Operasyon İstanbul Emniyeti'ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Fatih, Bayrampaşa ve Kartal'da düzenlenen baskınlarda,  Osmanlı, Selçuklu,  Memlük ve Lidya Dönemi'ne ait eserler ele geçirildi. Baskında, 6 şüpheli gözaltına alındı.

Foto: DHA Foto: DHA


RUMCA GAZETE İZNİ



Ele geçirilen tarihi eserler arasında mermer bir levha dikkat çekti. Rumca yazıların bulunduğu 110 x 80 santimetre ebatlarındaki eserin Sultan Abdülmecid Dönemi'ne ait bir ferman olduğu öğrenildi. Rumca gazete çıkarılmasına izin verilen 1885 yılı tarihli fermanın, arşiv yada müzelerden çalınmış olabileceği üzerinde duruluyor.

FARKLI DÖNEMLERE AİT ESERLER


Polis baskınında bulunan diğer eserler arasında Büyük Selçuklu Dönemi'ne ait İslami motif işlemeli 87 adet bronz kazan,  şamdanlar, mangal,  kapı tokmakları, bronz havan örnekler, yaldızlı kalkan, miğfer ve zırhlarla, Memlük Dönemi'ni yansıtan bronz kandil dikkat çekti.






2 BİN 200 YILLIK ESERLER

Anadolu medeniyetleriyle ilgili çeşitli eserlerin ele geçirildiği operasyonda
Mezopotamya kökenli değerli taşlar, Antik Yunan Dönemi'ne ait  2 bin 200 yıllık törensel sunu kapları, kraliyet ailelerine ait gündelik eşyalar, Bizans Dönemi'ne ait sikkeler ele geçirildi.

Foto: DHA Foto: DHA


LİDYA SİKKESİ

Operasyonda bulunan dikkat çekici eserler arasında Lidya Dönemi'ne ait 11 sikke de bulunuyor. Tarihte parayı ilk kez kullanan Lidya Uygarlığı'na ait 2 bin 500 yıllık sikkenin Kral Kroisos Dönemi'ne ait olduğu belirtiliyor. Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli arkeolog polisleri de heyecanlandıran 11 altın ve gümüş sikke üzerinde, aslan ve boğa figürü bulunuyor.

Foto: DHA Foto: DHA


İKİSİ TUTUKLANDI

Operasyonda bulunan 268 tarihi eser kurtarılarak korumaya alınırken, gözaltına alınan M.O.Y., I.G., C.Ç., A.R.G., S.G. ve A.G. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye gönderildi. S.G. ve A.G. tutuklanırken, tarihi eserler İstanbul Arkeoloji ve Türk İslam Eserleri Müze Müdürlükleri'ne teslim edildi.