SEÇMEN MUHALEFETE GÖREV VERİRSE

Bloomberg'e konuşan Uçum, 24 Haziran seçimlerinde Türkiye’deki seçmenin parlamentoda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile işbirliğine girmeyi reddeden bir muhalefeti seçmesi durumunda Türkiye’de seçimlerin tekrarlanabileceğini belirtti.

Uçum “Eğer muhalefet parlamentoyu alır ve Erdoğan yeniden seçilirse siyasetçiler vatandaşların ‘birbirlerini denetleme ve işbirliği yapmalarını’ istediğini anlamalı. Eğer başaramazlarsa parlamento ya da cumhurbaşkanı yeni seçime gitme kararı alabilir” diye konuştu. “Bunun son çare” olacağını söyleyen Uçum bu tür bir sonucun ülkeyi çıkmaza sokacağını ifade etti.

GEÇİŞ BAŞARISIZ OLUR

Uçum “Bu seçimler Türkiye’yi parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçirecek. Bu geçiş eğer tüm taraflar dahil olmuyorsa başarılamaz” dedi.

Uçum Erdoğan ve AKP’nin hem başkanlığı hem de parlamentoyu kazanacağını çünkü seçmenin yetkiyi aynı partiye vererek “rasyonel” karar vereceğini ifade etti.

YENİ AÇIKLAMA GELDİ

Yayımlanan haberden sonra Uçum, sosyal medya üzerinden yeni bir açıklama daha yaptı. Uçum, mesajında "24 Haziran seçimlerinde sonuç farklı olursa yeniden seçime gidilir gibi bir ifadem yoktur.Soru CB Hükümet sistemindeki imkanlara ilişkindi.Cevap da siyasi ve hukuki imkanları ifade etmekten ibarettir. Seçimin güya olası sonucu üzerinden bunu maniple etmek ucuz siyasettir" ifadelerine yer verdi.

ucum-twt

(BBC TÜRKÇE)