Üsküdar Dr. Eyüp Aksoy Caddesi’nde, 1 Şubat 2018 tarihinde Kadıköy-Ataşehir seferini yapan özel halk otobüsünün durağa dalması ve 2'si kadın 3 kişinin ölümüne, 2 kişinin de yaralanmasına neden olan kazaya ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Selim Karakaya’nın 13 hat numaralı Kadıköy-Ataşehir arasında sefer yapan özel halk otobüsünde şoför olarak çalıştığı, şüphelinin kaza günü ilk seferine çıkan otobüsle Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi durağına yaklaştığı sırada aracın hakimiyetini kaybederek, durakta yolcu almak için duran Turan D. idaresindeki İETT otobüsünün arkasından durağa yaklaştığı, aracı durduramayarak durağa girdiği anlatıldı.

Durakta bekleyen yolculara çarptığı ve kazanın ardından yaklaşık 68 metre ileride durduğu belirtilen otobüsün altında kalan Aygün Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Perihan Çelik’in olay yerinde hayatını kaybettikleri belirtilirken, Belgizar Erdoğan ve Hatice Yıldırım’ın ise yaralandıkları kaydedildi.

 

İLK KEZ YOLA ÇIKTIĞINI SÖYLEDİ

Selim Karakaya’nın ifadesinde aracın olay günü ilk defa yola çıktığını ve aracı daha önce denediğini söylediği anlatılırken, durağa yaklaştığında düşük hızla seyrettiğini, aracın birden kontrolsüz olarak hızlanmaya başladığını ve durakta bekleyen İETT otobüsüne arkadan çarpmamak için direksiyonu sağa çevirerek kaldırıma yöneldiğini anlattığı belirtildi.

‘ŞOFÖR TAM VE ASLİ KUSURLU’

Savcılık tarafından aldırılan bilirkişi raporuna göre, araçta herhangi bir teknik arızaya rastlanmadığı, şüphelinin kaza esnasında kritik anı kaçırarak ayak ile frenleme yerine retarder kolu ile yavaşlama cihetine gittiği ancak bunun yeterli olmayacağını anladığında manevra ile önündeki araçlardan kaçma yolunu tercih ettiği anlatıldı. Yaya kaldırımına çıktığı, akabinde otobüs durağına girdiği ve kamera görüntülerinde şoförün kaza esnasında tek el ile araç kullandığı, emniyet kem erinin bağlı olmadığı belirtildi. Koltuk amortisör sisteminin iptal olması nedeniyle şüphelinin sürücü koltuğunda kendisini tutamayarak aracın kontrolüne hakim olamadığı,bu nedenlerle şüphelinin tam ve asli kusurlu olduğu anlatıldı.

OTOBÜSE DEĞİL, DURAKTAKİ YOLCULARA ÇARPTI

İddianamede şoförün önünde bulunan bir minibüs ve İETT otobüsüne çarpmak yerine onların sağından geçip kaldırıma oradan da otobüs durağına ilerleyerek duraktaki yolculara çarptığı ve 3 kişinin ölümüne 2 kişinin de yaralanmasına neden olduğu kaydedildi.

15 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Otobüs şoförü Selim Karakaya’nın, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. Karakaya’nın yargılaması, Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.