Eser AKGÜL,Habip ATAM, Deniz AYAS/SÖZCÜ

TBMM Uyuşturucu Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na bilgi veren İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Başkanı Ömer Ulu, Türkiye üzerinden yapılan uyuşturucu trafiğini açıkladı.

Ulu’nun verdiği bilgiye göre eroin, üretim yeri Afganistan’dan çıktıktan sonra Pakistan-İran-Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidiyor ve Hollanda’da da sentetik olarak işleniyor. Ulu, “Ecstasy, direkt ülkemizi hedef alıyor. Sentetik bir uyuşturucu olması nedeniyle son derece tehlikeli. 2015’de 5,6 milyon adet yakalamayla, dünyada en fazla ecstasy yakalayan ülkeydik. 2017’de bu rakam 10 milyonun da üzerine çıktı. 2016’da sentetik uyuşturucudan ülkemizde 920 kişi öldü’’ dedi.

FOTO:Reuters - Polis uyuşturucu çetelerine neredeyse her gün operasyon düzenliyor. FOTO:Reuters - Polis uyuşturucu çetelerine neredeyse her gün operasyon düzenliyor.

16 MİLYARLIK ESRAR


2016 yılında 82 milyon kök Hint kenevirinin de imha edildiği ve bu kenevirlerin esrara dönüştürülmesi halinde kaçakçıların, 16,3 milyar TL’lik bir gelir elde edileceği de açıklandı. Ulu, komisyon üyesi Milletvekillerine şu bilgileri verdi:

TERÖRLE BERABER EN BÜYÜK TEHDİT: Uyuşturucu, terörle beraber son zamanlarda Türkiye’ye yönelmiş en önemli tehdittir.  Bu tehdit ülkemize Afyon ve eroin üretimi bakımından Afganistan, ecstasy bakımından Belçika, Hollanda, amfetamin bakımından Polonya, Belçika, Hollanda’dan geliyor. Captagon ve metamfetamin bakımdan Çekya, Polonya, Slovakya, İran, sentetik uyuşturucular bakımından Çin ve AB ülkeleri, esrar üretimi bakımından da Fas ve Lübnan’dan yönelmiş bir tehditle karşı karşıyayız.

İSTANBUL’DAKİ SON NARKOTİK OPERASYONUNA SÖZCÜ EKİBİ DE TANIKLIK ETTİ

 

YARISI AVRUPA’YA GEÇTİ: Dünyada yılda 6 bin 376 ton afyonun 4 bin 296 tonundan eroin üretiliyor. Geçen yıl ise Afganistan’daki afyon üretimi 9 bin tona çıktı. Dünya her zamankinden çok daha fazla eroin tehdidiyle karşı karşıya kaldı. 425 ton eroinin yüzde 32’si Balkan rotası dediğimiz bizim rotamıza yöneldi. Yüzde 30’unu İran yüzde 20’sini biz yakaladık. 77 ton eroin Balkan rotası üzerinden Avrupa’ya geçti.

ECSTASY TEHLİKESİ: Ecstasy, direkt ülkemizi hedef almış, sentetik bir uyuşturucu olması hasebiyle son derece tehlikeli etkiye sahip. 2015 yılında 5,6 milyon yakalamayla biz dünyada en fazla ecstasy yakalayan ülkeydik, 2017’de 10 milyon adedin üzerine çıktı.  Sentetik kannabinoidler üzerinde özellikle durulması gerekir. Halk arasında “bonzai” denilen bağımlılık düzeyi ve insan hayatını tehdit boyutu bakımından en tehlikeli uyuşturucudur. Esas olarak Çin’de üretiliyor sentetik uyuşturucular. 81 ilden sentetik kannabinoidin görülmediği sadece 3 il var. Elâzığ, Tunceli ve Bitlis. 2013 yılında 232 olan ölüm sayısı 2016’da 920’ye çıktı.

FOTO:Reuters FOTO:Reuters

YÜZDE 50 ARTIŞ!


Genel Müdür Yardımcısı Akıllı, Afganistan’daki Afyon üretiminde son dönemlerde yüzde 50 artış olduğunu da belirtti ve önümüzdeki yıllarda bu alanda verilecek mücadelenin daha büyük olacağını söyledi. Akıllı, gümrüklerde yakalanan uyuşturucu maddeler ve güzergahlar konusunda şu bilgileri verdi:

SU AYGIRINDA KOKAİN: İlk kez 2017 yılının Ekim ayında zombi hapını postada ele geçirdik. Esenboğa Havalimanında bir su aygırı heykeli içinde, kokain yakaladık. Kapıkule’de tabut içerisinde 202 kilogram eroin yakalaması yaptık. Gürbulak’ta yolcuların valizlerinin çekçek kolları içerisinde metafetamin yakalandı. İpsala’da yangın tüpü içinde eroin ele geçirdik. Antalya’da ise güzellik kremi içerisinde kokain bulundu.

POSTA-KARGO İLE GELİYOR: Sentetik uyuşturucu güzergâhlarına baktığımızda, sentetikin yüzde 95’i Çin menşeli, Çin’den üretiliyor, ve ülkemize geliyor veya Avrupa üzerinden yine ülkemize girmeye çalışıyor. Burada ağırlıklı olarak yüzde 90’ının posta ve kargo yoluyla geldiğini değerlendiriyoruz.

AFGANİSTAN İLK SIRADA: Afyon ve türevleri üretiminin yüzde 95’i Afganistan’da gerçekleştiriliyor, kalan yüzde 5’lik kısmı da Güneydoğu Asya ve Güney Amerika’da… Bizi burada etkileyen husus, Pakistan ve İran üzerinden, ülkemizden de geçerek Avrupa’ya uzanan ve Balkan yolu olarak belirtilen rota... Bunun haricinde Kuzey ve Güney Akdeniz rotası mevcut.

ÜRETİMDE ARTIŞ: Yakalama miktarlarında 2017’de çok ciddi bir artış oldu, 4 tondan fazla bir yakalama yapıldı. Bunun en büyük nedenini Afganistan’da yaşanan üretimdeki artış… Teknik cihaz ve sistem kapasitesi ile özverili çalışmalarımız da buna katkı sağladı.  Afganistan’da üretimde yüzde 50 artış yaşandı bilgisi var ve bunun da önümüzdeki dönemde, uyuşturucu yakalamalarında bir artışa neden olacağını değerlendiriyoruz.

ESRARDA HEDEF ÜLKEYİZ: Esrar güzergâhlarına baktığımızda, 2014 yılına kadar böyle bir güzergâh yoktu, 2014’de başladı. Bunun temel nedeni polis ve jandarmamızın ekim merkezlerinde çok ciddi mücadele etmesi oldu. İç pazardaki talebi karşılamak üzere dışarıdan esrar girmeye başladı. Balkanlardan özellikle Arnavutluk’tan ve Kuzey Afrika Fas’tan gelen esrar var. Biz burada bir hedef ülke konuma geldik. 2015’ten itibaren yakalamada ciddi bir artış var, bu yıl 3 tona yaklaştı. 2015 yılında esrar en çok yakalanan madde oldu.