TSK Mehmetçik Vakfı Başkanı emekli Tümgeneral Yaşar Bal, SÖZCÜ Gazetesi’nin bir ilke imza atarak vefat ve başsağlığı ilan gelirlerinden yüzde 15’ini ilan verenlerin seçeceği dernek ve vakıflara aktaracak olmasına büyük destek verdi.  Bal, “Bu çok güzel bir düşünce. Vakıf olarak SÖZCÜ’ye teşekkür ederiz” dedi.

Bal, “Vakfımızın devlet destekli herhangi bir gelir kaynağı yok. Bu nedenle SÖZCÜ Gazetesi’nin bu girişimini takdire değer buluyoruz” dedi. Bal, “Mehmetçik Vakfı olarak başta yüce gönüllü halkımızın yaptığı bağışlar olmak üzere, kendi işletmelerinden ve özvarlıklarının değerlendirilmesinden elde ettiği gelirlerle amacını gerçekleştirmeye çalışmaktadır” açıklaması yaptı.

TSK Mehmetçik Vakfı’nın 36 yıl önce, 17 Mayıs 1982 tarihinde kurulduğunu belirten Bal şunları söyledi: “Vakfımız, vatani görevini yaparken şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden erbaş ve erlerimizin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklerimize sosyal ve ekonomik destek sağlamak, yaşamları boyunca bakım yardımı yapmak, şehit ve gazi Mehmetçik çocuklarına üniversite seviyesi dahil öğrenim yardımında bulunmaktadır.”

TSK Mehmetçik Vakfı Başkanı Yaşar Bal, “Mehmetçiklerimize sosyal ve ekonomik destek sağlamak için çalışıyoruz” dedi. TSK Mehmetçik Vakfı Başkanı Yaşar Bal, “Mehmetçiklerimize sosyal ve ekonomik destek sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

TÜRKİYE MEHMETÇİK’E MEHMETÇIK MİLLETE EMANET


Yaşar Bal, “Türk milleti tek yürek olmuştur. Halkımız sıradağlar gibi Mehmetçik’in arkasında durduğunu göstermiştir. Türkiye Mehmetçik’e Mehmetçik Türk milletine emanettir” dedi.

Şehit ailelerine ve gazilerine yaptığı yardımlarla öne çıkan TSK Mehmetçik Vakfı aynı zamanda şehit çocuklarına, engelli Mehmetçik’e şefkat eli uzatarak Türk milletinin vicdanı olmayı başardı. 36 yıldır, şehit ailelerin ve gazileri yalnız bırakmayan TSK Mehmetçik Vakfı, bu çabalarıyla büyük takdir topladı. TSK Mehmetçik Vakfı Başkanı emekli Tümgeneral Yaşar Bal, “Şehit aileleri ve gazilerine bir defalık yapılan nakdi yardımlara ilave olarak 7.750 gazi ve engelli Mehmetçi’e aylık 1.280 lira sürekli bakım yardımı yaptıklarını dile getirdi. Bal, bu güne kadar yaklaşık 1.000 Mehmetçik çocuğuna da bakım ve öğrenim yardımı da verdiklerini söyledi. “Vakfımız hak sahiplerine her ay yaklaşık 8 milyon lira ödemektedir” diyen Bal, “Vakıf olarak başlıca gayemiz, şehit aileleri ile gazi ailelerimize yaşamlarını çok daha iyi şartlarda sürdürmelerine katkıda bulunmak. Vakfımız, kuruluşundan bugüne kadar toplam 51 bin 331 kişiye yaklaşık 736 milyon lira yardımda bulundu’’ dedi.

08-mehmetcik-ailesi

MEHMETÇİK İLE KENETLENDİK

Bal, vakfın Anneler ve Babalar Günü’nde de şehit eş, anne ve babalarını da unutmadığını belirtti. Her yıl yaz aylarında da 80 çocuğun katıldığı Mehmetçik vakfı kültür gezisi düzenlendiklerine dikkat çekti. ‘’Vakfımızın devlet destekli herhangi bir gelir kaynağı yok” diyen Bal, “Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nın başladığı 20 Ocak’tan sonra bağışlarda çok büyük bir artış oldu’’ ifadelerini kullandı.Bal, şunları söyledi: “Türk halkı Mehmetçik sevgisi ile kenetlendi. Tek ses, tek yürek olduğunu bütün dünyaya gösterdi. Halkımızın ramazan ayında ve kurban bayramında da vakfımıza olan desteğinin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Afrin’e yönelik Zeytindalı Harekatı’nda da, vefakar, duyarlı, halkımızın Mehmetçik’e olan sevgisini bir kez daha gördük. Simit satıp elde ettiği geliri bağışlayan, sevgisiyle ilmek ilmek ördüğü atkıyı ve hayır dualarıyla sardığı sarmayı Mehmetçik’e göndererek, biriktirdiği parasını, evini, arsasını bağışlayarak, Türk milleti tek yürek olmuştur. Halkımız sıradağlar gibi Mehmetçik’in arkasında durduğunu göstermiştir. Türkiye Mehmetçik’e Mehmetçik Türk milletine emanettir.”
Vakfın amaçlarını hayata geçirmek için, nakit ve nakit gibi değerlendirilebilen bağışlarda kabul ettiğini ifade eden Bal, “Ayni bağış olan gayrimenkul bağışlarında (ev, arsa, tarla, iş yeri) tapusu olan, birden fazla hissedarı olmayan ve hukuki problemi bulunmayan taşınmazlar kabul ediyoruz. Yapılan gayrimenkul bağışlarında, tapu sicil müdürlüğünde yapılacak her türlü masraf vakıf tarafından karşılanıyor” diye konuştu.

36 yıl önce Mehmetçik’e el uzatmak için kuruldu


Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, erbaş ve erlerimizden şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybedenlerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklere sosyal ve ekonomik destek sağlamak amacıyla 17 Mayıs 1982 tarihinde kuruldu.

Vakfın “Mehmetçik Vakfı” adı altında kurulmasına dönemin Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Fuat Avcı öncülük etti. Vakfın senedini de dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren imzaladı. Vakfa ilk bağışları da Kenan Evren ile MGK üyeleri Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer ve Sedat Celasun toplam bin lira olarak yaptı.

- TSK Mehmetçik Vakfı’na yapılan bağışlar yasal limitler dâhilinde vergiden düşülebiliyor mu?

Vergi muafiyeti tanınan vakıflara TSK Mehmetçik Vakfı’nın vergi muafiyeti bulunmaktadır. Şirketler, yaptıkları bağışları yasal limitler çerçevesinde  Kurumlar Vergisi beyannamesine göstererek vergi indiriminden yararlanabiliyor.

- Vekâleten adak kurban bağışı kabul ediyor musunuz?

Vekâleten kurban bağışına ilişkin faaliyetler yıl boyu organizasyonu gerektirdiğinden, vakıf sadece Kurban Bayramı dönemlerinde bu organizasyonu gerçekleştirerek vekâleten Kurban bağışı kabul etmektedir.

- TSK Mehmetçik Vakfı, tarafından kurbanlar hangi şartlarda kesilmektedir?

Dini vasıflara uygun olarak seçilen kurbanlıklar; modern kesim tesislerinde, vakıf görevlileri,  veteriner, din görevlisi ile noter huzurunda kesiliyor. Kesilen kurbanların bir bölümü kesim bölgelerinde bulunan şehit yakınları ve malul gazi Mehmetçik ailelerine et olarak, kesim bölgesi dışında bulunan şehit yakını ve malul gazi Mehmetçik ailelerine ve kurban bağışçılarına ise kavurma olarak dağıtılmaktadır.

rabiad

İkizlerin hayat yolculuğuna ortak


Onlar, Mehmetçik ailesinin iki kız kardeşi… Babaları Selami Doğanoğlu, 1994 yılında vatani görevini yaptığı Erzurum’da hayatını kaybettiğinde Tuğba 3, Rabia ise henüz 2 yaşındaydı.   Tuğba, “Ben 1991 yılında Nevşehir’in Acıgöl İlçesi’nde doğdum. İlköğretimden sonra Erciyes Üniversitesi iktisat Fakültesi’ni kazandım ve mezun oldum. Babama dair hatırladığım tek şey onun bayrağa sarılı tabutu… TSK Mehmetçik Vakfı, sadece maddi değil manevi olarak da yanımızda” dedi.  Erciyes Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde okuyan Rabia ise “Şehit kızıyım demekten de gurur duyuyorum. Vakıf, benim için akocaman bir aile” diyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olan Rümeysa Yiğen geleceğe umutla bakıyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olan Rümeysa Yiğen geleceğe umutla bakıyor.

Mehmetçik sayesinde piyanist oldu


Henüz 10 aylıkken vatani görevini yapan babası Eyüp Yiğen’i kaybeden Rümeysa, bugün örnek bir genç kız. Profesyonel olarak piyano çalıyor, 4 dil biliyor ve tıp fakültesinde okuyor. 1994 yılında Adana’nın Kozan İlçesi’nde dünyaya gelen Rümeysa, hiç tanımadığı babasını “Ben doğduğumda Siirt’te askerlik görevini yerine getiriyormuş. Annemin anlattığına göre ben henüz 2 aylıkken izne gelmiş ve beni de görmüş. Babamla geçirdiğimiz tüm zaman bundan ibaret…” diyor.

2011 yılı Akdeniz Matematik Kampı seçmelerinde dereceye girip ileri matematik konusunda kendisini geliştiren Rümeysa, piyano da öğrenmiş. University of West London’ın düzenlediği London Collage of Music sınavlarını da kazanmış.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olan Rümeysa geleceğe de umutla bakıyor. Hedefi, mesleğinde isim yapacak düzeyde başarılı olabilmek. Kendisine doğduğu günden itibaren yardım yapan TSK Mehmetçik Vakfı’na ilişkin duygularını ise “Mehmetçik Vakfı, bazen bize ebeveynlerimizden bile daha yakın… Çocukluktan gençliğe uzanan zaman zarfında, maddi manevi desteğinden bir an bile kuşku duymadığım, hep yanımızda olduğunu hissettiren güçlü bir aile’’ diye aktarıyor.