İlçe merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta Bend-i Mahi Çayı üzerine yaklaşık 200 yıl önce inşa edilen ve halen çevredeki birçok köye ulaşımın sağlandığı tarihi köprü üzerine dökülen asfalt, tepkilerin ardından müteahhit firmanın işçilerince söküldü. Dün akşam saatlerinde başlatılan söküm çalışmaları kısa sürede tamamlandı. İş makineleriyle kesilen asfalt, işçiler tarafından küreklerle kazındı.

resimid_5916568

Konuyla ilgili dün açıklama yapan ÇEKÜL Vakfı Van Gölü Havzası Bölge Koordinatörü mimar Şahabettin Öztürk, köprünün, Van'ın önemli tarihi mirasları arasında yer aldığını belirtmişti. Tarihi yapıların önemine değinen Öztürk, yapılanın, yasal anlamda suç olduğunu kaydederek, "Tarihi yapıların mimari dokusuna uygun ve 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'nun yapısına uygun uygulama yapılması gerekir. Asfalttan görsel olarak kaçınmak gerekir. Orijinalde moloz taş kaplama olması gerekirken, asfalt bu ilgili yasaya aykırıdır. Bu tarihi yapılar, önemli yapılardır. Kültür varlığı niteliğinde yapılardır. Gelecek kuşaklara bırakılması çok önemlidir" demişti.


KAYMAKAMLIKTAN AÇIKLAMA

Muradiye Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Harun Yücel yazılı açıklama yaptı. Yücel, dikkatsizlik sonucu 15 metrelik kemer köprüye asfalt döküldüğünü belirterek şu açıklamada bulundu:

"Van'ın Muradiye ilçesinde bulunan tarihi Şeytan Köprüsü'ne asfalt dökümü ile ilgili haberler kamuoyuna yansımıştır. Göreve geldiğimiz günden beri bize atalarımızdan kalan tarihi ve turistik değerlerimize büyük bir önem verdik. Bunun en güzel örneği de adını 4. Murat'tan alan Muradiye Şelalesi'ne uyguladığımız peyzaj projesidir. Nasıl ki Muradiye Şelalesi'nin doğal haline dokunmadıysak, diğer tarihi ve turistik mekanlarından doğal görünüşüne dokunmayacağız. Muradiye Belediyesi olarak bir yılda 100 km.den fazla sıcak asfalt dökümü gerçekleştirdik. Asfalt çalışmalarımızı merkezin yanı sıra Muradiye'nin en ücra mahallelerinde de yaptık. Bu kapsamda Şeytan Köprüsü'nün bulunduğu bölgede de ekiplerimiz asfatlama çalışması yapmıştır. Arkadaşlarımızın dikkatsizliği sonucu 15 metrelik kemer köprüye de asfalt dökülmüştür. Bunun üzerine kaymakamlık olarak olaya müdahale ettik ve hemen köprü kısmında kalan asfalt kaldırılmıştır."


Kaymakam ve Belediye Başkanı Yücel, köprüye daha önce de asfalt döküldüğü belirterek, "Malesef daha önceki yıllarda da köprü defalarca asfatlandığı kat kat asfalt ve dahi asfalt yamaları yapılmıştır. Bu nedenle son yapılan asfalt calışması hemen akabinde sökülmesine rağmen yıllarca üst üste yapılan ve sertleşen asfalt katmanlarının temizlenmesi için Karayolları Bölge Müdürlüğü ile ortak bir restorasyon calışması yapılacaktır. 19'uncu yüzyılda inşa edilen tarihi Şeytan Köprüsü'nün ve diğer değerlerimizin nice yüzyıllara kalabilmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Şanlı tarihimizden gelen değerlerimize önem vereceğiz ve gözümüz gibi bakacağız. Van'ın tarihi miraslarını koruyacağız. Ayrıca tarihi kültür varlığımız olan şeytan köprüsü ağır tonajlı araçların geçişine kapalıdır" dedi.

DHA DHA


Şahabettin Öztürk, zarar görmemesi için tarihi köprünün giriş- çıkışlarına, yüksek tonajlı araçların geçişinin önlenmesi için tabela konulması gerektiğini de dile getirmişti.

DHA