Resmi ziyaret için Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Bushati, ortak basın toplantısı düzenledi.  Bushati, Arnavutluk'taki FETÖ varlığına ilişkin soru üzerine, ülkesinin, Türkiye'deki darbe girişiminden sonra desteğini açıklayan ilk ülkelerinden biri olduğunu anımsatarak, "Suçluların iadesi konusunda uluslararası anlaşmalara tarafız. Bu konuyu basın toplantıları yoluyla değil, diplomatik yollarla takip ediyoruz." ifadesini kullandı.


İki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi


Türkiye'nin ve Arnavutluk arasında stratejik ortaklık anlaşması imzaladıklarını belirten Bushati, "Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurma konusunda anlaştık. Bu konseye, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Edi Rama liderlik edecektir." vurgusu yaptı.

Bushati, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için belirli bir takvim oluşturacaklarını dile getirerek "Serbest ticaret anlaşmamızı yeni boyutlarıyla güncelleme ve karma ekonomik komisyonun toplanmasına karar verdik." şeklinde konuştu.

İki ülkenin iş adamları arasında, özellikle tarım ve turizm alanlarında daha sıkı bir iş birliğini amaçladıklarının da altını çizen Bushati, "Ticaret hacmimizi iki katına çıkarmamız gerekiyor. 10 bin kişiye istihdam sağlayan Türk iş adamlarına Arnavutluk'ta daha büyük kolaylıklar sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.


"Yunanistan ile müzakere masasında olacağız"


Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'ın istifasının ardından, iki ülke arasındaki müzakerelerin etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin değerlendirmede de bulunan Bushati, "Yunanistan ile ilişkilerimiz son zamanda görünür şekilde düzeldi. Biz Yunanistan ile müzakere masasında olacağız. Bu İkinci Dünya Savaşı'ndan kalan bir konu. Hükümetler, bakanlar değişir. Önemli olan sorunların çözümlenmesi." dedi.

Bushati, Yunanistan ve Makedonya arasındaki isim sorununun çözümünü öngören anlaşmayı desteklediklerini ve anlaşmanın, hem Makedon hem de Yunan meclislerinde onaylanmasını temenni ettiklerini söyledi.