SÖZCÜ’nün başlattığı, vefat ve başsağlığı ilan gelirlerinin bir kısmını bağışçının seçeceği dernek ve vakıflara bağışlanacak olması ses getirmeye  devam ediyor. 43 yıl önce kurularak kalp sağlığı için çalışan Türk Kalp Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven de SÖZCÜ’nün başlattığı kampanyanın önemine vurgu yaptı. Güven şöyle konuştu: “SÖZCÜ kurulduğu günden bugüne yaptığı çalışmalarla hep bir takım ilkleri başarıyor. Bence bu yaptığı iş sivil toplum kuruluşları için çok değerli. Çünkü bizler devletten yardım almıyoruz. Varlığımızı bağış ve sponsorlarla sürdürüyoruz. SÖZCÜ’nün bu kampanyasını vakıf ve dernekler takdirle karşılamalı. Vakfımız adına çok teşekkür ediyorum. Tam da SÖZCÜ’den beklenildiği gibi bir proje. Herkese örnek olmalı ve bu kampanyaların devamı gelmeli.”

600 BİN KİŞİYE ULAŞILDI

Avrupa Kalp Birliği ve Dünya Kalp Federasyonu resmi üyesi olan ve 1975 yılında kurulan Türk Kalp Vakfı her yıl 20 bin hastanın taramalarını yaptırıp ilk tanılarının konulmasını sağlıyor. Son 20 yılda Türkiye’nin farklı illerinde yaptıkları taramalar 600 bin kişiye ulaşan Türk Kalp Vakfı’nın amacı farkındalığı arttırmak ve zamanında yapılan kontrollerle kalp hastalıklarından ölüm oranlarını en aza indirebilmek.

22.2 MİLYON KİŞİ ÖLEBİLİR

Türk Kalp Vakfı, dünyada ve özellikle Türkiye’de rekor seviyede en fazla ölüme sebebiyet veren kalp damar hastalıkları konusundaki farkındalık yaratma çalışmalarına her yıl yenisini ekliyor.  Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven, 2030 yılında kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 22.2 milyon olacağının tahmin edildiğini belirterek kalp sağlığına dikkat çekti. Güven şu bilgileri verdi: “Biz kalp ve damar hastalıklarının önemini halkımıza anlatmaya çalışıyoruz. Hastalanmadan önce engellemeye çalışıyoruz. Çeşitli hareket alışkanlıkları ve gıda alışkanlıkları yanında gelin sizi bir kontrol edelim diyoruz. Maddi durumu olmayan vatandaşlara ücretsiz bakıyoruz. Sağlıkla ilgili fakültelerde meslek yüksek okullarında okuyan gençlere burs veriyoruz.  Son yıllarda yetişkinlerin yanı sıra gençlere ve çocuklara eğilmeye başladık. Sağlıklarıyla ilgili bilgiler verip bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Bunu sadece İstanbul’da değil Türkiye çapında yapıyoruz. Şehirlere alanında uzman hocalarımızla gidip oradaki belediyelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa çalışıp oradaki ailelere, gençlere, okullara kalp hastalıklarının nasıl önlenmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.”

HASTALIK SİNSİ İLERLİYOR

Kenan Güven “Kalp hastalıkları kendisini belli etmeden geliyor. Tansiyon mesela gizli bir katil gibi” dedi ve şöyle devam etti: “Kan değerlerinizi ölçmek lazım, şekeri, diyabeti ölçmeniz lazım. Bunlar için de doktora gitmek gerek. Kalp hastalıkları belli etmeden geldiği için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Biz bir taraftan insanları hareketli hale getirmeye çalışıyoruz. Sağık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tüm ölümler içinde  kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin oranı yüzde 40. Kanseden daha fazla. Bunun önlenmesi için devamlı gidip kontrollerimizi yaptırmamız gerekiyor. Bunun için de halkı uyarıyoruz. Gidin şekerinize, kolestrolünüze baktırın. Yaşınıza bedeninize göre spor yapın, diyoruz. Vakfımızın en büyük amacı farkındalığı artırmak.  Ayrıca, vakfımızın içinde yer alan tıp merkezimizde vatandaşların tetkikleri ve ilk tanısı konuluyor.”

Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven devletten yardım almadıklarını söyledi. Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven devletten yardım almadıklarını söyledi.

SAĞLIK İÇİN BUNLARI YAPIN


Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven amaçlarını şöyle anlattı: “Tek amacımız, sağlıklı kalplere sahip mutlu ve iyi kalpli insanların olmasını sağlamak… Bunu da yaptığımız çalışmaların halka ulaşmasında en etkili yol olan siz değerli basın kuruluşlarımızın sağladığı destekle daha çok kesime ulaşarak yapmaya devam edeceğiz. Kalp Haftalarını ve sporun sağlığımızda ne kadar önemli olduğunu vurgulamak amacıyla Dünya Kalp Günü ve daha birçok konferans ve eğitici, bilinçlendirici, bilgilendirici organizasyonlar yapan Türk Kalp Vakfı bu çalışmalarını artırarak halka mesajlarını vermeyi sürdürecek.”
Peki vakıf vatandaş için ne yapıyor ve neler öneriyor? İşte yanıtı:

VAKIF NELER YAPIYOR?

- Vakfımız sağlık merkezine yeni cihazlar alınmakta. (Efor, Eko, Röntgen v.s gibi cihazlar, laboratuvarla ilgili cihazlar)

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve il muhaberli hastalar, sağlık merkezimizde  ücretsiz muayene ediliyor.

- Başarılı sağlık okulları öğrencilerine burslar veriliyor.

İstanbul içi ve/veya İstanbul dışı illerde bilgilendirme konferansları ve eğitimler yapılıyor.

- Kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler şeklinde çalışmalar sürüyor.

tkv

SİGARA, ALKOL, KİLO...

Sağlıklı beslenmeli, haftada en az 2 defa beyaz et, bol sebze tüketmeli, hamur işi ve tatlı gıdalardan kaçınılmalı, sofradan çok doymuş olarak kalkmamalıyız.

- Kilolu olmamalıyız.

Sigara ve alkol kullanmamalıyız.

- Düzenli spor yapmalıyız. (Yürüyüş gibi)

Her şeyden önce hastalanmadan evvel doktora gitmeliyiz.

- Kalp kontrollerini mutlaka yaptırmalıyız.

Diyabet, kolesterol düzeyi, tansiyon, kilo durumu uygun bir şekilde düzenlenebilir.