulunmamaktadır” denildi.