Türkiye'de kadın hareketinin öne çıkan derneklerinin temsilcileri, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kadının siyasette daha çok yer alması için çalışan KADER'in Başkanı Nuray Karaoğlu, BM Nüfus Fonu'nun Türkiye'deki cinsiyet eşitliği programı koordinatörü Meltem Ağduk'un konuşmacı oldukları panelde, kadın sorunları masaya yatırıldı. Toplantıya TBMM'deki kadın vekiller de davet edilmişti. Ancak tek katılan kadın vekil, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem oldu. Toplantıda Türkiye'de kadının durumu konusunda Ortaya çıkan tablo ise iyimser olmadı.

CANAN GÜLLÜ: 2015'TEN BERİ KIRMIZI CEKET GİYİYORUM ÇÜNKÜ...


Penelde, Türkiye'de kadınların yaşadıkları sıkıntılar, somut örneklerle anlatıldı. En çarpıcı örneklerden birini ise, Canan Güllü verdi. Güllü söze kadınların uğradığı şiddete ilişkin istatistiklerle başladı. Kadına şiddete ilişkin vakaların pek azının yargıya taşındığını anlatan Güllü, şu rakamları verdi; Son dönemde 290 kadın cinayete uğradı. Bunların 14'ü, kendisini öldüren kişi hakkında tedbir kararı çıkarttırmıştı.
94 kadın ağır şekilde yaralandı. 247 kadın tecavüze uğradı. 101 engelliye tecavüz vakası var. 355 kız çocuğu istismara uğradı. 22 çocuk, sırf annelerinden öç almak amacıyla öldürüldü. Bu çocukları öldürenlerin 15'i, bizzat çocukların babasıydı. Tüm bu kadına yönelik şiddet istatistikleriyle beraber, son dönemde yargıya taşınan erkeğe şiddet vakaları da oldu. Buna göre, 12 erkek şiddete uğradı.

Canan Güllü, mahkemelerde Hakimlerin kadın istismarı, şiddeti ve tecavüzlerine karşı sanıklara verdiği "tahrik indirimini" protesto etmek için 2015 yılından bu yana kırmızı ceket giydiğini söyledi. Güllü, son 3 yıldır sürekli kırmızı ceket giyme sebebini şöyle anlattı; "2015 yılında İzmir'de tecavüze uğrayan bir kadının mahkemesini izliyordum. Sanık mahkemede ifade verirken, kadının kırmızı ruj sürdüğünü, bunun da kendisini tahrik ettiğini söyledi. Hakim de sanığın bu ifadesine karşılık, tahrik indirimini kabul etti. İşte o günden bu yana, son üç yıldır bu ve bunun gibi kadına şiddet/tecavüz davalarındaki tahrik indirimlerini protesto etmek için hep kırmızı giyiyorum."

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü (sağda)

"MECLİS'TEN 7 KİŞİYİ ARADIM KİMSENİN HABERİ YOK"


Çocuk istismarına ilişkin yasa tasarısında da sona gelindiğine, bu konuda sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alındığına ilişkin açıklamalar yapıldığına dikkat çeken Güllü, günlerdir uğraşmasına rağmen bu konuda hazırlanmış taslağa ulaşamadığını, kendilerinden hiç görüş alınmadığından yakındı. Güllü, "kime sordular, kimden görüş aldılar bilmiyoruz. Meclis'ten 7 kişiyi aradım, taslağa ulaşmaya çalıştım. Ama kimsenin haberi yok. Bize de bilgi verilmiyor, görüş sorulmuyor" dedi.  Güllü'nün şiddete uğrayan kadınların başvurdukları polis karakollarında karşılaştıkları muamele konusundaki örnekler de dikkat çekiciydi. Güllü, "Polislerin, sığınma evlerine yerleşen kadınların izini bulup kocalarına bildirmek için acil yardım hattını aradığına şahit olduk" diye konuştu.

SİVİL TOPLUMDA KADININ ADI YOK


Toplantıda konuşan KADER Başkanı Nuray Karaoğlu ise Türkiye'de sivil toplumda kadının durumu konusunda rakamlarla bilgi verdi. Türkiye'de her konuda faaliyet gösteren dernek ve vakıfların toplam sayısının 103 bin 955 olduğunu anlatan Karaoğlu, tüm bu dernek ve vakıfların sadece yüzde 0.9'unun kadın sorunlarıyla ilgilendiğine dikkat çekti. Karaoğlu'nun Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarına üye kadın sayısı konusundaki verdiği rakam ise çok çarpıcıydı. Karaoğlu, nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu Türkiye'de kadın üye sayısının toplam üyelerin sadece yüzde 5.5'ini oluşturduğuna dikkat çekti.

MELTEM AĞDUK: KADIN KURULUŞLARINA AYRILAN BÜTÇE AZALDI ÇÜNKÜ...


BM'den Meltem Ağduk ise, Türkiye'nin bulunduğu bölgede yaşanan çatışma ve savaşların, kadınlar için harcanan bütçenin azalmasına neden olduğunu anlattı. Artık bütçelerin "insani yardıma" ayrılmaya başlandığına dikkat çeken Ağduk, bunun da özellikle kadınlar için faaliyet ve programlara verilen mali kaynakta büyük düşüşe neden olduğunu söyledi.

kadin-arzu-erdem-foto-sozcu MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem


MHP'Lİ ARZU ERDEM: KADIN KESKİN NİŞANCILAR İÇİN ÇALIŞTIK, BAŞARDIK

MHP milletvekili Arzu Erdem ise, Anayasa'nın cinsiyet eşitliği uyarınca TBMM'de büyük gayret gösterdiklerini, kimi zaman başarılı, kimi zaman ise başarısız olduklarını anlattı. Erdem, son olarak emniyet kuvvetlerine alınacak keskin nişancılar konusundaki çabalarını şöyle anlattı; "Emniyete alınacak keskin nişancıların tümünün erkek olması öngörülüyordu. Oysa iman tahtası dediğimiz bölge kadında düz olduğu için, kadınlar keskin nişanı olmaya daha elverişli. Buna rağmen, kadınların başvuru hakkı yoktu. Yaptığımız çalışmalar sonucunda, kadınlar arasında da keskin nişancı eğitimine alınacak kişiler seçildi."