ODTÜ'lülerin taşıdığı pankarttaki "Tayyipler Alemi" isimli karikatür 2005 yılında mizah dergisi Penguen tarafından yayınlanmıştı. Erdoğan 13 yıl önce de aynı karikatürü "Tayyipler Alemi" başlığıyla kapak yapan mizah dergisi Penguen'e 40 bin liralık tazminat davası açmış ancak mahkeme davayı reddetmişti.

8 KARİKATÜRİSTTEN ORTAK ÇİZİM


ODTÜ mezuniyetinde taşınan pankarttaki karikatür, karikatürist Musa Kart’ın Erdoğan’ı kedi olarak betimlediği karikatürüne dava açılmasına ve karikatüristin 5 bin TL tazminat cezası almasına tepki olarak Penguen dergisi tarafından yayınlanmıştı. Derginin 127. sayısında, 8 karikatürist, meslektaşları Musa Kart'ın tazminata mahkum edilmesini ortak çizimleri ile protesto etmişti. O dönem Başbakan olan Erdoğan dava açmış, ancak mahkeme davayı reddetmişti.

HAKARET AMACI TAŞIMIYOR


13 yıl önceki mahkeme kararında ‘’İnsanlar karikatürler nedeniyle gülünç duruma düşebilir, kişilik haklarının ihlal edildiğini ileri sürebilir. O zaman da karikatürün aslında bir sanat türü olmadığı, sadece hakaret etmenin bir yolu olduğu sonucu çıkar ki bu sonuç da karikatürü tamamen yasaklamayı gerektirir’’ denilerek şu görüşler savunulmuştu:

‘’Bilim insanları ve sanatçıları, düşünürleri, yazarları, şairleri tazminat silahı ile susturulmuş bir toplumda ilerlemeyi sağlayacak fikir zenginliği ortamının oluşması beklenemez. Düşünce ve fikirler olumluyu değil, olumsuzu da içerebilir. İncitici, aykırı ve endişe yaratıcı olabilir. Önemli olan değer yargılarına ilişkin düşünce ve fikirlerin serbestçe ifade edilebilmesidir. Çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin bir gereği olduğu için demokratik toplumun temel taşlarından biri, hatta en önemlisi düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğüdür.

Sanatçıların fikir ve düşüncülerini serbestçe açıklayabilmesi ile toplumun demokratikleşmesine katkısı göz ardı edilemez. Toplumu etkileme ve ileriye götürme gücüne sahip olan davacının, sahip oldukları güç nispetinde eleştiriye açık olması ve katlanması gerekir. Bu nedenle karikatürlerin hakaret amacı taşımadığı, kişilik haklarını ihlal etmediği kanaatine varıldığından davanın reddine karar verilmiştir”