Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Cumhurbaşkanlığına seçilen kişinin edeceği yemin metni var ve bu yemin metninde seçilen kişi 'namusum ve şerefim üzerine' diye yemen ederek tarafsız kalacağını beyan ederek göreve başlıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da göreve başladığında 2014 yılında bu yemini etmiş ve partisinden istifa etmişti. Ancak son referandumda cumhurbaşkanına partili olma hakkı tanınır tanınmaz AKP'ye geri dönen Erdoğan yeniden yemin etmedi. 'Tarafsızım' yemini geçerli iken AKP genel Başkanı oldu.

KILIÇDAROĞLU BÜYÜK FEDAKARLIK YAPTI

24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için tüm adayların adayı parti lideri iken bir tek CHP'nin adayı parti genel başkanı değil. Kemal Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı konuşmalarda sık sık Erdoğan'ın 'namusu ve şerefi üzerine' yemin etmesine rağmen tarafsızlığını kaybetmesini sert dille eleştirmişti. Kılıçdaroğlu partisinden cumhurbaşkanı adayı olma yeterliliğine sahip olmasına rağmen, Parti Meclisi ve Meclis Grubu kendisine tam yetki vermesine rağmen, kendisini aday yapmadı. Geçmişte yaptığı konuşmaları unutmayan Kılıçdaroğlu, partisinden Yalova Milletvekili Muharrem İnce'yi aday gösterdi. Nitekim İnce de aday olur olmaz ilk iş olarak rozetini çıkardı ve Kılıçdaroğlu'na teslim etti.

DİNİ SİYASETE ALET ETMEDİ

Muharrem İnce’nin konuşmasında ikinci detay ise programında olmasın rağmen Cuma namazı detayından bahsetmemesi oldu. İnce'nin adaylığını açıklamasından sonraki durağı Hacı Bayram Camisi idi. İnce buradan Birinci Meclis'e geçecekti. ancak CHP adayı cami detayını açıklamadı.

Salon çıkışında CHP Genel Başkan yardımcısı Bülent Tezcan, CHP’li TBMM Başkan vekili Yaşar Tüzün ve CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ile birlikte salondan çıkacaklarını kürsüden söyleyen İnce “Bülent, Yaşar, Engin ve ben buradan çıkacağız, bir yere gideceğiz, oradan da Birinci Meclis’e geçeceğiz. İşiniz yoksa hepinizi 13.30’da Birinci Meclis’e bekliyorum” diye konuştu.