Kurban Bayramı'nı, TSK’nın Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile güvenli hale gelen Suriye'nin Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve El Bab ilçe merkezleri ve köylerindeki yakınlarının yanında geçirmek isteyen Suriyeliler için geçiş işlemleri Gaziantep ve Kilis’teki gümrük kapılarında devam ediyor.

İZDİHAM YAŞANIYOR

Gaziantep Valiliğince oluşturulan suriyebayramizni internet adresinden randevu işlemlerini tamamlayan ve Göç İdaresi Müdürülüğünce istenilen belgeleri hazırlayan Suriyeliler, Karkamış Gümrük Kapısı'ndan ülkelerine dönüyor.

[caption id="attachment_2567349" align="alignnone" width="1200"]SÖZCÜ SÖZCÜ[/caption]

Sınır kapılarında aşırı sıcak havada sıraya giren Suriyelilerin, bir an önce işlem yaptırıp sınırı geçmek istemesi zaman zaman izdihama yol açıyor. Güvenlik güçlerinin araya girmesiyle sonlandırılan izdihamda yaşlılar ve çocuklar arada kalırken, megafonlarla sık sık uyarı yapıldı.

ÇOCUKLARIN AŞI KARTLARI YANINDA OLACAK

Gaziantep Valiliği’nden Suriyelilerin geçiş izni için yapılan açıklamada “Bayram izni kapsamında hangi kara hudut kapısından çıkış yapıldı ise dönüş de aynı kapıdan yapılacaktır. 15 Yaş altı çocuklar için aşı kartlarının yanında getirilmesi gerekmektedir” denildi.

KİLİS’TEN GEÇİŞLER 12 BİNİ BULDU

Kurban Bayramı nedeniyle Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan ülkelerine geçen Suriyeli sığınmacıların sayısı 12 bini geçti. Bayramı ülkelerinde geçirmek için Kilis Valiliği'nin “www.suriyedebayramlasma.com” internet sitesinin online randevu sistemine yaklaşık 50 bin Suriyeli sığınmacı başvuru yaptı.

Geçici koruma kimlik belgesi ve yol izin belgeleri ile birlikte Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelen Suriyeliler, sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruk oluşturdu. Geçişlerin 10'uncu günü olan bugün itibariyle işlem yaptırıp, ülkesine geçen Suriyeli sayısının 12 bini bulduğu belirtildi.

[caption id="attachment_2567350" align="alignnone" width="1200"]SÖZCÜ SÖZCÜ[/caption]

Yoğunluğun yaşandığı sınır hattında jandarma ve polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri alırken, internet üzerinden online başvuruyla randevu ve çıkış izni alan Suriyeliler, 18 Ağustos'a kadar ülkelerine gidebilecek.

Göç İdaresi Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sınır kapılarından 19 Ağustos saat 18.00'e kadar Suriye'ye geçiş yapabilecek Türkiye'deki geçici koruma altındaki Suriyeliler, 26 Ağustos-31 Aralık tarihleri arasında Türkiye'ye geri dönüş yapabilecek.