Eser AKGÜL,Habip ATAM, Deniz AYAS/SÖZCÜ

İstanbul Emniyeti'ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, ekipleri, neredeyse her gün bir uyuşturucu şebekesine operasyon düzenliyor. “Torbacı” adı verilen sokak satıcılarından, zehir baronlarına, çok farklı şüphelilere yönelik çalışma yapan İstanbul Narkotik Polisi (İNP) bir yandan da uyuşturucuya karşı bilinçlenme için çalışma yapıyor. Bu amaçla oluşturulan Narkotik Eğitim TIR'ı 2015’ten bu yana İstanbul’un ilçelerini ve farklı illeri dolaşarak, özellikle gençleri uyuşturucuya karşı bilinçlendiriyor.

narko-tiriUYGULAMALAR HER ŞEYİ ANLATIYOR


İçerisinde 12 dokunmatik ekran yer alan birbirinden farklı 30 uygulama bulunan eğitim TIR'ında, neden uyuşturucu kullanılmaması gerektiğini tek tek anlatılıyor. Uygulamalar içerisinde, uyuşturucudan ölen ünlülerin hayat hikayelerinden, 3 boyutlu animasyonlara bir çok etkinlik yer alıyor. Uygulamayı kullananlar, daha önce uyuşturucu ile ilgili bilmedikleri bir çok şeyi kolay şekilde öğrendiklerini söylüyor.

ÇALIŞKAN DESTEKLİYOR


İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın destek verdiği projenin başında Narkotik Uzmanı Mehmet Özgür Zobar bulunuyor. "Hedef Olma Hedefsiz Kalma" sloganıyla yaklaşık 15 il ve İstanbul’un birçok meydanında eğitim verdiklerini anlatan Zobar, uyuşturucu ile mücadelede ailelere büyük sorumluluk düştüğünün üzerine vurgu yapıyor. Adalar Emniyet Müdürü Murat Bingöl’ün girişimleri üzerine Büyük Ada’ya götürülen Eğitim TIR’ı vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi ile karşılanıyor.

İSTANBUL’DAKİ SON NARKOTİK OPERASYONUNA SÖZCÜ EKİBİ DE TANIKLIK ETTİ

 

SARILDIĞINIZDA KOKUSUNA DİKKAT EDİN


Uygulamalar içerisinde, çocuklara, gençlere ve ailelere yönelik çalışmalar olduğunu ifade eden Zobar, uyuşturucuya kullanım öncesinde engel olmak gerektiğini savunuyor. Ailelerin bu konuda dikkat etmesi gerektiğini ifade eden narkotik uzmanı ailelere de Çocuklarınıza gereken değeri verin, onların söylediklerini dikkate alın ve sevginizi onlardan esirgemeyin” diyor. Ailelerin çocuklarıyla ilgili olmalarının çocukların uyuşturucu ile buluşması halinde bunun tespitini kolaylaştıracağını anlatan Narkotik Uzmanı “Çocuklarınıza sarıldığınızda farklı kokular hissediyorsanız, haçlıklarında artış varsa ve nereye gittiği belirsiz ciddi miktarda paralar varsa, kollarda morluk, şırınga izi gibi farklılıklar görülürse mutlaka şüphelenin” diyor.

‘MUTLAKA UZMAN YARDIMI ALIN’


Mehmet Özgür Zobar, aileleri çocuklarının uyuşturucu kullandığını fark ettikleri andaki yaklaşımlar konusunda da uyarıyor. Zobar “Kesinlikle kızarak, yada azarlayarak yaklaşmamak gerekiyor”  diyerek, uyuşturucuya başlayan çocukların hata yaprak zor bir duruma girdiklerini ve bundan çıkışın da doğru yaklaşımla gerçekleşebileceğini dile getiriyor. Mehmet Özgür Zobar, ailelerin çocuklarının uyuşturucu kullandığını belirlemeleri halinde mutlaka uzman yardımı almaları gerektiğini vurguluyor.

[old_news_related_template title="Uyuşturucu belası! İlk bölüm: Bir bağımlının hikayesi..." desc="Kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin çabalarına, polisin ve jandarmanın insanüstü gayretine rağmen uyuşturucu kullanımı her geçen gün artıyor. Neredeyse her gün düzenlenen narkotik operasyonlarına rağmen bu beladan kurtulamıyoruz. Uyuşturucu ile mücadelede sadece güvenlik güçlerinin çabaları maalesef yeterli olmuyor. Ailelere de büyük görevler düşüyor. Peki uyuşturucu ile mücadelede ülkemizdeki son durum ne? Madde bağımlılığında ve bununla mücadelede ülkemizin dünya sıralamasındaki yeri neresi? Uyuşturucu kullanımı belasını tarihe gömmek mümkün kü? İşte uyuştucuyla mücadele konusunda hazırladığımız haber dizisinin ilk bölümü... Bir 'bağımlının' hikayesi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/hikaye_16_9_1519886455_16_9_1519970908.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/uyusturucu-belasi-ilk-bolum-bir-bagimlinin-hikayesi-2253620/"]

[old_news_related_template title="Uyuşturucu belası! İkinci bölüm: Çocuğunuzun uyuşturucu kullandığını nasıl anlarsınız?" desc="Uyuşturucu terörü gençlerin hayatını karartmaya devam ederken, başlama yaşı giderek düşüyor. Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz 'Bonzai' gibi ucuz ve kolay ulaşılabilir kimyasallar, geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar bırakarak can yakmaya devam ediyor. Uyuşturucu ile mücadelede sadece güvenlik güçlerinin çabaları maalesef yeterli olmuyor. Ailelere de büyük görevler düşüyor. Peki uyuşturucu ile mücadelede ülkemizdeki son durum ne? Madde bağımlılığında ve bununla mücadelede ülkemizin dünya sıralamasındaki yeri neresi? Uyuşturucu kullanımı belasını tarihe gömmek mümkün kü? İşte uyuştucuyla mücadele konusunda hazırladığımız haber dizisinin ikinci bölümü... Gençleri korumak için neler yapılmalı?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/shutterstock_627399989_16_9_1519559798.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/uyusturucu-belasi-ikinci-bolum-cocugunuzun-uyusturucu-kullandigini-nasil-anlarsiniz-2247128/"]