Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nde düzenlenmesi planlanan gençlik festivaline 25 bin kişinin katılması bekleniyor. Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan göl kıyısındaki alanda binlerce çadırın kurulacağı duyurulan festivale Teoman, Hayko Cepkin, Selda Bağcan, Yeni Türkü ve Manuş Baba gibi ünlü şarkıcı ve grupların katılacağı açıklandı.

Ancak bembeyaz kumsalları ve turkuaz sularıyla gerçek bir yeryüzü cennetini andıran Salda Gölü’nün bu kadar kalabalığı kaldıramayacağını düşünenler festivale tepki gösteriyor. Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, üç gün sürmesi beklenen festivalin esnaf için de gelir kapısı olacağını belirterek "Ben iyi bir şey olacağını düşünüyorum" dedi.

VATANDAŞ: GÖLE ZARAR VERİR

Adının açıklanmasını istemeyen Yeşilovalı bir vatandaş, geçtiğimiz yıl yine aynı alanda düzenlenen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı elektronik müzik festivalinin ardında bırakılan çöplerin temizlenmesinin bir hafta sürdüğünü anımsatarak şöyle konuştu:

"Salda Gölü doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış, oldukça hassas ekolojik dengelerin bir araya gelmesiyle oluşan benzersiz bir doğal miras. Bu tür kalabalık katılımlı etkinliklerin göle zarar vereceğini düşünüyorum. Ayrıca bunca kalabalık bir grubu kaldırmaya yer de uygun değil. Araçların bile alana sığma ihtimali yok. Sadece göl kıyısındaki belediyenin işlettiği tesiste biraz boşluk var bunun dışındaki alanlar ağaçlarla kaplı. Araçlar gelecek, çadırlar kurulacak ve kirlilikle ortaya korkunç bir manzara çıkacak. Geçen yıl da Salda Gölü kıyısında bir elektronik müzik festivali düzenlendi. Yaklaşık bin kişilik bir katılım olmuştu. Elektronik müzik festivalinde üç gün boyunca sabaha kadar müzik yayını yapıldı. Çok yüksek sesli olunca vatandaşlar da bundan rahatsız oldu. Etkinliğe katılan bin kişinin ardından bıraktığı pisliği temizlemek bir hafta sürdü" dedi.

resimid_5073946 Foto İHA


ESNAFA KAZANÇ SAĞLAYACAK

Tartışmalara neden olan festivalin ilçenin tanıtımı konusunda katkı sağlayacağını dile getiren Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek ise festivalin ayrıca ilçe esnafına da önemli bir kazanç sağlayacağını savunarak şunları söyledi:

"İlçemizi turizm beldesi yaptık. Türkiye ve dünyada tanınmaya başladı. İnşallah bunu daha da devam ettireceğim. Ben bundan önce ilçemizin tanıtılması için televizyon kanallarına para ödüyordum. Salda Gölü’nü tanıtan birkaç dakikalık videolar, röportajlar var. Önceden büyük televizyonlarda bunların yayınlanması için bizden 2-3 bin lira para talep ediyorlardı. Şimdi biz onlardan para alıyoruz. Mesela bir otomobil markasının Salda Gölü kıyısında çekilen reklamı için bize para ödediler. Ben belediye başkanı olduğum müddetçe hiç kimse buranın betonlaşmasını sağlayamaz. Çünkü sadece belediyeye tapulu olan yerleri 2. derece sit alanı ilan ettirdik. Sadece buralarda turizme yönelik yatırımlar yapılabilecek."

UZMANLAR TEPKİLİ: AKILLARA ZİYAN

OdaTv'den Yusuf Yavuz'a konuşan Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, "Böyle bir yerde böylesine büyük bir kalabalıkla müzik festivali yapılması hakikaten akıllara ziyan bir şey. Bence bu etkinlik sağlıklı bir düşüncenin ürünü değil. Bunun adı tanıtım falan değil, gölü tahrip etmektir. Pamukkale travertenleri ne kadar değerliyse, Salda Gölünün bembeyaz kumsalları da aynı ölçüde, hatta daha fazla değerlidir. Pamukkale de insanların ayakkabılarıyla o beyaz travertenlerin üzerine girmelerine nasıl izin verilmiyorsa Salda için de bu böyle olmalı. Bırakın araçlarla girmeyi, ayakkabı ile bile girilmemesi gereken bir doğal mirastan bahsediyoruz. Salda Gölü'nün kıyısındaki o bembeyaz kumsallar, biyomineralizasyon diye adlandırdığımız bir olayın sonucu oluşuyor. Siz buraları çiğneyerek, ezerek karartacaksınız” değerlendirmesinde bulundu.