Tugay SADAY, Seda ÖNCELER/İSTANBUL

29 Ekim 2018 tarihinde açılışı yapılan İstanbul Havalimanı'nın 1 Ocak 2019 itibariyle tam kapasiteli olarak hizmete sunulması bekleniyordu. Ancak Devlet  Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na yapılacak olan taşınma tarihinin 3 Mart 2019'a bırakıldığını yani tam kapasiteye geçişin 3 ay daha ertelendiğini açıklandı.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ - İstanbul Havalimanı'nın birçok yerinde bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor.


Açıklamada 30-31 Aralık tarihleri arasında yapılması planlanan ve daha sonra ertelenen Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na yapılması planlanan taşınmanın 3 Mart 2019 olarak belirlendiği belirtildi. İlgili yazıda ertelenme nedenleri de yer aldı.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ- Üçüncü havalimanının birçok bölgesi 'şantiye' görünümünde.


METEOROLOJİK ŞARTLAR VE PERSONELİN 'EĞİTİMSİZLİĞİ' GEREKÇE GÖSTERİLDİ

DHMİ'nin açıklamasında "Mevcut meteorolojik bilgiler ışığında büyük taşınmanın gerçekleştirileceği tarihlerde muhtemel olumsuz hava şartları, taşınma güzergâhının trafiğe kapatılması ve trafiğin başka güzergâhlara yönlendirilmesiyle ciddi mağduriyetler yaşanabileceği, ayrıca taşınma kapsamında tescili bulunmayan 700 civarındaki (plakasız) aracın geçici tescil işlemlerinin yetiştirilmesinde güçlüklerle karşılaşılabileceği, İstanbul Havalimanında görev yapacak gümrük ve emniyet personelinin tam kapasite çalışma eğitimi, tayin süreçlerinin tamamlanması ve personel yetersizliği gibi hususların işletmeye geçişte ciddi güçlükler oluşturabileceğinin değerlendirildiği belirtilerek ülkemizin ve dünyanın en büyük yolcu trafiğine ev sahipliği yapacak İstanbul Havalimanı'nın bütün eklentileriyle ve tüm fonksiyonlarıyla beklenilen kapasitede çalışabilmesi ve herhangi bir hizmet kusuru yaşanmaması için büyük taşınmanın mevsim şartlarının uygun olacağı ileri bir tarihe alınması istenilmiştir." ifadelerine yer verildi.

FOTO:SÖZCÜ - İstanbul Havalimanı'nda çalışmalar sürüyor. FOTO:SÖZCÜ - İstanbul Havalimanı'nda çalışmalar sürüyor.


SÖZCÜ SON DURUMU GÖRÜNTÜLEDİ

Sözcü muhabirinin gözlemine göre ise  İstanbul Yeni Havalimanı’nda hâlâ inşaat havası hakim.  Havalimanının iç ve dış kısımlarında çalışmalar devam ediyor. İç hatlar departmanında  yolcular için sadece bir banko işlem yapıyor.

FOTO:SÖZCÜ - İstanbul Havalimanı'nda çalışmalar sürüyor. FOTO:SÖZCÜ - İstanbul Havalimanı'nda çalışmalar sürüyor.


YOĞUN TİNER KOKUSU VAR

Havalimanında az sayıda yolcu var. İçeride yapılan çalışmalarda kullanılan yoğun tiner ve vernik kokusu sebebiyle yolcular sık sık dışarı çıkıyor. Havalimanı içerisinde devam eden çalışmalar sebebiyle temizlikçiler de yoğun şekilde çalışıyor. Havalimanı içerisinde yoğun şekilde güvenlik ve polis ekipleri de görev yapıyor.

FOTO:SÖZCÜ - İstanbul Havalimanı'nda çalışmalar sürüyor. FOTO:SÖZCÜ - İstanbul Havalimanı'nda son durum.


"BİLİMSEL VE TEKNİK VERİLERE UYGUN BİR HAVALİMANI DEĞİL"

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da etkili olan şiddetli yağış sebebiyle İstanbul Havalimanı ana şantiye alanının bulunduğu bölgeyi su basmış, hemen alt katındaki otoparkın da sular altında kalmasıyla birçok araç suya gömülmüştü. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Başkanı Nusret Suna konuyla ilgili Sözcü'ye yaptığı açıklamada "Daha önce de söyledik yeri çok yanlış. Bilimsel ve teknik verilere uygun bir havalimanı değil" dedi.

FOTO:İHA - 12 Aralık'taki şiddetli yağışın ardından yeni havalimanının otoparkını su basmıştı. FOTO:İHA - 12 Aralık'taki şiddetli yağışın ardından yeni havalimanının otoparkını su basmıştı.


"ZATEN YERİ YANLIŞ"

İstanbul Havalimanı'nın yerinin oldukça yanlış olduğunu vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, konuyla ilgili şöyle konuştu "Başından beri söylediğimiz gibi zaten yeri çok yanlış. Yaklaşık 65 metrekare doldurularak pist inşa edildi. İnanılmaz bir planlama yanlışlığı ile karşı karşıyayız. Su basması da bu durumda oldukça normal. Bu şartlar altında bu tarz olaylarla karşılaşmak zaten kaçınılmaz. Eğer siz alt yapıları yeterli ölçüde hazırlamazsanız ve bir işi planlamasına uygun gerçekleştirmezseniz sonucu bu olur. ''

 İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna "Seçimlerden sonra bir-iki ay daha ertelenmeye gidilir" dedi.


"MART'TAN SONRA BİR İKİ AY DAHA ERTELENECEKTİR"

Açılışı gerçekleştikten sonra daha büyük sorunlarla karşılaşılacağını öngören Suna, ''Yeri yanlış olduğu için pistlerde ve taksi yollarında bir takım deformasyonlar olacaktır.  Bu işlerde ihale çıktığında bir yapım süreleri vardır. Bunlar teknik ve bilimsel insanların hazırladığı sürelerdir. Siz bu süreye uymazsanız işçi kazaları da, bu tarz olaylar da çok fazlasıyla olacaktır. Otoparkı su basmasının sebebi de bu. Taşınma 29 Ekim'de taşınma gerçekleşecekti ancak sonra sene sonuna ertelendi. Şimdide Mart ayı deniyor ama kaç Mart belli değil. Seçimler bittiğinde rahatlıkla bir ay, iki ay daha uzatacaklardır."